Τουρκία, ΗΠΑ και F-16

Η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος το μεγαλύτερο πλήγμα δεν το έχει δεχθεί από τη μέχρι τώρα άρνηση των Αμερικανών να της εκσυγχρονίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά από τον ίδιο τον Ερντογάν

Must Read

Είναι αστείο να νομίζει κανείς πως μπορούμε να καθορίζουμε εμείς μονομερώς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και κυρίως τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η φιλοδοξία μας πρέπει να είναι να πείθουμε τις ΗΠΑ για την ταύτιση των συμφερόντων μας και έτσι, επειδή η Αμερική θα ωφελείται από αυτό, να μας ευνοεί σε ορισμένα ζητήματα και να υποστηρίζει τις θέσεις μας. Βασικός προμηθευτής της Ελλάδας και της Τουρκίας σε οπλικά συστήματα είναι η αμερικανική πολεμική βιομηχανία, ιδίως στην Αεροπορία.

Εμείς έχουμε και μια εναλλακτική, ήδη από τη δεκαετία του 1970, τα εξαιρετικά αεροπλάνα της γαλλικής αεροπορικής βιομηχανίας. Τα Mirage Φ1, τα Mirage 2000 και τώρα τα Rafale έχουν υπηρετήσει εξαιρετικά την εθνική μας άμυνα, δίνοντας και ένα πλεονέκτημα στα χέρια των πιλότων μας, αφού οι Τούρκοι δεν είχαν ποτέ ούτε έχουν γαλλικά αεροπλάνα, τα οποία ειδικά στις αναχαιτίσεις είχαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Και οι δύο πάντως, Ελληνες και Τούρκοι, έχουμε μεγάλο αριθμό F-16, οι Τούρκοι όμως βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά, είναι ο κορμός της αεροπορίας τους, η οποία έχει μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων αεροσκαφών και της ανάγκης προμήθειας νέων. Η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος το μεγαλύτερο πλήγμα δεν το έχει δεχθεί από τη μέχρι τώρα άρνηση των Αμερικανών να της εκσυγχρονίσουν τα F-16 και να της πουλήσει τα F-16 Viper.

Ενα απρόβλεπτο αντιαεροπορικό όπλο, ποντιακής προέλευσης, από την Ποταμιά της Ριζούντας, έχει καταρρίψει περισσότερους πιλότους από όσους θα κατέρριπτε η δική μας Π.Α., πρωταθλήτρια σε όλους τους διαγωνισμούς του ΝΑΤΟ. Το όπλο αυτό λέγεται Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θεώρησε πως η Πολεμική Αεροπορία του τον πρόδωσε κατά τη διάρκεια του περίεργου αυτού πραξικοπήματος και πως πολλοί πιλότοι είχαν διαβρωθεί από τη FETO, την υποτιθέμενη οργάνωση του Γκιουλέν, του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ιμάμη, που ο Ερντογάν θεωρεί πως ήταν πίσω από τη συνωμοσία.

Πλήθος πιλότοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς, υφιστάμενοι βασανιστήρια και εν γένει εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως και άλλοι στρατιωτικοί σύρθηκαν σιδηροδέσμιοι στις φυλακές, ενώ άλλοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό για να μην έχουν την τύχη των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Για να «φτιάξει» μια χώρα έναν ετοιμοπόλεμο και ικανό χειριστή πολεμικού αεροσκάφους, χρειάζεται πολύχρονη εκπαίδευση, γιατί πρέπει να γράψει πολλές ώρες πτήσης, αλλά και χρήμα, διότι το σπορ, ήτοι καλά αεροπλάνα, καύσιμα, ανταλλακτικά και η συντήρησή τους, είναι πολύ ακριβό.

Ο Ερντογάν, κοινώς, μπαγλάρωσε και κυνήγησε τόσο πολλούς πιλότους, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Συνδυάστε το αυτό με την άρνηση προμήθειας κιτ εκσυγχρονισμού και νέων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, λόγω της αντιδυτικής πολιτικής της Αγκυρας, και έχετε την πλήρη εικόνα του προβλήματος και της καθόλου ρόδινης κατάστασης της αεροπορίας της. Ετσι, για πρώτη φορά, αφού εμείς ήδη έχουμε παραλάβει Rafale, τα πρώτα F-16 Viper και μπήκαμε στο πρόγραμμα των F-35, ενώ η Τουρκία εκδιώχθηκε από αυτό με κλοτσιές, η ισορροπία έχει προς το παρόν ανατραπεί υπέρ μας.

Μόνο τυφλός δεν βλέπει πως η Τουρκία είναι σε μια πορεία κοντά στα δυτικά συμφέροντα. Το αμερικανικό κατεστημένο, το οποίο τόσο είχε ευνοήσει την Τουρκία, αρνείται να αποδεχθεί το προφανές, πως η πορεία της Τουρκίας είναι μη αναστρέψιμη και προσπαθεί να την κρατήσει στο ΝΑΤΟ. Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ με τους νομοθετημένους όρους που έθεσε για να μπορέσει η Αγκυρα να προμηθευτεί F-16 Viper, έβαλε τα πόδια των Τούρκων σε ένα παπούτσι.

Οι δικαστικές περιπέτειές του για διαφθορά προκάλεσαν μεγάλη χαρά στην Τουρκία, αλλά η ελληνόφωνη αριστερά έπαθε πολιτική ρεύση. Είχαν να χαρούν έτσι από το βράδυ που ο Τσίπρας τσιμπιόταν γιατί δεν πίστευε πως έγινε Πρωθυπουργός και πανηγύριζε με το αταίριαστο ζευγάρι του, τον Πάνο Καμμένο. Η πανίσχυρη αμερικανική πολεμική βιομηχανία προφανώς και θέλει να κερδίσει δισεκατομμύρια πουλώντας νέα μαχητικά και κιτ εκσυγχρονισμού στους Τούρκους. Και το βαθύ πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ θέλει να κρατήσει την Τουρκία εντός της Συμμαχίας, παρά την ξεκάθαρη αντινατοϊκή, αντιδυτική και φυσικά αντιαμερικανική πολιτική της Αγκυρας.

Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ, μετά τις αλλεπάλληλες πισώπλατες μαχαιριές των Τούρκων, τα παιχνίδια τους με τη Ρωσία και τα ρωσικά όπλα, καθώς και τη βαθιά αντισημιτική στάση τους κατά του Ισραήλ, με ρόλο πάτρωνα της τρομοκρατικής Χαμάς, έχουν στα μαύρα κατάστιχα την Τουρκία. Στο σύνολο πάντως του πολιτικοστρατιωτικού και βιομηχανικού κατεστημένου των ΗΠΑ και της ηγεσίας του Ισραήλ, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί, λόγω της συνεπούς και σταθερής στάσης μας ως σύμμαχος.

Ακόμη λοιπόν και εάν εμείς και όσοι ταυτίζονται με τα συμφέροντά μας στις ΗΠΑ δεν μπορέσουμε να εμποδίσουμε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού και νέων μαχητικών στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα στη συναίνεσή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχουμε πολλά επιχειρήματα και οι ΗΠΑ πολλά συμφέροντα κοινά με εμάς, να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα, όπλα, όχι μόνο αεροπλάνα, στήριξη σε θέσεις μας, ώστε στο τέλος της μέρας να έχουμε μια αεροπορική και εν γένει στρατιωτική και διπλωματική ισχύ, ώστε ακόμη και αν οι Τούρκοι πάρουν, εμείς να πάρουμε περισσότερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Στον απόηχο των καταγγελιών για το «φακελάκι» που πήρε ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής του νοσοκομείου «Αττικόν» που είχε υπό την...

More Articles Like This