Η συνηγορία είναι συνενοχή

Η έκθεση-καταπέλτης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που σφυρίζει αδιάφορα

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει το φαραωνικό εξοπλιστικό της σχέδιο, με το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ο κυρίαρχος στους αιθέρες και στις θάλασσες της περιοχής, ενώ σε καθημερινή βάση δοκιμάζει πομπωδώς διάφορα οπλικά συστήματα και ενώ αποδεικνύεται ότι ο βασικός λόγος της επιχειρούμενης προσέγγισης της Τουρκίας, η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι ανέφικτος, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί με τρεις επιστολές στον ΟΗΕ ότι για να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία για το θέμα πρέπει πρώτα να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από τα νησιά, η Ελλάδα επιμένει.

Τις 11 του μηνός η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου θα βρεθεί στην Αγκυρα, για να αρχίσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να τεθούν πρώτη φορά στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα με αναλυτικό τρόπο, ως ένα στάδιο προετοιμασίας της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον προσεχή Μάιο.

Και αναρωτιέται κανείς ποια θέματα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με αναλυτικό τρόπο, όταν η Τουρκία έχει δεσμεύσει τον εαυτό της με τις τρεις επιστολές στον ΟΗΕ και με το τουρκολυβικό μνημόνιο ότι αφενός μεν δεν είναι διατεθειμένη θα συζητήσει θέματα κυριαρχίας και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα όσο τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα και αφετέρου δεν αναγνωρίζει ούτως ή άλλως στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι πάνω τους στρατό;
Η Ελλάδα έχει πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι και από κατήγορος της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο», σε συνήγορο και συνένοχο στα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει.

Παράδειγμα, η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), που αναφέρεται σε βασανιστήρια, βιασμούς, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Τουρκία σε κατεχόμενες περιοχές στη βόρεια Συρία.

Στην έκθεση κατηγορείται η Τουρκία για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές του Αφρίν και του Γκίρε Σπι-Σερεκάνιγιε της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Η Τουρκία «ευθύνεται για σοβαρές παραβιάσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν μέλη των δυνάμεών της και τοπικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει» στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεσή του. «Τούρκοι αξιωματούχοι (…) σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν άμεσα σε προφανή εγκλήματα πολέμου» πρόσθεσε η έκθεση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε, επίσης, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών ότι «εμπλέκονται στη διάπραξη και την επίβλεψη καταχρήσεων». Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, οι καταχρήσεις και οι παραβιάσεις «έχουν συνήθως στόχο άμαχους Κούρδους και οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τις κουρδικές δυνάμεις». Κούρδισσες που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατήγγειλαν σεξουαλική βία, κυρίως βιασμούς.

Η Αγκυρα θεωρεί τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, παρακλάδι των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), εναντίον των οποίων μάχεται. Οι SDF ελέγχουν περιοχές γειτονικές με αυτές που βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και των συμμαχικών της ομάδων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τοπική στρατιωτική αστυνομία και ο Εθνικός Συριακός Στρατός, που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, «συνέλαβαν αυθαίρετα και κράτησαν, εξαφάνισαν διά της βίας, βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν με άλλους τρόπους και υπέβαλαν σε μη δίκαιες στρατιωτικές δίκες πολλούς ανθρώπους σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας».

Το Παρατηρητήριο κατηγόρησε, εξάλλου, την Τουρκία ότι «απέλασε με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες (…) Σύρους» πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο έδαφός της και τους έστειλε σε περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχει. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που ζούσαν υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές εκτοπίστηκαν με ομάδες του Εθνικού Συριακού Στρατού να λεηλατούν και να κατάσχουν τις περιουσίες τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Τουρκία και οι τοπικές Αρχές τις οποίες στηρίζει «θα πρέπει να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους οργανισμούς έρευνας άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν», τόνισε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να σχολιάσουν τις καταγγελίες αυτές, αλλά προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει.
Αυτή η έκθεση θα έπρεπε να έχει συναχθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να μπορεί να επικαλεστεί την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για τα ανάλογα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει η Τουρκία εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ιμβρου και Τενέδου και εναντίον της Κύπρου.

Ομως, αντί αυτού, επιλέξαμε τον ρόλο του συνηγόρου και του συνενόχου της Τουρκίας, χωρίς να σκέφτονται αυτοί που δέχτηκαν αυτόν τον ρόλο για την πατρίδα μας ότι θα έλθει η ώρα να πληρώσουμε ακριβό τίμημα γι’ αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανεπούλωτη πληγή ενός νόμου

Το περιστατικό στην Καβάλα με το χαστούκι στη βουλευτή της Ν.Δ. (Αγγελική Δεληκάρη) φυσικά και δεν το επικροτεί κανένας...

More Articles Like This