15.3 C
Athens
9-4-2020

Εις προσοχήν των κ. Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλου

Aυτή την εξέλιξη να την προσέξουν Ελληνες πολιτικοί, διπλωμάτες και αξιωματικοί: Ο τουρκικός στρατός εγκατέλειψε παρατηρητήριο στο Ιντλίμπ, ενώ δήλωνε ότι δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Πραγματικά, αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, εξελίξεις στην περιπέτεια στην οποία έχει μπλέξει η Τουρκία στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε 12 παρατηρητήρια περιμετρικά της επαρχίας Ιντλίμπ το φθινόπωρο του 2018 ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας του Σότσι.

Ο σκοπός της δημιουργίας των παρατηρητηρίων ήταν η επίβλεψη του διαχωρισμού των τρομοκρατών από τους μετριοπαθείς τζιχαντιστές και η εκκαθάριση της ζώνης αποκλιμάκωσης από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυροβόλα και βαριά όπλα. Επίσης, μία από τις αποστολές που έπρεπε να φέρουν εις πέρας τα παρατηρητήρια ήταν να αποδώσουν στην κυκλοφορία τους οδικούς άξονες Μ4 και Μ5, που οδηγούν από τη Λαττάκεια και τη Δαμασκό, αντίστοιχα, στο Χαλέπι.

Η Τουρκία, αντί να χρησιμοποιήσει τα παρατηρητήρια για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν, τα μετέτρεψε σε κανονικά στρατόπεδα, οχυρωμένα και εξοπλισμένα με πυροβολικό, όλμους και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ταυτοχρόνως, αντί να αφοπλίσει, εξόπλιζε την οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα ΗΤS, που είναι αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.

Μεσοπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας ήταν να πετύχει ειδικό καθεστώς για την επαρχία Ιντλίμπ στο νέο Σύνταγμα της Συρίας και τα 12 αυτά στρατόπεδα να εξασφάλιζαν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των αντικαθεστωτικών σουνιτών στην περιοχή αυτή.
Τελικός στόχος της Τουρκίας ήταν η προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Τουρκία, στόχος που ισχύει και για το Αφρίν, την Αλ Μπαμπ, τη λωρίδα που κατέχει στην περιοχή της Τελ Αμπιάντ και, φυσικά, το ίδιο το Χαλέπι, για να υλοποιήσει τα εντελλόμενα του λεγόμενου Εθνικού Ορκου.

Τελικά, παρά τις υπομνήσεις από πλευράς της Ρωσίας να φέρει η Τουρκία εις πέρας τα υπεσχεθέντα και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της Συμφωνίας του Σότσι, η υπομονή του Πούτιν εξαντλήθηκε και άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης της περιοχής από τον στρατό της Συρίας, με την αεροπορική -και όχι μόνο- υποστήριξη της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης, μέχρι σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2020, πέντε από τα 12 παρατηρητήρια έχουν εγκλωβιστεί από τον στρατό της Συρίας και περιφρουρούνται από δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας, για να αποφευχθεί σφαγή των Τούρκων στρατιωτών.

Για έναν ακατανόητο λόγο ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ δήλωναν επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εκκενώσει τα παρατηρητήρια αυτά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε διορία στη Συρία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να αποσυρθεί από τις περιοχές που ανακατέλαβε, ειδάλλως το έργο της απώθησης των συριακών στρατευμάτων θα αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός.

Μάλιστα, η Τουρκία, για να γίνει πιστευτή, μετέφερε πάνω από 10.000 στρατιώτες στην περιοχή, καθώς και πάνω από 1.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και άλλα στρατιωτικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επικαλούνταν μια παράδοση που υποτίθεται ότι υπάρχει στον τουρκικό στρατό, μια παράδοση που επικαλείται όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται το ζήτημα της απόσυρσης των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Η παράδοση λέει ότι «ο τουρκικός στρατός δεν αποσύρεται ποτέ από έδαφος που έχει καταλάβει».

Αυτά που πρέπει να συγκρατήσουν και να μελετήσουν οι Ελληνες πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας, υπό την ηγεσία του προέδρου Ασαντ, δεν έλαβε υπόψη τις απειλές Ερντογάν και, αντί να αποσυρθεί από τις περιοχές που ανακατέλαβε ή τουλάχιστον να σταματήσει την επιχείρηση, συνεχίζει ακάθεκτος την ανακατάληψη των εδαφών που κατέχει ο τουρκικός στρατός μαζί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Το δεύτερο είναι η παρακάτω εξέλιξη: Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στρατός εκκένωσε το παρατηρητήριο Νο 6, που βρίσκεται νοτίως του Χαλεπίου, κοντά στην κωμόπολη Tel Eys.

Και όχι απλά εκκένωσε και αποσύρθηκε από εκεί που Ερντογάν και το σύνολο της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί, αλλά άφησε και στρατιωτικό υλικό για… ενθύμιο στα χέρια του στρατού της Συρίας.

Μάλιστα, διά του λόγου το αληθές, ο στρατός της Συρίας δημοσίευσε και σχετικό βίντεο από το εγκαταλειφθέν παρατηρητήριο, στο οποίο φαίνονται και τα ενθύμια που άφησε πίσω του ο… ένδοξος τουρκικός στρατός.

Όσο επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να υπερτιμάς τον αντίπαλο, άλλο τόσο, ίσως ακόμα πιο επικίνδυνο, είναι να τον υποτιμάς. Και εδώ ο σκοπός μας δεν είναι αυτός. Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε στους Ελληνες πολιτικούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς παραδείγματα πώς αντιμετωπίζουν άλλοι την τουρκική προκλητικότητα.

Για παράδειγμα, δεν γνωρίζω τι θα έπραττε κυβέρνηση άλλης χώρας μετά την υπογραφή τής, τρομερά επικίνδυνης για τα εθνικά μας συμφέροντα σε Κύπρο και Ελλάδα συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Πάντως σίγουρα δεν θα δεχόταν την έναρξη συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ είναι σε ισχύ αυτή η επαίσχυντη και παράνομη συμφωνία.

Για να μη σας θυμίσω τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και κάνουμε ότι το ξεχνάμε όσο διαρκεί η λεηλασία του «Αττίλα» στα Κατεχόμενα και στις κυπριακές θάλασσες.

Επίσης, δεν θα δεχόταν να συνεχιστούν οι διαδικασίες που αφορούν τα ΜΟΕ, αν την ώρα που ορίστηκε συνομιλία του Ελληνα υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν δεκάδες φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Είναι σαν να μας λένε ότι τα ΜΟΕ θα χτιστούν πάνω στη συνεχιζόμενη λεηλασία του «Αττίλα», πάνω στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, πάνω στην έμπρακτη αμφισβήτηση του Αιγαίου. Και με τη στάση μας είναι σαν να τα δεχόμαστε όλα αυτά.

Τέλος, καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα καλούσε, διά της χαριτόβρυτης κυρίας Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση με θέμα τις «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τον Τούρκο πρέσβη δίπλα δίπλα με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μάλιστα παρουσία του γενικού διευθυντού Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, άξιου πρέσβη Κυριάκου Λουκάκη.

Χωρίς πλάκα, είναι σαν να διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις για την πρόληψη των βασανισμών και των βιαστών» και να έχεις καλέσει στο ίδιο τραπέζι τον αρχιβασανιστή και αρχιβιαστή μαζί με τους επί δεκαετίες προστάτες και νταβατζήδες του και τον/τη βασανισθέντα και βιασθέντα και μάλιστα τη στιγμή που συνεχίζονται ο βασανισμός και ο βιασμός.

Όλα αυτά δεν γράφονται ούτε κάτω από αίσθημα οργής και θυμού ούτε για να θίξουμε πρόσωπα. Γράφονται για να πάρουμε παράδειγμα από τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της Συρίας απέναντι στην τουρκική βάρβαρη επιθετικότητα. Και μάλιστα έπειτα από έναν δεκαετή πόλεμο, έναν άνισο αγώνα εναντίον υπέρτερων δυνάμεων.

Επίσης, γράφονται για να συγκρίνουμε τη στάση που τηρεί η πατρίδα μας δεκαετίες τώρα και να αναλογιστούμε πού έχει οδηγήσει -και δυστυχώς πού θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα- την Κύπρο και την Ελλάδα ο νεοραγιαδισμός που αντικατοπτρίζεται με ενάργεια στην ως άνω εκδήλωση. Μείνετε όρθιος, κύριε Λουκάκη, και κρατήστε την Ελλάδα όρθια.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόβλεψη τρόμου από το ΔΝΤ: Τεράστια συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας- Κίνδυνος κατάρρευσης για τα φτωχότερα κράτη!

Τον χειρότερο αντίκτυπο από τη εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 θα αφήσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί...

Καθηγητή Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Τον Ιούνιο το χάπι για τον κορωνοϊό»

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του...

Ρουμάνα προσπάθησε να ξαφρίσει σούπερ μάρκετ έχοντας σαν… βιτρίνα το παιδί της

Έχοντας ως... κάλυψη το παιδί της, μια Ρουμάνα μπήκε σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων και άρχισε να το ξαφρίζει, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν...

Κερδίζει τη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον – Βγήκε από την εντατική

Εκτός εντατικής βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε σε θάλαμο, καθώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.  Ο...

Έγραψαν Χανιώτη για άσκοπη μετακίνηση έξω την πόρτα του σπιτιού του!

Αυστηρά τελούν τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένας άνδρας στα Χανιά καταγγέλλει ότι τον έγραψαν κυριολεκτικά στην πόρτα του σπιτιού του! Συγκεκριμένα...

Κατάσχεση τεσσάρων κινητών από κρατούμενο στις φυλακές Δομοκού

Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κρατούμενο των φυλακών Δομοκού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου. Δείτε επίσης: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ τρεις Έλληνες που...