Όταν ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος πρότεινε…ξύλο!

Οι πατέρες της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση ακραίων συμπεριφορών αμετανόητων ανθρώπων ενίοτε συμβούλευαν το ποίμνιο να αντιδρά δυναμικά

Must Read

Το διάβασμα της Πατρολογίας, πέρα από ψυχωφελές, είναι και λίαν διαφωτιστικό για διάφορες ιστορικές περιόδους. Μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει πώς διαδόθηκε ο χριστιανισμός και να κατανοήσει και το γράμμα αλλά και το πνεύμα του θείου νόμου.

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος είπε* για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανθρώπων που βλασφημούν: «Ἀλλ’ ἐπειδὴ περὶ βλασφημίας ἡμῖν ὁ λόγος ἐγένετο νῦν, μίαν ὑμᾶς ἅπαντας αἰτῆσαι βούλομαι χάριν ἀντὶ τῆς δημηγορίας ταύτης, καὶ τῆς διαλέξεως, ἵνα μοι τοὺς ἐν τῇ πόλει βλασφημοῦντας σωφρονίσητε. Κἂν ἀκούσῃς τινὸς ἐν ἀμφόδῳ ἢ ἐν ἀγορᾷ μέσῃ βλασφημοῦντος τὸν Θεόν, ἐπιτίμησον, κἂν πληγὰς ἐπιθεῖναι δέῃ, μὴ παραιτήσῃ, ράπισον αὐτοῦ τὴν ὄψιν, σύντριψον τὸ στόμα, ἁγίασόν σου τὴν χεῖρα διὰ τῆς πληγῆς, κἂν ἐγκαλῶσιν τινές, κἂν εἰς δικαστήριον ἕλκωσιν, ἀκολούθησον, κἂν ἐπὶ τοῦ βήματος ὁ δικαστὴς ἀπαιτήσῃ, εἰπὲ μετὰ παρρησίας ὅτι τὸν βασιλέα τῶν ἀγγέλων ἐβλασφήμησεν».

Στα νέα ελληνικά τα παραπάνω μπορούν να αποδοθούν ως εξής: «Αλλά, επειδή τώρα έγινε σ’ εμάς λόγος περί βλασφημίας, θέλω να σας ζητήσω μια χάρη, γι’ αυτήν μου την ομιλία και τη διάλεξη. Να σωφρονίσετε, για χάρη μου, όσους πολίτες βλασφημούν. Αν ακούσεις κάποιον στον δρόμο ή στην αγορά να βλασφημεί τον Θεό, κάνε του παρατήρηση. Και αν σου επιτεθεί, μην τα παρατήσεις. Χτύπησέ τον στο πρόσωπο, σύντριψέ του το στόμα, άγιασε το χέρι σου με το χτύπημα (σ.σ.: που θα ρίξεις εσύ στον βλάσφημο). Ακόμα κι αν σε κατηγορήσουν κάποιοι ή σε οδηγήσουν σε δικαστήριο. Και στον δικαστή να πεις με παρρησία ότι το έκανες γιατί βλαστήμησε τον βασιλέα των αγγέλων».

Πηγή: Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Εἰς τοὺς Αδριάντας Ὁμιλίαι ΚΑ’ Ἐν Αντιοχείᾳ Λεχθεῖσαι, J.-P. Migne, Patrologiae cursus completus (series Graeca) (MPG) 49, Paris: Migne, 1857-1866: 15-222, τόμος 49, σελ. 32.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτός επιτέθηκε στη Ρένα Κουβελιώτη – Με κολάρο και μώλωπες εμφανίστηκε η δημοσιογράφος

Βία αντί για απαντήσεις έλαβε η δημοσιογράφος του Alpha Ρένα Κουβελιώτη, η οποία έκανε ρεπορτάζ μετά από καταγγελίες πολιτών...

More Articles Like This