Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Το πολιορκούμενο σύνδρομο Ερντογάν

Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο της πολιορκούμενης χώρας και αυτό την έχει ωθήσει να επεξεργαστεί ένα εθνικό σχέδιο διάσπασης του κλοιού πολιορκίας της.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Αυτή η εκτίμηση ήταν που έκανε τους Τούρκους στρατηγιστές να πείσουν τον Ερντογάν να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το δόγμα «για να μη μικρύνει η Τουρκία, πρέπει να επεκταθεί, να μεγαλώσει».

Η Τουρκία θεωρεί ότι η παρουσία των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της, και συγκεκριμένα στις βόρειες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, και η δημιουργία δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών, το ένα στο Β. Ιράκ, αναγνωρισμένο από το σύνταγμα του 2005, και το άλλο στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί ντε φάκτο από το 2012, συνιστούν απειλή για τη δική της εδαφική ακεραιότητα. Κι αυτό γιατί η ίδρυση και η λειτουργία των δύο αυτών κρατών και μάλιστα με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων της Δύσης θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, το οποίο θα επεκταθεί ως φαινόμενο στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, εξέλιξη που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει πρώτα στην ομοσπονδοποίηση την Τουρκία και μετά κανείς δεν ξέρει πού αλλού.

Επίσης η Τουρκία θεωρεί ότι αυτός ο πολιορκητικός κλοιός επεκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπου Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, υποστηριζόμενες από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επεξεργάζονται μια νέα Συνθήκη των Σεβρών στις θαλάσσιες ζώνες που την περικυκλώνουν και την αποκόπτουν από τις διεθνείς θάλασσες.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν εκτιμήσεις του γράφοντος, αλλά απαύγασμα αναλύσεων, εκτιμήσεων και δηλώσεων Τούρκων στρατηγιστών, κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων.

Όλοι αυτοί ήταν που ώθησαν τον Ερντογάν να υιοθετήσει το δόγμα διάσπασης του πολιορκητικού κλοιού της Τουρκίας, που θα επέτρεπε ταυτοχρόνως την επέκτασή της σε περιοχές, χερσαίες και θαλάσσιες, που συμπεριλαμβάνονται στα σύνορα του λεγόμενου Εθνικού Όρκου.

Συμπερασματικά, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, για να μη σμικρύνει, η Τουρκία αποφάσισε να εξαλείψει τις απειλές με επιχειρήσεις και δημιουργία στρατιωτικών βάσεων εκτός των συνόρων της.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε εισβολή στο Β. Ιράκ χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τη δράση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και εκμεταλλευόμενη την απόλυτη οικονομική και όχι μόνο εξάρτηση που έχει η Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν από την Άγκυρα δημιούργησε εκεί μια μεγάλη και περί τις 30 μικρές στρατιωτικές βάσεις. Έτσι έσπασε το μέρος του κλοιού που θεωρούσε ότι είχε δημιουργηθεί εναντίον της στο Β. Ιράκ, εξαλείφοντας την εναντίον της απειλή που προερχόταν από εκεί.

Στη συνέχεια η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αντιπαλότητα και τη σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ – Ρωσίας, πήρε την άδεια της Μόσχας και έκανε τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» εισβάλλοντας στην περιοχή Τζαραμπλούς αλ Μπαμπ, «Κλάδος Ελαίας», εισβάλλοντας στο Αφρίν, και εσχάτως με την άδεια των ΗΠΑ την «Πηγή Αίματος» (και όχι Ειρήνης), εισβάλλοντας στην περιοχή Τελ Αμπγιάντ – Ρασουλαΐν, όπου εγκατέστησε μια υποτιθέμενη «ζώνη ασφαλείας». Επίσης έκανε άτυπη εισβολή στην περιφέρεια Ιντλίμπ, εγκαθιστώντας εκεί 12 μικρά στρατόπεδα, υποτίθεται παρατηρητήρια, με βάση τη συμφωνία της Αστανά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές η Τουρκία, συνεργαζόμενη με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μάλιστα εν γνώσει Ρωσίας και ΗΠΑ, επιχειρεί εθνοκάθαρση εναντίον των Κούρδων, για να εξαλείψει την «κουρδική απειλή».

Με όλες αυτές τις επιχειρήσεις η Τουρκία δημιούργησε σοβαρά ρήγματα στον κλοιό που θεωρούσε ότι την πολιορκούσε από ξηράς, και όταν θεώρησε ότι εξουδετερώθηκε σε κάποιον βαθμό η απειλή που προερχόταν από κει αποφάσισε να δημιουργήσει τα ρήγματα στον κλοιό που θεωρεί ότι δημιουργείται στις θαλάσσιες ζώνες της αν. Μεσογείου και στο Αιγαίο.

Για τον λόγο αυτό και επειδή ήταν μόνη σ’ αυτό το νέο εγχείρημα, χωρίς διεθνή στήριξη, πρώτα κάλεσε το Πακιστάν, το οποίο έσπευσε να παρέχει όχι μόνο διπλωματική και πολιτική στήριξη αλλά και ναυτική – αεροπορική, χωρίς να λησμονούμε το ενδεχόμενο να «δανείσει» στην Τουρκία ακόμα και… πυρηνικά όπλα.

Μετά την επίδειξη δύναμης με το Πακιστάν στην αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο η Τουρκία προχώρησε στην υπογραφή των μνημονίων με τη Λιβύη, για τα οποία κάναμε σχετική αναφορά στο χθεσινό μας άρθρο.

Για όσους δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο νόμιμο ή όχι των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι επιχειρήσεις εισβολής στο Ιράκ και στη Συρία, η εθνοκάθαρση που επιχειρείται εναντίον των Κούρδων, οι σφαγές παιδιών και αμάχων, η φανερή συνεργασία της Τουρκίας με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, η εμφανέστατη εμπλοκή της στη διακίνηση ανθρώπων και η εισβολή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ίχνος νομιμότητας από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Τουναντίον, η Τουρκία εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου.

Άρα, είναι πραγματικά αφελές να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί από δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της και θα αλλάξει συμπεριφορά.

Πολύ απλά, όσο οι ενέργειές της δεν στρέφονται ευθέως εναντίον στρατηγικών συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας -γιατί μόνο αυτούς υπολογίζει-, η Τουρκία θα εφαρμόζει ό,τι λένε τα μνημόνια, ιδιαίτερα το πρώτο, ασχέτως αν επικρατήσει ο Χαφτάρ και τα ακυρώσει.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν η Τουρκία διασφαλίσει τις θαλάσσιες ζώνες που έχει οριοθετήσει αυτοβούλως με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, τότε θα επιχειρήσει να «σπάσει» και το τελευταίο μέρος του κλοιού, που θεωρεί ότι την αποκλείει και την πολιορκεί. Τότε θα στραφεί στο Αιγαίο.

Και όλα δείχνουν ότι κανείς δεν είναι έτοιμος στην Αθήνα να αντιμετωπίσει στρατηγικά όλα όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο αυτό, το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει βάση για προβληματισμό, με στόχο την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής απειλής για την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ