Το έγκλημα στα Τέμπη και η κρίση αξιών

Το δυστύχημα δεν ανέδειξε μόνο την ανευθυνότητα των υπευθύνων, αλλά και το γεγονός ότι για κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας ο άδικος θάνατος τόσων ανθρώπων, το πένθος τόσων οικογενειών δεν σήμαινε απολύτως τίποτα

Must Read

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν ανέδειξε μόνο τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Δεν ανέδειξε μόνο την ανευθυνότητα των υπευθύνων, των ωχαδερφισμό, τον κυνισμό της εξουσίας απέναντι στους πολίτες. Ανέδειξε και το γεγονός ότι για κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας ο άδικος θάνατος τόσων ανθρώπων, το πένθος τόσων οικογενειών δεν σήμαινε απολύτως τίποτα.

Μιλώ για τους ψηφοφόρους του κ. Καραμανλή, ο οποίος επανεξελέγη πανηγυρικώς και μάλιστα πρώτος σε ψήφους. Το 2019 είχε λάβει 25.377 ψήφους και το 2023, λίγο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έλαβε σχεδόν το ίδιο νούμερο, 24.651. Φαίνεται μόνο χίλιοι άνθρωποι έμαθαν για το τι συνέβη και ότι αρμόδιος υπουργός για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου ήταν ο κ. Καραμανλής. Οι υπόλοιποι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν τίποτα. Δεν ακούν ειδήσεις, ζουν προφανώς σε λαγούμια, αποκομμένοι από τον κόσμο ή έχουν κάποιο είδος εγκεφαλικής ανεπάρκειας, δεν κατανοούν το περιβάλλον γύρω τους, δεν αντιλαμβάνονται καταστάσεις, ζουν στην κοσμάρα τους. Ή αντιλαμβάνονται, αλλά θεώρησαν ότι το έργο του εν λόγω είναι τόσο συγκλονιστικό, τόσο επωφελές για τη χώρα, που κάλλιστα μπορεί να υπερκεράσει τον άδικο θάνατο 57 ανθρώπων.

Διότι τελικά τι αξία έχει η ζωή των ανθρώπων αυτών που κάηκαν ζωντανοί ή που εξαϋλώθηκαν, μπροστά στην τεράστια προσφορά του ανδρός; Ο οποίος όχι μόνο δεν σκέφτηκε καν να εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή της χώρας ως ελάχιστη ένδειξη τσίπας, αλλά ξαναέθεσε υποψηφιότητα, για να μας αποδείξει ότι η λέξη «αξιοπρέπεια» είναι άγνωστη λέξη για μερικούς. Ενώ η λέξη «γαϊδουριά» είναι η αγαπημένη τους.

Βέβαια, ένα θεματάκι με τη σημασία των λέξεων είχε και ο κ. Μητσοτάκης. Αντί να τον πετάξει έξω από τις λίστες των βουλευτών, τον κατέβασε υποψήφιο σαν να μη συνέβη τίποτα. Στα ψηφοδέλτια και ο κ. Καραμανλής που επί της υπουργίας του σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, γιατί αδιαφόρησε παντελώς εάν υπάρχουν συστήματα ασφαλείας στα τρένα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μία εβδομάδα πριν διερρήγνυε τα ιμάτιά του στη Βουλή ότι οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς.

«Οταν το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, τι να κάνει ο λαός;», σου λέει ο άλλος. Οταν το κεφάλι, όμως, το επιλέγει ο λαός, έχει τις ευθύνες του. Για 25.000 ψηφοφόρους το έγκλημα στα Τέμπη δεν υπάρχει. Αυτό είναι, δυστυχώς, ένα κομμάτι της χώρας.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία και Ιράν διευρύνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους προκαλώντας ανησυχία στη Δύση

Η Μόσχα είναι πανέτοιμη να διευρύνει τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 26/4,...

More Articles Like This