Έχασε την μπάλα…

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ανήμπορος να αντιμετωπίσει την καταιγίδα στα σύνορα και να στείλει ένα περιποιημένο…καντήλι -όπως αυτό του Μουτζούρη- στη Μέρκελ, απαιτώντας «εδώ και τώρα» έκτακτο συμβούλιο κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει μπροστά τον Δένδια.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Χωρίς καθαρή εντολή και χωρίς ουσιαστική δικαιοδοσία, σε ένα συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει «κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα», με κύριο θέμα όχι τον Εβρο και τα νησιά, αλλά την… Ιντλίμπ!

Ναι, καλά διαβάσατε. Με αφορμή την Ιντλίμπ και τις τουρκικές αιτιάσεις γίνεται το συμβούλιο. Δευτερευόντως για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη… Βουλγαρία, η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει δηλώσει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ούτε μία παράνομη είσοδο μετανάστη στο έδαφός της!

Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει επαρκώς το ζήτημα, αναδεικνύοντας τις ευθύνες του Ερντογάν για την απρόκλητη πολεμική εισβολή στα σύνορά μας, έδωσε ήδη την ευκαιρία στους Γερμανούς να στρέψουν αλλού τη συζήτηση, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όχι στην Τουρκία, αλλά στον Πούτιν!

Και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών η Αγκυρα, που έχει καταφανώς και με τον πιο προκλητικό τρόπο παραβιάσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό, αποφύγει τελικά τις κυρώσεις, τις οποίες τελικά μπορεί να εισπράξει η… Μόσχα. «Τρελά πράγματα» θα σκεφτείτε, αλλά έτσι δουλεύει η διεθνής διπλωματία, όταν κάποιοι παίκτες στη σκακιέρα είναι αδύναμοι και φοβικοί.

Οι προγραμματισμένες σημερινές παράτες του κ. Μητσοτάκη στον Εβρο με την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι για φτηνή εσωτερική κατανάλωση. Η κυρία αυτή μέχρι χθες έκανε ότι δεν καταλάβαινε πού εντοπίζεται το πρόβλημα και υποσχόταν αορίστως βοήθεια σε Ελλάδα και Βουλγαρία(!), προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα άφιξη των δυνάμεων της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Κάτι που επιζητεί και καλοδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς προφανώς να έχει σταθμίσει τις συνέπειες.

Πρόκειται για ένα ακόμη τραγικό σφάλμα, καθώς η εμπειρία από τη δράση της Frontex στα νησιά αποδεικνύει ότι δεν θα λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής, αλλά ως μοχλός διευκόλυνσης παράνομων εισόδων σε ελληνικό έδαφος. Ο πρωθυπουργός είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του. Έχει μπερδευτεί και αυτοσχεδιάζει. Έστειλε τα ΜΑΤ εκεί που δεν έπρεπε, παραλίγο να δημιουργήσει μίνι εμφύλια σύρραξη και, δυστυχώς για αυτόν, αφύπνισε τους ακρίτες των νησιών, που κατάλαβαν ότι, αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα πρέπει να παραδώσουν τη γη τους, το βιος τους και τα παιδιά τους στις ορδές των λαθροεποίκων.

Σήμερα, η κυβέρνηση παλεύει με τον χρόνο. Και βρίσκεται συνεχώς από πίσω, να κυνηγά την ουρά της. Τα ΚΥΣΕΑ διαδέχονται το ένα το άλλο, σαν να είναι συνάξεις συνταξιούχων για τσάι στην Αθηναϊκή Λέσχη. Και, τελικά, τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι αυτά που έπρεπε να έχουν ληφθεί πέντε μήνες νωρίτερα. «Too little, too late», που λένε και στο Χάρβαρντ… Σε απλά ελληνικά, ο Κυριάκος έχει χάσει την μπάλα.

Προετοιμάστηκε για… βροχή επενδύσεων και βρέθηκε αντιμέτωπος με άλλου είδους θύελλα. Δεν είναι ώρα να κουβεντιάσουμε γιατί είναι κατώτερος των περιστάσεων. Μπορεί λόγω έλλειψης εμπειρίας, μπορεί λόγω εξαρτήσεων, μπορεί και λόγω ευρωλαγνικής ιδεοληψίας. Γεγονός είναι ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Εξάντλησε την αποφασιστικότητά του στους νησιώτες, βγήκε δαρμένος και ταπεινωμένος, ενώ τώρα τα έχει χάσει με τον αιφνιδιασμό-κίνηση ματ του Ερντογάν. Οι συνθήκες παραπέμπουν πλέον σε ακήρυχτο πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας. Πείτε τον ασύμμετρο, πείτε τον υβριδικό, ελάχιστη σημασία έχει.

Ο Μητσοτάκης δεν ήταν προετοιμασμένος για τέτοια. Και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνος του, είναι ολοφάνερο. Ας σπεύσει τουλάχιστον στον εμπειρότερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με μεγάλη επιπολαιότητα «ξεφορτώθηκε», για να τον συμβουλεύσει θεσμικά τι πρέπει να κάνει…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέμπη: Επίθεση αντί για εξηγήσεις από Φλωρίδη

Εντείνει το πρέσινγκ στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση, επιμένοντας να ζητά απαντήσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία, τόσο για τα αίτια...

More Articles Like This