Αντιπολίτευση με τον Λιάγκα γίνεται;

Must Read

Όλα τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα έχουν περάσει κρίση έπειτα από επώδυνες εκλογικές ήττες.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Όλα έχουν διανύσει πέτρινα χρόνια στην αντιπολίτευση και έχουν αισθανθεί τη μετεκλογική αμηχανία λόγω απώλειας της εξουσίας. Χωρίς Μερσεντές, «προσοχές», φώτα, κάμερες, κόκκινα χαλιά και δόξες η ψυχολογία πέφτει. Όλα έχουν ζήσει τις μοναξιές τους και τις μελαγχολίες τους. Έτσι είναι η πολιτική, κύκλος. Υπό αυτή την έννοια είναι κατανοητές οι υπερβολές στον αντιπολιτευτικό πολιτικό τους λόγο στην προσπάθεια να κρατήσουν τον κόσμο τους συσπειρωμένο.

Όποιος έχει ζήσει πώς κράτησε όρθιο το κόμμα μετά την πανωλεθρία του 1981 ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ μέχρι να το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1985 και μετά ξέρει πολύ καλά τι λέω. Το ΠΑΣΟΚ «έπεφτε» κάθε μέρα και… όλο εκεί ήταν επί 20 χρόνια!

Έτσι, αντιμετώπισα αρχικώς με συγκατάβαση όσα είδα και άκουσα το Σάββατο το βράδυ παρακολουθώντας από το διαδίκτυο τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου με θέμα «την απάτη των αρίστων» και ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Η εκδήλωση, που παρουσίασε ο συμπαθής, κατά τα λοιπά, ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, άρχισε με την προβολή επτά βίντεο που ετοίμασαν εθελοντές του ΣΥΡΙΖΑ με αφηγήτρια μια έμπειρη ξανθιά συντρόφισσα (που από βίντεο σε βίντεο άλλαζε κουπ – τα… χίλια πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του!) και ολοκληρώθηκε με τη μάλλον μικρής διάρκειας ομιλία του Τσίπρα στο κατάμεστο γήπεδο.

Τα βίντεο, γυρισμένα ανάλογα με το θέμα σε γειτονιές με γκράφιτι, σε πλυντήρια ρούχων, σε γήπεδα πέντε επί πέντε, ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια των εθελοντών να ζεστάνουν το παγωμένο από τις διαμάχες κοινό του ΣΥΡΙΖΑ προτού ανέβει ο Τσίπρας στο βήμα. Pre game show, αγγλιστί.

Δεν ήταν όλα για… πέταμα -ειδικώς σε σχέση με τον στόχο της συσπείρωσης του ακροατηρίου τους-, αλλά δυστυχώς μέσα από αυτά μπορούσε να διακρίνει κανείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα καταδικάζεται να περάσει για καιρό κρίση στην αντιπολίτευση. Και, δυστυχώς, εν μέρει ακολούθησε τον τόνο τους και ο Τσίπρας, που ακολούθησε στο βήμα. Από τι διακρίνονταν αυτά τα βίντεο πέρα από την απόπειρα, άλλες φορές επιτυχημένη, άλλες αποτυχημένη, διαβρωτικού χιούμορ; Κωδικοποιώ πρόχειρες σημειώσεις της στιγμής, όταν προβάλλονταν τις κράτησα, δεν κάθισα να τα ξαναδώ.

1) Ανακρίβειες. Επιχειρήθηκε να περάσει στο κοινό η εικόνα διορισμών συγγενών, φίλων και πολιτευτών. Με κορυφαία παραδείγματα τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον υφυπουργό Διαματάρη και τον πολιτευτή που διορίστηκε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Πολύ φτωχή συγκομιδή για καμπάνια κατά της «απάτης των αρίστων».

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός παραίτησε τον Διαματάρη και ξήλωσε όχι μόνο τον πολιτευτή της Καρδίτσας αλλά και άλλους δέκα διοικητές νοσοκομείων που δεν είχαν τα προσόντα. Διόρθωσε το λάθος. Ενώ το βουλκανιζατέρ Πολάκη στη Σαντορίνη έμεινε μέχρι τέλους. Προβλήθηκε ως απάτη επίσης ότι μαθητές που γράφουν εννέα στις πανελλαδικές θα μπορούν να παίρνουν πτυχίο μέσω κολεγίων. Αλλά τη βάση τού 10 ξέρουμε ποιος την ξήλωσε και πόσοι πέρασαν επί ΣΥΡΙΖΑ στα «ανώτατα» ΤΕΙ με πεντάρια.

Αντιπολίτευση που δεν πατά στην πραγματικότητα, αγαπητοί, δεν φτάνει ποτέ στον αποδέκτη της. Ο Κυριάκος δεν «κατηγορείται» ότι διορίζει συγγενείς στο κράτος. «Κατηγορείται» ότι διορίζει πασόκους. Αλλά αυτό δεν το λέτε γιατί δεν σας συμφέρει.

2) Ρεσιτάλ εξυπνακισμού και υπερβολής. Αξιοποιήθηκαν ατάκες του… Γιώργου Λιάγκα σε τηλεοπτική εκπομπή life style για το γυμνασμένο σώμα του πρωθυπουργού, φωτό από διακοπές του στο βουνό και στη θάλασσα, έως και μια εκτίμηση του φυσιογνωμιστή Εβαν Γεωργουλάκη για να υπηρετηθεί το αφήγημα πως ο πρωθυπουργός είναι σε μόνιμες διακοπές, καλοπερνά, τον «χαϊδεύουν». Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο Μητσοτάκης, ακόμη και ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία, όχι όμως ότι δεν δουλεύει, παιδιά. Από τις 8 είναι στο γραφείο, ο Αλέξης πήγαινε καλές 10 και αν.

3) Σύνδρομο καταδίωξης για τα κανάλια: Δεν υπήρξε βίντεο στο οποίο να μην υπάρχει γκρίνια για τα «κανάλια», τους «βαρόνους», τους «ολιγάρχες στους οποίους υπάγεται το Μαξίμου», τα «παπαγαλάκια» (επιτέθηκαν σε συναδέλφους του Σκάι – τότε γιατί πάνε οι βουλευτές τους στον Οικονόμου και στην Αναστασοπούλου;), την «εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ», «όσα μας κρύβουν». Γκρίνια σε σημείο γεροντοκορισμού αλλά και μεγίστης υποκρισίας (συνεντεύξεις σε εφημερίδες βαρόνων και ολιγαρχών που κατήγγειλε στο παρελθόν δίνει ο Τσίπρας εσχάτως – ο Καραμανλής ουδέποτε μίλησε στον ΔΟΛ αφότου κατήγγειλε τη διαπλοκή).

Ας δεχθούμε ότι ήταν λογικό να διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση για τα ΜΜΕ. Αλλά και στην αντιπολίτευση; Όποιος έχει αυτοπεποίθηση νικά κάθε αναποδιά και καταφέρνει να φτάσει το μήνυμά του στον λαό. Δεν παριστάνει τον Δον Κιχώτη, δεν διαιωνίζει έχθρες, περιμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν έχει τίποτε από όλα αυτά.

4) Ύβρεις κατά των Ελλήνων: Τα βίντεο χλεύασαν όσους πήγαν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και στο Πισοδέρι της Φλώρινας ως οπαδούς «του εθνικισμού της περικεφαλαίας». Αμάν αυτό το κόμπλεξ με την περικεφαλαία! Ως «Μακεδονομάχους», λες και είναι κατηγορία να μάχεσαι για τη Μακεδονία. Και το χειρότερο; Σε αυτό το ρεσιτάλ εμπάθειας σερφάρισε και ο ίδιος ο Τσίπρας στην ομιλία του που ακολούθησε. Επιτέθηκε στους «Μακεδονομάχους», «στους εθνικώς ευαίσθητους», στους «προσφυγομάχους» και «τους προσφυγοφάγους» που ψήφισαν Ν.Δ. διερωτώμενος «πού πήγαν σήμερα όλοι αυτοί;». Με τα μυαλά που κουβαλάτε όλοι, Αλέξη, πάλι σας φταίει ο λαός, θα τους βρείτε σύντομα απέναντί σας και δεν θα ξέρετε από πού σας ήρθε.

5) Απόπειρα ταύτισης της Ν.Δ. με τους Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Ήταν πρωταγωνιστές σε όλα τα βίντεο. Λάθος και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το διαπιστώσει συντόμως στον ανασχηματισμό, αν ισχύουν όσα διαβάζω στον κυριακάτικο Τύπο.

6) Πολυκαιρισμένη ναφθαλίνη και φανατισμός της συρρίκνωσης. Στην εκδήλωση ακούστηκαν βαριεστημένα, με αργή και τεμπέλικη εκφορά, τα συνθήματα «Αλέξη, γερά, να πέσει η Δεξιά» και «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Εκτός εποχής.

Το μοναδικό ενδιαφέρον συμπέρασμα από τη σαββατιάτικη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον Τσίπρα. Μίλησε μπροστά σε ένα μπλε πόντιουμ (αφού προηγουμένως η φιγούρα του σφράγισε και τα επτά βίντεο), αξιοποίησε τις ανόητες δηλώσεις κορυφαίων της Ν.Δ. περί «εσχάτης προδοσίας», καλώντας τους, αν τολμούν, να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο («είμαι εδώ» είπε δις, ανδρεοπαπανδρεϊκός αρχηγισμός στο ζενίθ ανάλογος με τη ΔΕΘ του 1995), επικεντρώθηκε σε ελληνοτουρκικά – Νovartis, προανήγγειλε την κατάργηση της επετηρίδας στον ΣΥΡΙΖΑ και, μόλις το ρολόι έδειξε 9, το… έληξε. Με τον τρόπο του τους είπε και πάλι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ».

Η απόπειρα αυτοηρωοποίησής του είναι το μόνο νέο από τη χθεσινή ομιλία του. Τώρα γιατί η Πειραιώς τού απάντησε με περυσινά ξινά σταφύλια του 2015, του τύπου «κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους», δεν το καταλαβαίνω. Ήταν και Σάββατο βράδυ, όμως…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This