Αλλοίωση πολιτεύματος

Must Read

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματός μας.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Το πολίτευμά μας ουσιαστικά άλλαξε από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Πρωθυπουργική Δημοκρατία. Άλλαξε σιωπηρά και υπό την ψευδοαναγκαιότητα της αποφυγής των εκλογών σε περίπτωση μη συμφωνίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού χρειάζονταν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφοι από τους 300 βουλευτές, βάσει του μέχρι πρότινος ισχύοντος Συντάγματος. Άλλαξε, χωρίς κανείς από τους λαμπρούς συνταγματολόγους μας να το υπερασπιστεί. Ο θεσμός της Προεδρίας αποδυναμώθηκε ολοκληρωτικά. Ο ΠτΔ πλέον μετατράπηκε σε έναν απλό δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος υπογράφει εξαναγκαστικά ό,τι του σερβίρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Για να καταλάβουμε όλοι τι έγινε με την αλλαγή του Συντάγματός μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Πλέον, ο ΠτΔ μπορεί να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία – ούτε καν απαιτούνται 151 βουλευτές για τον ορισμό του. Δηλαδή, το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή ορίζει άνετα τον ΠτΔ, εκτός αν υπάρχει αριθμητικά ισχυρότερος συνασπισμός από τα υπόλοιπα, μικρότερα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, το καταστροφικό στον θεσμό της Προεδρίας είναι πως η παύση της θητείας του ΠτΔ πλέον είναι μη γεγονός – δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Σε ελάχιστες ημέρες από την παραίτηση, τον θάνατο ή τη λήξη της θητείας του ΠτΔ, ο πρωθυπουργός άνετα ορίζει έναν νέο, χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτα ως πολιτικό γεγονός για την κυβέρνηση και τη Βουλή μας.

Γιατί, όμως, η υποχρεωτική συναίνεση των 180 βουλευτών (των 3/5, δηλαδή) του προηγούμενου Συντάγματος ενδυνάμωνε τον θεσμό της Προεδρίας και λειτουργούσε ως αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία της εξουσίας του πρωθυπουργού; Επειδή υποχρέωνε τη Βουλή να συνεργαστεί. Επειδή «ισχύς» δεν σημαίνει μόνο να ασκείς εξουσία, αλλά και να μπορείς ως ΠτΔ να αφήνεις να αιωρείται η απειλή της παραίτησης σε περίπτωση εκτροπής της δημοκρατίας.

Πλέον, η παραίτηση του ΠτΔ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, είναι (το επαναλαμβάνω) μη γεγονός. Τι θα μπορούσε να ορισθεί διαφορετικά, ώστε να υποχρεώνει τους βουλευτές μας να ψηφίζουν μαζί νέο ΠτΔ με επαυξημένη πλειοψηφία, ώστε να υπάρχουν σωστός διαχωρισμός και αλληλοέλεγχος των εξουσιών;

Η λύση είναι απλή και την είχα προτείνει και παλαιότερα: Βουλή που δεν καταφέρνει να εκλέξει ΠτΔ με ενισχυμένη πλειοψηφία και αποδοχή να διαλύεται και κανείς βουλευτής της να μην έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη Βουλή.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This