Τι παραγνωρίζει ο κ. Αλιβιζάτος

Must Read

Ώρες μετά την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε κατάληψη κτιρίου στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι, ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίδοξος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αστυνομική Βία Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

«Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: Για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δύο γιους του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής. Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν».

Θα αποφύγω να σταθώ στο γεγονός ότι ο κύριος καθηγητής δεν μπήκε καν στον κόπο να διασταυρώσει όσα υποστήριξε προτού στείλει την επιστολή του προς τον υπουργό. Διότι αν το είχε κάνει, δεν θα είχε εξευτελιστεί από τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι, η ίδια η μητέρα των καταληψιών που είχε καλέσει ως «κάτοικος» τον ραδιοφωνικό σταθμό για να διαμαρτυρηθεί ομολόγησε ότι η Αστυνομία μπήκε στην οικία της παρουσία εισαγγελέως! «Της κυρίας εισαγγελέως», όπως είπε με σεβασμό στον αέρα στον συνάδελφο Δημήτρη Γιαννίρη, προσδιορίζοντας ακόμη και το φύλο της.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ίσχυε αυτό που δήλωσε ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Για να φθάσει έως εκεί, να θίξει το ζήτημα της ενδεχόμενης παραβίασης του οικιακού ασύλου, ο κύριος Αλιβιζάτος «πήδηξε» τρία κεφάλαια ατομικών και όχι μόνο δικαιωμάτων. Συνταγματικώς κατοχυρωμένων εξίσου με το οικιακό άσυλο. Το πρώτο είναι η προσβολή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Το κτίριο στο οποίο λειτουργούσε η κατάληψη δεν ανήκε στην ιδιοκτησία των διαμενόντων. Ούτε κατέβαλλαν ενοίκιο για τη διαμονή τους εκεί. Παρά ταύτα είχαν εισβάλει σε αυτό, το είχαν καταλάβει και αρνούνταν να το παραδώσουν στις Αρχές. Έχει κανένα σχόλιο επ’ αυτού ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου;

Το δεύτερο θεμελιώδες ζήτημα είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας. Το κτίριο της οδού Ματρόζου (για την ιστορία ο Ματρόζος ήταν Σπετσιώτης μπουρλοτιέρης ναύαρχος που έδωσε όλη του την περιουσία στον Αγώνα του 1821 και κατάντησε ζητιάνος – αν ζούσε θα το είχε μετανιώσει) ανήκε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Στην ιδιοκτησία του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που αν το εκμεταλλευτεί σωστά θα βρει πόρους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες ασφαλισμένους. Γι’ αυτό έχει να πει τίποτε ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου; Γιατί κατάπιε τη γλώσσα του;

Το τρίτο θεμελιώδες ζήτημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών που πήγαν εκεί όχι γιατί είχαν προηγούμενα με τον σκηνοθέτη και τα παιδιά του, αλλά επειδή έλαβαν διαταγή από την προϊστάμενη Αρχή. Τον καταπέλτη με τα δολοφονικά καρφιά που είχαν στήσει οι καταληψίες με στόχο να εμποδίσουν την είσοδο αστυνομικών στο κτίριο τον είδε ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου;

Τη βία των «πολιτών» κατά αστυνομικών που πήγαν να εφαρμόσουν τον νόμο την αντελήφθη; Τα αιχμηρά αντικείμενα που πέταξαν οι καταληψίες σε αστυνομικούς, όπως καρέκλες, σιφόνια, μεταλλικά γραφεία και άλλα, τα είδε ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου; Ή με περισσή επιπολαιότητα έσπευσε να απειλήσει τον υπουργό με παραίτηση, μη τυχόν θιγεί το προοδευτικό προφίλ του και ξεχάσει ο Τσίπρας τι ωραία λόγια έλεγε γι’ αυτόν, τρομάρα του;

Αν η υπόθεση στο Κουκάκι είναι μια άσκηση για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και αν τα έννομα αγαθά που τέθηκαν υπό διακινδύνευση είναι η προστασία της ιδιοκτησίας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας και η προστασία της οικιακής ειρήνης (που δεν παραβιάστηκε, όπως απεδείχθη), γιατί ο κύριος καθηγητής προσπερνά τα τρία προηγούμενα στάδια για να φθάσει αμέσως στο τέταρτο; Τα τρία προηγούμενα ήταν αμέσως «ορατά».

Κατάληψη σημαίνει προσβολή ιδιοκτησίας. Είναι αδίκημα «βαθύτερο» από την παραβίαση του οικιακού ασύλου. Αντικείμενα αφαιρεθέντα από κτίριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και παρεμβάσεις επί του χώρου σημαίνει φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Καταπέλτης με καρφιά ισοδυναμεί με δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής των αστυνομικών – μόνο για τη Χρυσή Αυγή, στη δίκη της οποίας πήγε, έχει ευαισθησία ο κύριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, τρομάρα του δις; Και βεβαίως είσοδος Αστυνομίας άνευ εισαγγελέως σημαίνει πράγματι παραβίαση οικιακού ασύλου. (Ανακάλυψαν και στην Αριστερά, αν κρίνω από τα έντυπά της, τη σημασία της λέξης… «άσυλο».) Μόνο που η είσοδος έγινε παρουσία εισαγγελέα και μόνο που ο πατέρας των καταληψιών επιχείρησε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να αφαιρέσει το όπλο αστυνομικού! (Τι θα συνέβαινε αν εκπυρσοκροτούσε;)

Μετά ταύτα, θα προτείναμε στον κύριο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου (αν και στην περίπτωσή του… «Σύνταγμα αγνοείται») να υποβάλει το περιστατικό δίκην άσκησης προς κρίση και αξιολόγηση σε οιονδήποτε συνάδελφό του καθηγητή από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Και να τον ρωτήσει αν θα γινόταν η παραμικρή συζήτηση σε άλλη χώρα σε περίπτωση που πολίτες παραβίαζαν τον νόμο και οικείοι τους αντιμετώπιζαν έτσι αστυνομική Αρχή. Και αν του πουν ότι «ναι, θα ξεσπούσε σάλος», τότε να σπεύσει ο κύριος καθηγητής να παραιτηθεί. Αν και πολύ αμφιβάλλω σε τι είναι χρήσιμος στον υπουργό παραμένοντας.

ΥΓ.: Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό. Με αυτό το τάχα εκσυγχρονιστικό ρεύμα σκέψης η Ν.Δ. μόνο συγκυριακά μπορούσε να συναντηθεί. Αποδεικνύεται καθημερινά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστής μπούκαρε σε σούπερ μάρκετ με όπλο – Έπεσαν πυροβολισμοί!

Τον τρόμο βίωσε αργά χθες το βράδυ ο νεαρός ιδιοκτήτης ενός σούπερ μάρκετ στο Αιγάλεω όταν μπούκαρε ληστής που...

More Articles Like This