Για την ταινία του Μάρκου Σεφερλή

Must Read

Οι ορθοπολιτικοί ιεροδίκες διαφωνούν με ό,τι σκέφτεσαι και είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή σου για να μην το πεις

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Tο φιλμ «Χαλβάη 5-0» είναι ο μεγάλος άγνωστος της ημεδαπής κινηματογραφικής παραγωγής (για όλους όσοι δεν το έχουν δει), διότι επιφανείς σινεκριτικοί δεν ασχολήθηκαν με την κριτική αποτίμησή της αλλά με τα φρονήματα, που υποθέτουν ότι έχει ο Σεφερλής. Είναι «ομοφοβικός»; Είναι «μισογύνης»; Είναι χυδαίος και αναχρονιστής; Είναι εκτός ορθοπολιτικής γραμμής – άρα κατάλληλος για ψήσιμο στην πυρά όπου ρίπτονται όσοι καταδικάζονται σε δολοφονία χαρακτήρος;

Όλα τούτα τα μεγάλα τίποτα απασχολούν εδώ και καιρό τα αποξηραμένα από ζωή, έμπνευση και δημιουργικότητα πεδία της «κουλτούρας». Γι’ αυτό και ο λαός τής έχει γυρίσει την πλάτη και οι υπηρέτες της δεν κόβουν εισιτήρια και δεν μπορούν να ζήσουν δίχως κρατική επιδότηση. Οι φόροι που πληρώνουν οι πολλοί πηγαίνουν και για να παραχθεί «τέχνη» την οποία απεχθάνονται!

Ας γραφτούν, λοιπόν, και δυο τρεις κουβέντες για την ταινία και όχι ως υπεράσπιση ή κατηγορητήριο του δημιουργού της. Το «Χαλβάη 5-0» είναι μια ωραία ελληνική κωμωδία. Αξίζει να την παρακολουθήσετε και κατά τη διάρκειά της θα γελάσετε πολύ και δεν θα νιώσετε ότι βαριέστε – παρά τη δίωρη διάρκειά της.

Ο Σεφερλής, με τα πλάνα, τις εικόνες, τις τεχνικές των αναρίθμητων γκαγκς που έχει σκαρφιστεί ή αντιγράψει, τις μούτες και τα λογοπαίγνια, αποτίει φόρο τιμής στον Μελ Μπρουκς, στον Λέσλι Νίλσεν και σε μια σειρά από κωμωδίες που ξεχώρισαν (από το «Τρελές σφαίρες» ως το «Μια απίθανη… απίθανη πτήση» και τον «Ρομπέν των Δασών – Οι ήρωες με τα κολάν»).

Ο ίδιος ερμηνεύει πολύ καλά τον γκαφατζή αστυνόμο Μπέκρα, ενώ την παράσταση κλέβει ο Νίκος Βουρλιώτης, που υποδύεται εξαιρετικά έναν ομοφυλόφιλο ζωγράφο, γιο ενός μεγιστάνα του χαλβά που δολοφονήθηκε στην έπαυλή του.

Από το «Χαλβάη 5-0» φαίνεται ότι ο Σεφερλής έχει περαιτέρω φιλοδοξίες στον χώρο του κινηματογράφου, τις οποίες θα μπορέσει να ικανοποιήσει αν εμπιστευτεί περισσότερο την αποτελεσματικότητα του κειμένου και της λεκτικής επικοινωνίας και περιορίσει τα εύκολα κωμικά τεχνάσματα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ταινία προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι θέλουν να περάσουν ένα απροβλημάτιστο κι ευχάριστο δίωρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σπορά των ηττημένων του 1945, καταστρέφει την Δύση!

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη Σερβία, την μαύρη επέτειο του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας...

More Articles Like This