Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Τι σημαίνει η λέξη «πόλεμος»

Οι λέξεις δεν είναι αποτσίγαρα, να τις πετάμε όπως να ’ναι και όπου να ’ναι. Έχουν συγκεκριμένο νόημα

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στο ταγκό χρειάζονται μόνο δύο. Στον πόλεμο τουλάχιστον δύο. Στην Ελλάδα, μια σειρά από κυβερνητικούς αξιωματούχους έχει αναφερθεί στον «υβριδικό πόλεμο» τον οποίο διεξάγει εναντίον μας η Τουρκία. Η πιο πρόσφατη σχετική αναφορά έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» είπε: «Η Τουρκία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο και το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. […] Η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται πλέον μόνο τους απελπισμένους, αλλά τους χρησιμοποιεί ως όπλα. Η Αγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. και να στηρίξει τη σύγκρουση στη Συρία».

Το εντυπωσιακό με τις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου είναι ότι απηχούν την αλήθεια (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για δηλώσεις κρατικού αξιωματούχου). Τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό είναι πολλά και χειροπιαστά: 1. Η τουρκική αστυνομία, δυνάμεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής της γείτονος βοηθούν με κάθε τρόπο και κατευθύνουν την πολιορκία των ελληνικών συνόρων από τους ισλαμιστές, με τους οποίους επιδιώκουν να μας «μπολιάσουν». 2. Τουρκικό θωρακισμένο όχημα, χρησιμοποιώντας συρματόσχοινο, προσπάθησε να γκρεμίσει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 3. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. ότι θα τις πλήξει με «όπλο» τους αλλοδαπούς πληθυσμούς.

Υπάρχουν κι άλλα, αλλά δεν χωρούν ούτε σε τόμο για να παρατεθούν λεπτομερώς. Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν έχουμε πόλεμο (υβριδικό μεν, αλλά πόλεμο) με την Τουρκία, αλλά πώς διεξάγουμε εμείς αυτόν τον πόλεμο και για ποιον λόγο επιτρέπεται σε συνεργάτες του εχθρού να κάνουν ψυχολογικές και άλλες επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Αν διοικείς τον κρατικό μηχανισμό, βρίσκεσαι σε πόλεμο και το διακηρύσσεις κιόλας δεν κοιτάς αποσβολωμένος τους εκούσιους ή ακούσιους συνεργάτες του εχθρού να επιτίθενται εναντίον της χώρας σου. Εκτός εάν δεν σέβεσαι ούτε τα λόγια που ξεστομίζεις ούτε αυτούς που σε ακούν. Όσα λόγια δεν ακολουθούνται από αντίστοιχες πράξεις είναι έπεα πτερόεντα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ