Μνημόνιο για… δυο γαϊδάρων άχυρα

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν είναι προνομιακός χώρος για τον Κυριάκο η Βόρεια Ελλάδα, και αυτό φάνηκε νωρίς. Δεν τον ξέρει τον τόπο, αγνοεί και την ψυχοσύνθεση των κατοίκων του.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Θυμηθείτε λίγο το φιάσκο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε κενή εστία, έστειλε την μπάλα στην… εξέδρα. Αφού έκανε πέντε έξι σβούρες γύρω από τον εαυτό του, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξε στον πιο αντιπαθητικό τύπο της πόλης. Και κατάφερε να χάσει πανηγυρικά από ένα αουτσάιντερ. Πού; Στη Θεσσαλονίκη, που, με νωπή την προδοσία των Πρεσπών, ήταν διατεθειμένη να ψηφίσει οποιονδήποτε θα έκανε τον Τσίπρα να πονέσει.

Έτσι, τα έκανε μούσκεμα και με τον ΠΑΟΚ. Υποτίμησε τους συναισθηματικούς δεσμούς των λαϊκών στρωμάτων της πόλης με το ιστορικό σωματείο. Άφησε την υπόθεση να κακοφορμίσει και, όταν είδε τα σκούρα, με ακόμη μία αγχωτική πιρουέτα επιχείρησε να δώσει τη σολομώντεια λύση που θα τους είχε όλους ευχαριστημένους. Αποτέλεσμα; Να τον κυνηγάνε οι πάντες. Ο ένας, ο βαρύμαγκας του Πειραιά, που θεωρεί ότι διαθέτει δικαιώματα συγκυβέρνησης, επειδή δεν εξόντωσε «μια κι έξω» τον αντίπαλο, και οι παοκτζήδες μαζί με τον Ιβάν επειδή βλέπουν να χάνουν το πρωτάθλημα με κυβερνητικό δάκτυλο.

Δεν ξέρω αν είναι σατανική σύμπτωση ότι μοιραία πρόσωπα και στις δύο περιπτώσεις, του δήμου και της μπάλας, ήταν δύο «κηπουροί» της οικογένειας, προερχόμενοι από την αυλή της αδελφής Ντόρας: ο Ταχιάος, που της βαστούσε την τσάντα, και ο Αυγενάκης, που φρόντιζε τα περιβόλια στην Κρήτη. Το ζήτημα είναι ότι, σε συνδυασμό με τα «ήξεις αφήξεις» για τις Πρέσπες, η εικόνα του Μητσοτάκη στην περιφέρεια του Βορρά έχει αρχίσει να γρατσουνίζεται άσχημα.

Και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει μείνει με την απορία: Θα προσφύγουμε στους ξένους και για το ποδόσφαιρο; Μνημόνιο και για την μπάλα; Τι ήταν αυτό που ξεφούρνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσπαθώντας να διορθώσει τις εντυπώσεις από την πυροσβεστική τροπολογία που βγήκε απ’ την κουζίνα του Μαξίμου την τελευταία στιγμή;

Είναι δυνατόν να ομολογεί δημοσίως την ανικανότητα της Πολιτείας να συμμαζέψει τα άπλυτα της εγχώριας ποδοσφαιρικής «παράγκας» και να ανατρέχει στη βοήθεια των ξένων, με την ίδια μισητή ορολογία του «συμβολαίου δανειακής εξάρτησης»;

«Μα, το ίδιο έκανε και η Θάτσερ» αντιτείνουν τα κρατικοδίαιτα παπαγαλάκια της βασιλικής αυλής. Τι λέτε, πουλάκια μου αστοιχείωτα; Κανέναν ξένο δεν φώναξε η Μάγκι για να ρυθμίσει τα του οίκου της. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας πρόλαβε την UEFA, ανακοινώνοντας μονομερώς τον πενταετή αποκλεισμό των ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Και τα εξοντωτικά μέτρα στο βρετανικό ποδόσφαιρο επιβλήθηκαν αφού είχε προηγηθεί το «Χέιζελ», με 39 νεκρούς και 600 τραυματίες!

Είναι ανοίκεια και ασύμμετρη η σύγκριση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος στα γήπεδα, που αντιμετώπιζε τότε η Αγγλία, με τη σημερινή προφανή αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει την «παράγκα» διαιτησίας και… ιδιοκτησίας.

Οι ποινές αποκλεισμού της σιδηράς κυρίας είχαν στόχο να συνετίσουν τους έξαλλους Αγγλους χούλιγκαν, που επιδίδονταν σε πράξεις ανεξέλεγκτης βίας. Ο Κυριάκος, αντίθετα, επειδή δεν μπορεί να κάνει καλά τα αφεντικά, ετοιμάζεται να τιμωρήσει τους οπαδούς!

Λοιπόν, στο χωριό μου αυτό δεν λέγεται «πυγμή». Λέγεται «ανημποριά». Ένας πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα και θέλει μνημόνιο με ξένη επιτήρηση, μπας και συνετίσει τους ολιγάρχες!

Δυστυχώς, η πυγμή εξαντλήθηκε στον Ζαγοράκη… Όταν ήρθε η ώρα του χολωμένου Σαμαρά να ξεφτιλίσει στα ίσια την «πειθαρχία Κυριάκου», επειδή τον… πονούσε το δόντι του, ο πρωθυπουργός ζήτησε απλώς εξηγήσεις (του τύπου «σε ποιον οδοντίατρο πήγες;»). Και ο Καλαματιανός απάντησε με μια δήλωση απαξίωσης, σαν να του έλεγε «Ασε μας, χρυσούλη μου, που θες και εξηγήσεις».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, παρά το καθημερινό λιβάνισμα του Έλληνα… Μακρόν από τα μέσα του συστήματος, ο Κυριάκος στα πρώτα κύματα φαίνεται να πνίγεται. Μοιάζει να πελαγώνει στα βαθιά και να διαπρέπει μόνο στα photo opportunities

Τους Μακεδόνες, είπαμε, δεν τους πολυκαταλαβαίνει, του πέφτουν και λίγο συντηρητικοί για τα πολυπολιτισμικά του γούστα. Μπορεί και να τους αγνοήσει προσωρινά. Τον Σαμαρά, που τον ξεφτίλισε, κάνει ότι δεν τον βλέπει και προχωρά μπροστά. Έτσι και μπλέξει όμως με βαριές και δύσκολες καταστάσεις, τι ακριβώς θα κάνει; Θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τον Ερντογάν; Μακριά από εμάς εκείνη η ώρα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This