Ελένη Παπαδάκη, ο φθόνος και η Αριστερά

Το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα για τη ζωή, το έργο και την τραγική δολοφονία της μεγαλύτερης ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου δεν είναι απλώς μια καταγραφή γεγονότων.

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη

Είναι μια πνευματική εμπειρία, μια διδακτική κάθοδος στην κινητήρια δύναμη της Αριστεράς, στον φθόνο και στο μίσος που ριζώνει σε αυτόν, μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που είναι σημαδεμένοι από την κατωτερότητα.

Ο πόθος για κοινωνική δικαιοσύνη είναι έμφυτος σε κάθε ψυχικά υγιή άνθρωπο και ειδικά στους νέους, που βλέπουν τον κόσμο με μεγαλύτερο ρομαντισμό. Όμως η Αριστερά δεν απευθύνεται στον ρομαντισμό και στο αίσθημα δικαίου των ανθρώπων, αλλά σε ένα από τα πιο σκοτεινά και νοσηρά ανθρώπινα αισθήματα, τον φθόνο, διότι μόνο αυτός μπορεί να φθάσει το μίσος σε τέτοια ένταση, ώστε να γίνουν πρόθυμοι φονιάδες.

Ο ολοκληρωτισμός θεωρεί το μίσος πολιτικό εργαλείο· μίσος προς οποιονδήποτε. Οι φαιοχίτωνες μισούσαν τους Εβραίους, οι κομμουνιστές μισούν τους πλούσιους, τους μορφωμένους, τους ταλαντούχους, αυτούς που ξεχωρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Δημοσθένης Κούκουνας ως ιστορικός ερευνητής έχει μια ακεραιότητα που προκαλεί τον σεβασμό όλου του πολιτικού φάσματος. Δεν έπαθε ποτέ του Ρεπούση ή Λιάκο. Δεν θέτει έναν ιδεοληπτικό στόχο, τον οποίο προσπαθεί να αποδείξει, κακοποιώντας ή αγνοώντας πρωτογενές υλικό από τις πηγές. Στο εξαίρετο βιβλίο του πετυχαίνει με ενάργεια δύο σημαντικούς στόχους. 

Καταρχάς, δίνει μια πλήρη εικόνα του μεγαλειώδους ταλέντου και της στιβαρής, αλλά δροσερής σκιάς της Ελένης Παπαδάκη στο Ελληνικό Θέατρο. Ο αναγνώστης διαπιστώνει με τεκμήρια όχι μόνο τη συγκλονιστική σκηνική παρουσία της, αλλά και τη βαθιά, πολύπλευρη καλλιέργειά της.

Η Παπαδάκη δεν ήταν απλώς μία πολύ καλή ηθοποιός, ήταν ένας αληθινά πνευματικός άνθρωπος με βαθιά γνώση της κλασικής γραμματείας, με σπάνια άνεση στα πρωτότυπα κείμενα των μεγάλων τραγωδών. Παράλληλα όμως, με κόπο και χρόνο, είχε κάνει κτήμα της ό,τι εκλεκτότερο είχε παράξει ως την εποχή της το παγκόσμιο πνεύμα.

Πολύγλωσση, αληθινή διανοούμενη και η καλύτερη ηθοποιός που πάτησε ποτέ σε ελληνικό σανίδι, είχε και κάτι άλλο, που καθιστούσε την προσωπικότητά της ανυπόφορη. Δεν ήταν μόνο μία αιθέρια ύπαρξη με ταλέντο, που είχε κατακτήσει καλλιτεχνικές κορυφές απλησίαστες για άλλους. Ήταν ταυτόχρονα ένας καλός άνθρωπος. Ανεξίκακη και πάντα πρόθυμη να σπεύσει στην αρωγή όποιου είχε ανάγκη.

Το άλλο που ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια και βγάζει στο φως ο συγγραφέας είναι πώς αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα και αγνή ψυχή κατασυκοφαντήθηκε, πώς ο φθόνος των σαφώς υποδεέστερων καλλιτεχνικά συναδέλφων της έγινε αβυσσαλέο μίσος. Κι έτσι στη συνέχεια η συκοφαντία έφτασε στον πάτο της πλέον μιαρής αισχρότητας και στην καταρχάς ηθική δολοφονία της με τη διαγραφή της από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο φθόνος ακόνισε το μαχαίρι του πρώτα πάνω στις συκοφαντίες των αριστερών συνδικαλιστών, ανάμεσά τους και όψιμοι πρώην δεξιοί, περί «προδοσίας» και ύστερα το παρέδωσε στα χέρια των φυσικών αυτουργών μέσα στη θύελλα του κομμουνιστικού πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου, κατά την απόπειρα του Σιάντου και των άλλων αληθινών προδοτών να καταλάβουν την εξουσία.

Το βιβλίο αναφέρει ένα προς ένα τα ονόματα των ηθικών αυτουργών, συναδέλφων της, συχνά ευεργετημένων από αυτήν, οι οποίοι κινούμενοι από τα πιο χαμερπή αισθήματα συμμετείχαν στην αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία της. Σχεδόν όλοι συνέχισαν τη ζωή τους, περιέφεραν το σαρκίο τους πάνω στη γη που πότισαν με το αίμα της, έκαναν παιδιά και εγγόνια, καριέρα, χωρίς ποτέ όμως κανείς τους να αγγίξει ούτε τους πρόποδες του καλλιτεχνικού Ολύμπου, στον οποίο ανέβηκε η Παπαδάκη κατ’ επανάληψη στη σύντομη ζωή της.

Ο Λιόλιος, ο Μακαρώνας, ο «Ορέστης» ήταν απλώς οι τελευταίες τρύπες του ζουρνά σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία συκοφαντίας, απομόνωσης και τελικά φόνου. Αξίζει να διαβάσετε για αυτόν τον άλλο εσμό, των καλλιτεχνικών ερπετών, αυτών που φέρουν την κύρια ευθύνη γιατί προετοίμασαν τον φόβο, νομίζοντας πως με βρομιές κι ύστερα με το ίδιο της το άδικο αίμα θα σβήσουν το αστέρι της και θα λάμπουν οι ίδιοι/ίδιες.

Τρεμόπαιξαν λίγο σαν κωλοφωτιές και τελικά απλώς κατάφεραν να περάσουν τα ονόματά τους στην Ιστορία ως φονιάδες και φόνισσες ή τουλάχιστον συνεργοί σε φόνο. Όπως είπε μέσω ενός ήρωα βιβλίου του ο Ίων Δραγούμης, «δεν είναι καλοί, είναι κάτι χειρότερο, μέτριοι».

Δεν θα γράψω τα ονόματα αυτών των παλιανθρώπων. Διαβάστε τα στο βιβλίο. Θα έχετε εκπλήξεις, δεν θα δείτε ποτέ ξανά με το ίδιο ιλαρό μάτι τον «ξάδελφο Πανάγο» και άλλες οικείες φιγούρες που καθιερώθηκαν μέσω του κινηματογράφου. Συνεπής κληρονόμος αυτής της πνευματικής μιζέριας και παλιανθρωπιάς, το σημερινό συνδικαλιστικό όργανο των ηθοποιών, που τόλμησε να αντιδράσει αρνητικά στην ονοματοδοσία αίθουσας του Εθνικού Θεάτρου με το όνομα της μεγάλης τραγωδού.

Τι κι αν ο ίδιος ο Ζαχαριάδης και άλλοι αναγκάστηκαν να απολογηθούν για το φοβερό έγκλημα που στέρησε από το ελληνικό θέατρο το μεγαλύτερο ταλέντο του και δη στην ακμή της σπάνιας αυτής Ελληνίδας, και από την οικογένεια και τους φίλους της μία αθώα και στοργική ψυχή. Οι απόστολοι του μαρασμού, εχθροί του Έθνους, αλλά και της αληθινής Τέχνης, διαφυλάσσουν τη βρομιά του φθόνου και του μίσους. Είπαμε, τρέφονται από αυτά…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

Θα τα «δώσουμε» μια μέρα ξαφνικά

Επειδή έχει καταργηθεί στην πατρίδα μας η σκέψη και υποφέρουμε από αμνησία, καλό είναι...

Η σωστή πλευρά του κουβά!

Αν μαζέψουμε άρθρα, αναλύσεις, σενάρια και εκτιμήσεις για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που δημοσιεύτηκαν στην...

Στο Λονδίνο η Ελλάδα υπέστη ανείπωτης έκτασης ξεπεσμό

Τα όσα συνέβησαν αρχικά  στο Λονδίνο, αλλά και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, ανάμεσα στο...

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

Ορθά πορεύεται ο Φλωρίδης

Σε ανύποπτο χρόνο έχω αναφερθεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των πλημμελημάτων, στην ονομαστική μόνο αξία...

Χαμένη στην μετάφραση η Ελλάς

Έκπληκτος από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας έμεινε ένας...

Ωσαννά…

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι...

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Youtuber μάς κάνει ρεζίλι διεθνώς για την Ομόνοια: «Ο χειρότερος ναρκοδρόμος που έχω περπατήσει»

Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή, έχοντας περπατήσει στις...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι...

Συνελήφθη ο σύντροφος της 43χρονης Γεωργίας που βρέθηκε δολοφονημένη στη Σαλαμίνα

«Τσάκωσαν» στο Κερατσίνι τον 71χρονο - Είχε μαζί του το όπλο με το οποίο φέρεται ότι πυροβόλησε την 43χρονη μητέρα

Οργή στην Νέα Αριστερά για τη συντομογραφία που γεννά «εφιάλτες»

Οργή επικράτησε στη Νέα Αριστερά όταν το κόμμα αναφέρθηκε...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί...

Όλγα Κιουρτσάκη-Φώτης Λιόσης: Ποζάρουν με ασορτί ροζ πουλόβερ και την κόρη τους

Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου, Όλγα Κιουρτσάκη, θα περάσει...

Εκτέλεσε την 43χρονη Γεωργία με ύπουλο τρόπο – Ανθρωποκυνηγητό για τον σύντροφό της στη Σαλαμίνα

Η 43χρονη μητέρα ενός παιδιού προσπάθησε να προστατευθεί όμως ο δράστης την εντόπισε και την εκτέλεσε πίσω από την πόρτα του σπιτιού της

NEWSROOM