Ακούστε, Κυρία Παναγιωτάκου

Must Read

Αντί να βγουν να ζητήσουν μια συγγνώμη για τον άθλιο φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας, που δεν αποτελεί στολισμό, αλλά βιασμό της αισθητικής και των Χριστουγέννων, εμφανίζονται ως Αντουανέτοι να μας κατηγορήσουν γιατί δεν κατανοούμε τη «σύγχρονη αισθητική».

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Εμφανίζονται ως κάτοχοι της μίας και μοναδικής αληθινής τέχνης, αυτής που πλασάρει η Στέγη Ωνάση, που άμα ο Ωνάσης ήξερε σε τι ανοησίες σπαταλώνται τα χρήματά του θα τα είχε κάνει κομφετί. Αυτή την αλήθεια μόνο η ελίτ του Ιδρύματος Ωνάση κατέχει, όπως φαίνεται από τη συνέντευξη της κυρίας Παναγιωτάκου. Από κοντά και ο δήμαρχος Αθηναίων, που όσο ήταν δήμαρχος στο Καρπενήσι βέβαια δεν τόλμησε να τους πλασάρει τις ηλεκτρικές μυγοπαγίδες για χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Εμείς λοιπόν οι άτεχνοι, οι πτωχοί τω πνεύματι, η πλεμπ ντε Μπιθουλά, με το επιπέντ τρε μπανάλ, δεν αντιλαμβανόμαστε τα «χιλιάδες σενάρια» που έχει ο φωτισμός της Βασιλίσσης Σοφίας, όπως λέει η κυρία Παναγιωτάκου, διευθύντρια της Στέγης Ωνάση. Μα τι λέτε, κυρία Παναγιωτάκου μου; Τόσα σενάρια είδαν οι Αθηναίοι σε αυτά! Τι ηλεκτρικές μυγοσκοτώστρες, τι κουνουποδιώχτες, τι εγκεφαλογράφημα, τι σήματα Μορς, είπαν. Το μόνο σενάριο που δεν τους πέρασε από το μυαλό είναι αυτό των Χριστουγέννων. Ούτε και σε εσάς όμως, αν κρίνω από τα λεγόμενά σας. Δεν μπορεί όλοι να βλέπουμε ένα αίσχος και μόνο εσείς να βλέπετε «τέχνη». Μάλλον άλλων το επιπέντ έχει πρόβλημα.

Μας κατηγορεί η κυρία Παναγιωτάκου γιατί έχουμε μια μανία με ό,τι παλιό. Αυτό το «ό,τι παλιό» είναι τα Χριστούγεννα. Η κυρία Παναγιωτάκου θα ήθελε να καταπιαστούμε με κάτι πιο καινούργιο. Το Ραμαζάνι να φανταστώ;

Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες οι φωτισμοί, μας λέει η κυρία Παναγιωτάκου, δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια. Δεν ξέρω ποιες εννοεί ως μεγάλες πρωτεύουσες, τίποτα Καμπούλ να υποθέσω, γιατί στις χριστιανικές πρωτεύουσες ο φωτισμός είναι ΜΟΝΟ αγγελάκια, αστεράκια, Αγιοβασιλάκια και ό,τι συμβολίζει τα Χριστούγεννα.

Από κοντά και ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος, αντί να σπεύσει να ξηλώσει τις κουνουποπαγίδες, δίνει και συνεντεύξεις, όπου και αυτός ως άλλος Αντουανέτος εξηγεί στην αθηναϊκή πλεμπ τα βαθιά νοήματα του κώδικα Μορς που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Μας λέει λοιπόν ο κ. Μπακογιάννης ότι η πόλη έχει πολλές κοινότητες.

Μάλλον μας μπέρδεψε με τη Μόρια ο δήμαρχος. Μας λέει ότι μια πόλη δεν είναι μονοθεματική. Τα Χριστούγεννα όμως είναι, κ. Μπακογιάννη μου. Είναι εντελώς μονοθεματικά. Είναι μια θρησκευτική γιορτή με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, που οφείλατε και εσείς και οι «φωνές που δημιουργούν» να σεβαστούν. Και δεν το κάνατε.

Η Στέγη δεν σας πρότεινε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση -art installation- για τους Αντουανέτους. Η Στέγη σάς πρότεινε μια αηδία, κάτι εντελώς άσχετο με τα Χριστούγεννα, χωρίς καμία έμπνευση, και εσείς το δεχτήκατε, γιατί σκεφτήκατε ότι είναι ωραίο για τους ιθαγενείς, που μπορούν να βολευτούν ακόμη μία χρονιά με καθρεφτάκια.

Τα Χριστούγεννα, κ. Μπακογιάννη μου, δεν είναι γεγονός, όπου εκφράζεται ο καθείς που θεωρεί εαυτόν καλλιτέχνη, όπως πιστεύετε. Δεν έχει σύγχρονο. Έχει μόνο παραδοσιακό.

«Το ασφαλές θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα» είπατε, κ. Μπακογιάννη. Δεν σας ζητήσαμε κάτι «ασφαλές» να στολίσετε όμορφα την πόλη σύμφωνα με το πνεύμα των Χριστουγέννων και όχι σύμφωνα με τα περίεργα γούστα της κυρίας Παναγιωτάκου και των διάφορων «φωτιστών» και συνεργατών της Στέγης Ωνάση.

Και επειδή η κυρία αυτή νομίζει ότι μπορεί να θέτει ως συζήτηση «τι σημαίνει Χριστούγεννα στο κάτω κάτω» εκμεταλλευόμενη τον δημόσιο χώρο, που δεν της ανήκει, να της πούμε ότι κάποια θέματα είναι εκτός συζήτησης. Αν για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι λάμπες νέον σε σχηματισμό κώδικα Μορς, δεν μας ενδιαφέρει καν η άποψή τους.

Τέλος, επειδή τα γούστα της κυρίας, όπως και τα γούστα τα δικά σας, κ. Μπακογιάννη μου, τα πληρώνουμε εμείς, γιατί ναι μεν το Ίδρυμα Ωνάση πλήρωσε τις λάμπες νέον, αλλά το ρεύμα το πληρώνουν οι Αθηναίοι, θα έπρεπε να έχετε ήδη ξηλώσει αυτό το προσβλητικό και κιτς θέαμα, γιατί ενοχλεί, και να στολίσετε σύμφωνα με το πνεύμα των Χριστουγέννων όπως όλος ο δυτικός κόσμος. Εκτός κι αν πάψαμε να ανήκομεν εις την Δύσιν.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne

Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This