Φτάνει πια το αίσχος με τις τράπεζες

Το τελευταίο τους αισχρό εφεύρημα είναι η επιβολή ενός καταχρηστικού τέλους 0,50€ ανά μήνα σε όλες τις καταθέσεις φυσικών προσώπων! Η Πολιτεία οφείλει να το μπλοκάρει

Είναι απολύτως προφανές ότι μία από τις ιδιοτελείς επιδιώξεις της υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια χρηματοδότησης υπήρξε η ομηρία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η συνακόλουθη καταστροφή του αντίστοιχου κυπριακού.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν επεκταθεί έξω από τα σύνορα, αποσπώντας ανταγωνιστικό μερίδιο στις βαλκανικές αγορές και στην Τουρκία. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, πρωτίστως γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές.

Η τιμωρία που επιβλήθηκε είναι γνωστή. Οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες της χώρας, φορτωμένες με «τοξικά» ελληνικά ομόλογα, χρεοκόπησαν de facto και ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα χρήματα του «αμαρτωλού» Ελληνα φορολογουμένου, περνώντας προσωρινά στον έλεγχο του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, κατά τρόπο σκανδαλώδη και πρωτοφανή, το Δημόσιο εκποίησε τη συμμετοχή του έναντι πινακίου φακής, εγγράφοντας τεράστιες ζημιές και εξαϋλώνοντας τις περιουσίες των μικρομετόχων που παγιδεύτηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι τράπεζες έγιναν ξανά ιδιωτικές, όπως κατά βάση και κατά την περίοδο προ της κρίσης, αλλά με μία διαφορά: Τότε οι τράπεζες ήταν ελληνικές. Σήμερα είναι… ινδοκαναδικές, ή κάτι συναφές, ασαφούς μετοχικής συνθέσεως, με συμμετοχή ξένων στα διοικητικά συμβούλιά τους.

Μία άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η παλαιότερη γενιά τραπεζιτών είχε όραμα. Και για την τράπεζα και για την Ελλάδα. Παρά τις αμαρτίες, την εποχή της αποχαλίνωσης, με τα εν πολλοίς ακάλυπτα δάνεια, που μπορεί να έκρυβαν και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις αρχές του 21ου αιώνα δούλευε και για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Γιατί ήταν ανθρωποκεντρικό. Τα κεντρικά γραφεία στεγάζονταν σε εμβληματικά κτίρια υψηλού κύρους, τα υποκαταστήματα αυξάνονταν ραγδαία, ακόμα και στις εσχατιές της περιφέρειας, ενώ η εξυπηρέτηση γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο.

Σήμερα οι υπάλληλοι έχουν αντικατασταθεί από αυτόματους τηλεφωνητές και εταιρίες factoring. Τα υποκαταστήματα έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο και όσα απομένουν θυμίζουν φαντάσματα μιας άλλης εποχής. Πηγαίνετε μια βόλτα στο υποκατάστημα της Εθνικής στον Χολαργό, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, να καταλάβετε τι εννοώ.

Οι σημερινοί διοικητές, πρώην βοηθοί και υποτακτικοί των παλαιότερων τραπεζιτών αναφέρονται μόνο στα νέα αφεντικά τους. Λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένοι τεχνοκράτες, με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και των δικών τους bonus, που άρχισαν ξανά να ρέουν μετά την αποχώρηση του Δημοσίου. Η κεντρική εποπτεία είναι ανύπαρκτη, ο κρατικός έλεγχος μηδαμινός και οι αρμόδιοι εισαγγελείς ασχολούνται με άλλα.

Είναι πασιφανές ότι οι σημερινοί τραπεζίτες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που ορκίζεται στο σύστημα της παγκοσμιοποίησης, επιδιώκουν την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών, ει δυνατόν και την κατάργηση της διακίνησης μετρητών.

Ταυτόχρονα έχουν παραχωρήσει τη βρόμικη δουλειά του «κυνηγητού» ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στους servicers με αδιαφανείς συμφωνίες, χειρότερες και από αυτές που έκαναν κάποιοι παλαιότεροι με τους ντόπιους ολιγάρχες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι σημερινές τράπεζες ληστεύουν απροκάλυπτα τους μικροαποταμιευτές, αλλά και τους απλούς εργαζομένους, διατηρώντας χαώδεις διαφορές στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Αγνοούν επιδεικτικά την πληθωριστική πραγματικότητα με την πλήρη ανοχή της Πολιτείας, παρότι μία τέτοια συμπεριφορά σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα επέσυρε κυρώσεις… τουλάχιστον από την Κεντρική Τράπεζα. Για να μη μιλήσουμε για τις σκανδαλώδεις προμήθειες, κρυφές και φανερές, σε όλων των ειδών τις συναλλαγές.

Το τελευταίο… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι τράπεζες (με πρώτη την… ινδοκαναδική) έχουν αρχίσει τώρα να επιβάλλουν πάγια χρέωση 0,50 ευρώ ανά μήνα σε όλες τις καταθέσεις φυσικών προσώπων, ως προϋπόθεση για να παραμείνουν «λειτουργικές». Να διατηρήσουν τη δυνατότητα, δηλαδή, συμβατικής ή ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, να μπορούν οι κάτοχοί τους να διατηρούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Τα αυτονόητα, δηλαδή!

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και αισχρό εφεύρημα, το οποίο η Πολιτεία με την ευρύτερη έννοια (κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξάρτητες ελεγκτικές Αρχές, Δικαιοσύνη) οφείλουν να μπλοκάρουν. Ή, για να προτείνω μια καλύτερη ιδέα, το παράνομο και καταχρηστικό αυτό τέλος, προκειμένου να μείνει η κατάθεση «ζωντανή», να εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο, υπέρ εθνικής άμυνας! Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 60.000.000 καταθέσεις φυσικών προσώπων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τριακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επαρκούν, αν μη τι άλλο, για μία θεαματική αύξηση στους μισθούς των μάχιμων στρατιωτικών όλων των κλάδων, προκειμένου να μην αναζητούν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.

Τα πράγματα, αγαπητοί αναγνώστες, είναι απλά. Δεν έχουμε την απαίτηση να γίνει ο «forget it Yannis» Στουρνάρας… Aλέξανδρος Κορυζής (ο ευπατρίδης τραπεζίτης-σύμβολο που διαδέχθηκε τον Μεταξά και ανέλαβε τις ευθύνες των πολιτικών, αυτοκτονώντας για λόγους ευθιξίας το 1941, λίγο προτού μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα) ή ο σημερινός διοικητής της Εθνικής να μεταμορφωθεί σε Κυριάκο Βαρβαρέσο (ένας άλλος διοικητής της ΤτΕ που αγόρασε και επέστρεψε τα κειμήλια της Παναγίας της Τήνου, τα οποία η Εκκλησία -μια άλλη Εκκλησία, δυστυχώς-είχε εκποιήσει για να συνδράμει το Επος του ’40).

Εχουμε την απαίτηση, όμως, η εκλεγμένη κυβέρνηση να σεβαστεί το βιος αυτών που την εξέλεξαν και να βάλει φρένο εδώ και τώρα στην ασυδοσία. Ας βρει έναν τρόπο έμμεσης φορολόγησης των τραπεζών για να ενισχυθεί η εθνική άμυνα.

Ζητάω πολλά, θα μου πείτε, ε; Πώς να μιλήσει ο δόλιος ο Μητσοτάκης, πώς να λαλήσει ο σύντεκνος Ανδρουλάκης, όταν τα δικά τους κόμματα είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες των ελληνικών τραπεζών – γίνεται; Οχι, δεν γίνεται, αλλά εγώ νιώθω την υποχρέωση να το γράψω, γιατί κάποια στιγμή όλοι θα κριθούν από την ιστορία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η ΕΛ.ΑΣ., όμως;

Διάβαζα τις προάλλες ότι το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) έδωσε τα ονόματα δύο πυροσβεστών που...

Γιατί οι μαζικές φυλακίσεις; Είναι οι υποκλοπές ηλίθιε!..

Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση στις 4 Μαρτίου 2023: «Στην Ελλάδα του 2023...

Ουκρανοποίηση της Ελλάδας από τη Ν.Δ.

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική...

Η δημοκρατία δεν είναι υβρίδιο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί. Είτε επικρατήσει εσωκομματικά ο Κασσελάκης είτε όχι. Διότι στην κατάσταση...

Καμαρώστε τον ευρωϋποψήφιο Αυτιά!

Οι «Ράδιο Αρβύλα» τον Οκτώβριο του 2009 αποκάλυψαν μία από τις χυδαιότερες δημοσιογραφικές απάτες...

Να πάψει το έγκλημα να συμφέρει

Ο Φλωρίδης, η κυβέρνηση δηλαδή, έχει δίκιο για τον νέο Π.Κ. Ορθά η κυβέρνηση...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gürdeniz - φωτο), που είναι γνωστός ως ο...

Γιατί αφήνουμε τον Ράμα να μας διασύρει;

Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι ο ενδοτισμός είναι σήμα κατατεθέν της εξωτερικής μας πολιτικής, τουλάχιστον...

Αγιασμένοι στίχοι

Ολη η Ελλάδα ασχολείται τον τελευταίο μήνα με τον Γιώργο Νταλάρα και με όσα...

Η υπέρτατη διεθνής αναγνώριση για την εφημερίδα «δημοκρατία»

Συμβαίνει, όχι πάντοτε, αλλά κάποτε, να αποδίδεται αναγνώριση και δικαιοσύνη, ακόμη και σε περιπτώσεις...

Μια μέρα στη Φλώρινα

Στις 11 Φεβρουαρίου η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) διοργάνωσε προσκυνηματική εκδήλωση στη Φλώρινα...

Ο Μητσοτάκης διέβη τον Ρουβίκωνα

Με τα μάτια στραμμένα στις ευρωεκλογές, όλοι αναμένουν να συντριβεί το κόμμα που έχει...

Με τον Θεμιστοκλή ή με τον Κυρσίλο;

Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που στην κυριολεξία άλλαξε τον ρου της Ιστορίας,...

Η ηθική χρεοκοπία: Συνηθίσαμε τον βούρκο

Σήμερα θα είμαι ολίγον εξομολογητικός. Ως φιλελεύθερος και ως χριστιανός, θέτω τακτικώς τον εαυτό...

Ακραίος λαϊκισμός τα λαϊκά αιτήματα

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλάει πάντα με ενθουσιασμό. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι αγέραστος. Εχουν περάσει...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεσσαλονίκη: Στα σκαριά ο πρώτος ουρανοξύστης

Από εταιρία συμφερόντων του μεγαλοξενοδόχου Σταύρου Ανδρεάδη

Τον πατέρα Κλεομένη «έδειξε» ως πατέρα του παιδιού της κόρης του ο παλαιοχριστιανός – Τι απαντάει ο ίδιος

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο παλαιοχριστιανός Μανώλης Καλαϊτζιδάκης,...

Ήξερε ο Δένδιας για το επεισόδιο Μητσοτάκη – Μακρόν;

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την...

Την Τετάρτη «παραλύει» η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία – Τι ισχύει με ΜΜΜ

Στο έδαφος όλες οι αεροπορικές πτήσεις – Χωρίς ταξί η Αθήνα 27 και 28/2

Συνταξιούχος «έκαψε» σε ζωντανή σύνδεση τον Άδωνι

Την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά στην ιδιωτικοποίηση...

NEWSROOM