Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Η ορθόδοξη υμνογραφία

Φίλες και φίλοι, χρόνια πολλά και ευλογημένα!

  • Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Σας καλώ να γιορτάσουμε ορθόδοξα Χριστούγεννα με εκκλησιασμό και χριστιανικές παραδόσεις και όχι «τη γιορτή του χειμώνα» και τα παρόμοια, τα οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα.

Ας προσεγγίσουμε και εμείς την υμνογραφία των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου. Πρόκειται για σπουδαίο μάθημα Αλήθειας, Πίστης, αλλά και Τέχνης και Γλώσσας. Και αν δεν μάθατε τα ευχάριστα νέα, θα σας τα πω: Η UNESCO, ο οργανισμός του ΟΗΕ για την προαγωγή της Παιδείας και του Πολιτισμού, αναγνώρισε προ ολίγων ημερών, κατά τη διεθνή συνέλευση που έγινε στην Κολομβία, τη βυζαντινή μουσική ως στοιχείο της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φέρτε τα παιδιά πιο κοντά στους ύμνους της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υμνούν την Παρθένον, η οποία τον υπερούσιον τίκτει. Βοηθήστε τη νέα γενιά να κατανοήσει ότι οι ύμνοι και τα τροπάρια της Εκκλησίας μας είναι γλωσσικός θησαυρός, είναι η απόδειξη της συνέχειας της γλώσσας μας. Επί αιώνες τώρα η εκκλησιαστική υμνογραφία διδάσκει ελληνικά και θυμίζει σε όλους ότι η ελληνική είναι ενιαία και διαχρονική. Τα αρχαία, τα εκκλησιαστικά και τα νέα ελληνικά δεν είναι ξένες γλώσσες μεταξύ τους. Είναι η ίδια γλώσσα, η οποία στην πορεία του χρόνου αλλάζει κάπως τύπους και καταλήξεις.

Έγραψε σχετικά ο σπουδαίος λογοτέχνης του προηγουμένου αιώνος, ο Στράτης Μυριβήλης: «Κι εμείς έχουμε, όχι πια σαν μουσειακό υλικό, ολοζώντανο θησαυρό στο στόμα και στην καρδιά των εκατομμυρίων Ελλήνων, τα ιερά τροπάρια. Τροπάρια που τα έγραψαν, τα μελοποίησαν και τα έψαλαν μέσα στην Αγιά Σοφιά μεγάλοι ποιητές και μουσικοσυνθέτες, που ανάμεσά τους ήταν ακόμη και αυτοκράτορες και πρωθυπουργοί του Βυζαντίου, οι οποίοι τα έψελναν έτσι μαζύ με τον λαό. Έρχονται οι βραδυές των Χαιρετισμών, έρχονται οι νύχτες της Εβδομάδας των Παθών και οι εκκλησίες δεν χωράνε τους ορθοδόξους, που ψέλνουν μαζύ με τους αυτοκράτορές μας τους ίδιους στίχους, την ίδια μουσική, τα ίδια “τραγούδια του Θεού”, όπως τάλεγε ο Παπαδιαμάντης». («Η Ελληνική Παράδοση», συλλογικό, έκδοση περιοδικού «ΕΥΘΥΝΗ», σελ. 105.)

Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για την «κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου» διαβάζοντας τις διδαχές του μακαριστού μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, που έφυγε προσφάτως από κοντά μας: «Λύτρωσιν απέστειλεν Κύριος τω λαώ αυτού. Ο Χριστός γεννιέται για να μας λυτρώσει από τον ψεύτικο και υποκριτικό τρόπο ζωής. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα μείνουμε στις ίδιες τυπικές ευχές; Θα ζήσουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό; Ας αφυπνισθούμε όμως. Ο Χριστός φέρνει και πάλι μέσα στον ανισόρροπο τούτο κόσμο την ειρήνη, την αλήθεια και την αγάπη. Ας Τον πλησιάσουμε για να ξαναγεννηθούμε και εμείς μαζί μ’ Αυτόν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Δημήτρης Ριζούλης
Δημήτρης Ριζούλης
Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ