Η σκληρή πραγματικότητα του 2024

Δεν υπάρχει καμία διάθεση να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όμως θα ήταν λάθος να βάλουμε και το κεφάλι μας στην άμμο

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε πειστεί για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, αφού, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Νοέμβριο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου και άλλων, προχώρησε στο «πάγωμα» των Εξοπλιστικών, πλην εκείνων που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Επειτα από εκείνη τη σύσκεψη ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει «επαναξιολόγηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνετή δημοσιονομική διαχείριση». Επειτα από όλα αυτά, «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας τα προγράμματα εκείνα που είχαν εξαγγελθεί και αναμένονταν, μάλιστα, τον προηγούμενο χρόνο να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον χώρο του Αιγαίου, αλλά και η πρόβλεψη για απόκτηση τέταρτης φρεγάτας «Belharra», η option της οποίας έχει ήδη λήξει.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες δικαιολογίες για το «πάγωμα» των Εξοπλιστικών, όμως σημασία έχει ότι, ενώ εμείς «επαναξιολογούμε», η άλλη πλευρά συνεχίζει τα φαραωνικά της εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς καμία παρέκκλιση και χωρίς κανένα «πάγωμα».
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024, συνεδρίασε στο προεδρικό μέγαρο η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και ελήφθησαν αποφάσεις για μια σειρά από νέα, με βαρύτητα στα προγράμματα της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα προγράμματα κατασκευής διάφορων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι μελλοντικές δραστηριότητες του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN, η προμήθεια αεροσκαφών HÜRKUŞ και ελικοπτέρων GÖKBEY. Ακόμη, ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου αεροπλανοφόρου, την κατασκευή αποβατικών πλοίων νέας γενιάς, πλοίου ναρκαλιείας νέας γενιάς και της ναυπήγησης πλοίων εφόδου εθνικής σχεδίασης και κατασκευής.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας έγιναν αξιολογήσεις σχετικά με το επίπεδο που έφτασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τους μελλοντικούς στόχους και τα κρίσιμα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για την πρόοδο των εργασιών που αφορούν την κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η πορεία των εργασιών κατασκευής των τεσσάρων φρεγατών MİLGEM 9-10-11-12 (με εθνικούς πόρους και σε τουρκικά ναυπηγεία), των πλοίων περιπολίας ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, πλοίων ναρκαλιείας νέας γενιάς και πλοίων εθνικής σχεδίασης.

Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν προγράμματα που στοχεύουν στην κατασκευή και την απόκτηση νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρατήρησης και εξοπλισμένων με πυραύλους για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, εξετάστηκε το θέμα της παροχής νέων δυνατοτήτων και της διασφάλισης υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συζητήθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN, η προμήθεια αεροσκαφών HÜRKUŞ και ελικοπτέρων GÖKBEY, και οι απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, ενώ ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες η πρώτη πτήση του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δοκιμές εκτινασσόμενων καθισμάτων του KAAN, στατικές δοκιμές πλήρους μήκους, δοκιμές αδράνειας και στατικές επιφάνειες ελέγχου, δοκιμές του συστήματος προσγείωσης, δοκιμές συστημάτων αεροηλεκτρονικής στο εργαστήριο ολοκλήρωσης συστήματος, δοκιμές εκκίνησης κινητήρα μετά τις δοκιμές καυσίμου.

Εκτός από τα έργα πλατφόρμας, ελήφθησαν αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα έργων, όπως νέοι πύραυλοι, ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, επικοινωνίες, διάφορα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός, συστήματα αεράμυνας, δορυφορικά και διαστημικά συστήματα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και η πορεία των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία παρουσίασε αύξηση 27% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας στο επίπεδο των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι χώρες που προμηθεύτηκαν υλικά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από 176 το 2022, ανέβηκαν στις 185 το 2023.

Τονίστηκαν άλλη μία φορά τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία στον «τουρκικό αιώνα», όπως αποκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος τον 21ο αιώνα, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες δεκαετίες η Τουρκία θα αναχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι σ’ αυτήν την πορεία η εθνική αμυντική βιομηχανία και η τουρκική υψηλή τεχνολογία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχει καμία διάθεση να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όμως θα ήταν λάθος να βάλουμε και το κεφάλι μας στην άμμο.

Από τη μια πλευρά, έχουμε μια χώρα που παράγει και εξάγει αμυντικό υλικό και, από την άλλη, μια χώρα που… πελαγοδρομεί στο τι αμυντικό υλικό θα αγοράσει από άλλους.

Από τη μια πλευρά, έχουμε μια χώρα που, αντί να «παγώσει» ή να επιβραδύνει εξοπλιστικά πρρογράμματα, τα επεκτείνει και τα επιταχύνει και, από την άλλη, μια χώρα που σχεδιάζει στο πόδι, που σήμερα αποφασίζει και αύριο ξε-αποφασίζει, ενώ υπογράφει και διακήρυξη φιλίας με μια χώρα που επιβουλεύεται ανοιχτά την εθνική της κυριαρχία.

Καλή χρονιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατροπή στο τροχαίο με θύμα ηλικιωμένη στη Βούλα! Την χτύπησαν δύο μηχανές

Σοκαριστικές είναι οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τροχαίο δυστύχημα που έγινε χθες το...

More Articles Like This