Κυριακή 9/5/2021

Αποδέσμευση από τις Πρέσπες

Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα και παραχωρεί το όνομα, την ιστορία και την κληρονομιά της Μακεδονίας σε ένα πολυεθνικό κράτος.

  • Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Με τη συμφωνία νομιμοποιείται το κατασκευασμένο «μακεδονικό» έθνος, που δημιουργήθηκε από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο το 1944. Σήμερα, η συμφωνία λειτουργεί μονομερώς υπέρ των Βορείων γειτόνων μας:

Χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, οι υποστηρικτές της συμφωνίας παραχώρησαν «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα σε ένα κράτος που αποτελείται από Βουλγάρους, Σέρβους, Ελληνες, Βοσνίους, Τούρκους, Αλβανούς, ψευδομακεδόνες, Ρομά κ.ά. Οι ηγέτες των Σκοπίων κάνουν δώρο σε ξένους επισήμους «μακεδονικά» κρασιά. Τα νέα διαβατήρια που θα εκδοθούν θα αναφέρουν ως επίσημο όνομα το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (όχι «Βόρειας»). Η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων εκδίδει μελέτες για τη «μακεδονική» γλώσσα.

Οι ιστορικοί των Σκοπίων και της Βουλγαρίας διαπραγματεύονται για την καταγωγή των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι όμως ήταν Ελληνες. Η μεικτή Επιστημονική Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία και τα ιστορικά μνημεία δεν μας έχει πει τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα. Πάντως, τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων διατηρούν τις εθνικιστικές αναφορές εις βάρος της ελληνικής Ιστορίας.

Η τουρκική επιρροή είναι παρούσα και ισχυρή στο γειτονικό μας κράτος. Απέτυχε και αυτός ο στόχος των σχεδιαστών της συμφωνίας.

Η Ελλάς εμφανίσθηκε να υποχωρεί έναντι ενός μικρού κράτους και αποθρασύνθηκαν οι ισχυρότεροι γείτονές μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών απέτυχε. Πρέπει να βρούμε τρόπο να αποδεσμευτούμε από αυτήν, χωρίς όμως να χρεωθούμε εμείς το διπλωματικό κόστος, όπως ορθώς ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της Ν.Δ. του Δεκεμβρίου του 2019. Ορισμένοι διαδίδουν ότι πρόκειται για ένα παλιόχαρτο και ότι μπορούμε να το σχίσουμε όποτε θέλουμε.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι διεθνείς συμφωνίες διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο μόνον οι ειδικοί γνωρίζουν και μπορούν να ερμηνεύσουν. Αν μονομερώς η Ελλάς αποχωρήσει από τη συμφωνία, τότε 180 χώρες ανά την υφήλιο και ο ίδιος ο ΟΗΕ νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το «ΠΓΔΜ» δεν υπάρχει. Το προέβλεπε η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία καταργήθηκε.

Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να μαζέψει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όλα τα στοιχεία για τις παρασπονδίες εκ μέρους των Σκοπίων και, όταν συγκεντρώσει ικανό αριθμό, να τα καταθέσει ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Να καταγγείλουμε τη συμφωνία νομότυπα και όταν θα έχουμε σοβαρές αποδείξεις. Δόξα τω Θεώ, οι Βόρειοι γείτονες μας παρέχουν πολλές αφορμές για καταγγελία. Με σοβαρότητα και με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος να απαγκιστρωθούμε από μια κακή συμφωνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ