Εθνικό ρίγος – Άγγελος Συρίγος

Πόσοι θυμούνται ότι ο αποτυχών υφυπουργός Παιδείας είχε αποκαλέσει «Βορειοπεριοχίτες» τους Μακεδόνες;

Must Read

Ο Αγγελος Συρίγος, που τη μια αποκαλεί «ιερή» τη Συνθήκη της Λωζάννης και την άλλη την αποκαλεί κατά 97% «ξεπερασμένη», είχε γίνει πρωτοσέλιδο θέμα στη «δημοκρατία» στις 12 Ιουλίου 2021. Η εφημερίδα μας είχε αναφερθεί στην ομιλία του τότε υφυπουργού, που έγινε στις 4/7/2021 στους Γαργαλιάνους (τόπος καταγωγής του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού, γνωστού με το ψευδώνυμο «καπετάν Τέλλος Αγρας»).

Ο κ. Συρίγος, αντιδρώντας στην ομιλία του δημάρχου, που αποκάλεσε Σκοπιανούς τους… Σκοπιανούς, είπε το αξιοθρήνητο «είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες» και επικαλέστηκε ακόμα και την Αγία Γραφή για να πείσει το ακροατήριο ότι ΔΕΝ πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε δήμαρχε, είπατε “θα τους λέω Σκοπιανούς. Δεν μπορώ να τους πω Βορειομακεδόνες”. Επιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω το εξής: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών τούς ονομάζει Μακεδόνες σκέτο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εσείς, οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους. Αυτό είστε. Είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες.

»Ως προς το να την αλλάξουμε, πρέπει να θυμόμαστε μια φράση του Ευαγγελίου, η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης. Οταν έγινε η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα της γειτονικής χώρας ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αλλαξε και έγινε Βόρεια Μακεδονία. Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δεν θα ξαναγυρίσει στο “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το “Βόρεια” μπροστά απ’ το “Μακεδονία”. Εάν τραβηχτούμε από τη συνθήκη, την καταγγείλουμε, προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε ή οτιδήποτε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μία ανθοδέσμη την επόμενη ημέρα, που θα φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών και θα λέει “σας ευχαριστούμε που μας απαλλάξατε από τον όρο ‘Βόρεια’”. Από κάτω, υπογραφή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Κάποιος φίλος, που βρέθηκε στην εκδήλωση και με ενημέρωσε για την οικτρή ομιλία Συρίγου, είπε: «Να ’ταν από καμιά μεριά να άκουγαν τον Συρίγο ο Τέλλος Αγρας κι ο Παύλος Μελάς, να κλάψουν για την κατάντια της πατρίδας…»

Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού Γερμανίδας που έκανε πεζοπορία στα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το βράδυ του Σαββάτου επιχείρηση απεγκλωβισμού τουρίστριας κοντά στον Μπάλο Κισάμου, στα Χανιά. Την ειδοποίηση απέστειλε...

More Articles Like This