Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Καλή λευτεριά, Βρετανία

Ο σερ Ρότζερ Σκράτον, εξαίσιος συντηρητικός πολιτικός φιλόσοφος, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα, μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 είχε δηλώσει:

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

«Οι ειδικοί απέτυχαν να δουν ότι ο βρετανικός λαός είναι βαθύτατα δημοκρατικός και δεν αποδέχεται να κυβερνάται από γραφειοκράτες (των Βρυξελλών) οι οποίοι δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τα λάθη τους».

Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να υλοποιηθεί η ξεκάθαρη επιταγή του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ε.Ε. Οι ευρωκράτες και η παγκόσμια αριστεροφιλελεύθερη (λίμπεραλ) ελίτ έδωσαν σκληρή μάχη για να αποτρέψουν το Brexit όλον αυτόν τον καιρό. Αφενός ορίστηκε η Τερέζα Μέι πρωθυπουργός στην Αγγλία, μια πολιτικός-ορντινάντσα της Ε.Ε. η οποία είχε ταχθεί κατά του Brexit και προσπάθησε έντονα να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας, αφετέρου επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί και δεύτερο (γιατί όχι και τρίτο ή και τέταρτο;) δημοψήφισμα «μέχρι να αποφασίσει ο λαός την παραμονή του στην Ε.Ε.».

Τραγικά αντιδημοκρατικές καταστάσεις, που ευτυχώς δεν αποθάρρυναν τους μαχητικούς Αγγλους – τουναντίον, τους ενδυνάμωσαν και τους πείσμωσαν ώστε να συνεχίσουν τη διαδικασία του Βrexit. Έπειτα από μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, ο ταλαντούχος και ιδιαίτερα φιλέλληνας Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία, και κατάφερε σε ελάχιστους μήνες ό,τι οι προηγούμενοι δεν κατάφεραν: την υλοποίηση της λαϊκής επιταγής.

Σε όλα τα παραπάνω, κομβικό ρόλο έπαιξε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας συντηρητικός και εθνικιστής πολιτικός, ο οποίος είχε δημιουργήσει «μονοθεματικό» κόμμα, το UKIP, με αποκλειστικό στόχο την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ορθοπολιτικά δυστοπική και απολυταρχικά γερμανοκρατούμενη εθνομηδενιστική σοβιετία της Ε.Ε. Ένας πολιτικός κρίνεται πάντα σε δύο διαστάσεις: από το αν πετυχαίνει να εκπληρώσει τον προσωπικό του ιδεολογικό στόχο και από το αν αυτός ο στόχος είναι συμβατός με το συμφέρον του έθνους του.

Ο Φάρατζ, κόντρα σε κάθε κοροϊδία και πρόβλεψη για αποτυχία από όλη τη λίμπεραλ ελίτ, τα κατάφερε απόλυτα στην πρώτη διάσταση της πολιτικής επιτυχίας: να ολοκληρώσει τον προσωπικό του στόχο.

Μένει να δούμε αν η απόφαση αυτή για το Βrexit τελικά θα κάνει καλό στη Βρετανία. Όμως, ακόμα και σε περίπτωση κάποιας αστοχίας, θα έχουν την εθνική ελευθερία που τόσο πόθησαν.

Τους εύχομαι ολόψυχα καλή λευτεριά και μακάρι το Βrexit να προκαλέσει την αλλαγή στην Ε.Ε., ώστε να μετεξελιχθεί σε μια ελεύθερη Ευρώπη των εθνών που τόσο επιθυμούν οι λαοί της.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ