Ζαμπόν, τυρί και προπαγάνδα

Από εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι εξεδόθη δελτίο για το μενού της ημέρας: ένα τοστ κατ' άτομο

Must Read

Το τηλεοπτικό στιγμιότυπο της 26ης Ιανουαρίου έχει ιστορική σημασία. Σε πρωινή εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου και του Ακη Παυλόπουλου εμφανίστηκε ο ρεπόρτερ Γιώργος Τσελίκας, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα σουπερμάρκετ με τα εξής: «Η καθημερινότητα έχει γονατίσει (σ.σ.: τα νοικοκυριά). Είχα πάει σουπερμάρκετ πριν από τρεις μέρες και άκουσα μία κυρία να λέει “τέσσερις φέτες ζαμπόν για τοστ και τέσσερις φέτες τυρί”».

Απαντά ο Δημήτρης Οικονόμου: «Κάτσε, ρε Γιώργο… τέσσερα τοστ θα φτιάξει, πρέπει να πάρει 10 φέτες, να πετάξει τις μισές;». Τότε ο Ακης Παυλόπουλο,ς που θέλει να υπερθεματίσει, πετά το μνημειώδες: «Τέσσερα τοστ, Γιώργο, χορταίνει η οικογένεια όλη».
Ο Δημήτρης Οικονόμου ολοκληρώνει τον κύκλο της επίθεσης στα… στομάχια των Ελλήνων λέγοντας: «Παλιά αυτό έκαναν, “βάλε 10-15 φέτες”, και τις πέταγαν τις μισές. Πάνε αυτά, αυτά ήταν πολυτέλεια».

Στ’ αλήθεια είναι δύσκολο να σχολιάσει κάποιος το μέγεθος της αθλιότητας αυτού του σκεπτικού. Δημοσιογράφοι να λειτουργούν σαν εμπροσθοφύλακες του συστήματος και να θέλουν να… πείσουν τους τηλεθεατές τους ότι μπορεί να χορτάσει οικογένεια με τέσσερα τοστ! Δηλαδή, χορταίνει ένας άνθρωπος με 310-360 θερμίδες που υπολογίζεται ότι έχει ένα τοστ;

Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί η θρυλική έκθεση του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη* με τίτλο «Αι Θυσίαι της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό το έργο είχε παρουσιαστεί στον ΟΗΕ ως η επίσημη ελληνική καταγραφή των απωλειών της πατρίδας στον Πόλεμο και στην τριπλή Κατοχή. Στις σελίδες της έκθεσης έχουν καταγραφεί και οι θερμίδες που κατανάλωναν οι Ελληνες την περίοδο της μεγάλης κατοχικής πείνας – κι αυτές που οι Γερμανοί μας είχαν επιτρέψει να καταναλώνουμε ήταν περισσότερες από όσες προβλέπει για εμάς ο Σκάι και οι παρουσιαστές Παυλόπουλος και Οικονόμου!

Στην εικόνα βλέπουμε το σχετικό διάγραμμα (σελ. 162) από την έκθεση Δοξιάδη. Εκεί αναφέρεται στην περίοδο του μεγάλου λιμού (χειμώνας 1941 – άνοιξη 1942), όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα. Το 63% όσων ανήκαν στη μέση εργατική οικογένεια στην Αθήνα είχε πρόσβαση σε 600-1.200 θερμίδες. Αυτό χαρακτηρίζεται από την έκδοση ως «έντονος υποσιτισμός». Το 15% λάμβανε από 0 έως 600 θερμίδες και χαρακτηρίζεται «εντονότατος υποσιτισμός». Στον Σκάι μάς λένε ότι ένα τοστάκι (από 310 έως 360 θερμίδες) αρκεί.

*Η έκθεση Δοξιάδη είχε προσφερθεί στους αναγνώστες της «δημοκρατίας» στην έκδοση της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου 2011. Αξίζει να την αναζητήσετε και να την αποκτήσετε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Κίνα – Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Φονικό ήταν το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην πόλη Κουανγκτσόου (Καντόνα), πρωτεύουσα της επαρχίας Κουανγκντόνγκ, στη νότια Κίνα.Πέντε άνθρωποι έχασαν τη...

More Articles Like This