Κυριακή 20/6/2021

Η ΕΡΤ λατρεύει τις κατσαρίδες

Τι διδάσκει το κρατικό κανάλι: Οι άνθρωποι ρυπαίνουν τη γη, αλλά οι «μικρές Τερέζες» καθαρίζουν τις βρομιές μας

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Xθες το μεσημέρι στην ΕΡΤ2 προβαλλόταν η παιδική εκπομπή «Εμείς και ο μπλε πλανήτης». Σε κάποιο σημείο η παρουσιάστρια αφηγήθηκε στα μικρά παιδιά που βρίσκονταν μαζί της στο γύρισμα το ακόλουθο παραμύθι, όπου παρατίθενται ευσύνοπτα οι βασικές ιδέες της νέας, ριζοσπαστικής, θρησκειοποιημένης «οικομανίας», όπου ο άνθρωπος παρουσιάζεται σαν πρόβλημα »:

«Κάποτε, πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος, ζούσανε μονάχα αυτά τα έντομα στον κόσμο μας και βέβαια ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός˙ υπήρχανε πολλά περισσότερα δέντρα και πολλά περισσότερα λουλούδια. Μετά όμως ήρθε ο άνθρωπος και άρχισε να φτιάχνει σπίτια και να φτιάχνει αυτοκίνητα κι εργοστάσια και να μολύνει το περιβάλλον και να πετάει τα σκουπίδια του κάτω και όλα αυτά τα έντομα κάναν ένα συμβούλιο και στο συμβούλιο αρχηγός ήταν η μέλισσα».

Τη λύση, τουλάχιστον στο παραμυθάκι, έδωσε το συνέδριο των εντόμων. Σε αυτό προήδρευε η μέλισσα. Αυτή ζητά εθελοντές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και παρουσιάζεται ένας γέρων να αναλάβει αυτή τη βρόμικη δουλειά. Αυτός ο γέρων ήταν η κατσαρίδα. Το σενάριο της παιδικής σειράς ανέφερε τα εξής:

«Έχει έρθει ο άνθρωπος και τα έχει καταστρέψει όλα. Χρειαζόμαστε λοιπόν κάποιον για να καθαρίζει και να φροντίζει τη φύση. Κι αφού περάσαν όλα τα έντομα από μπροστά και το καθένα για τον δικό του λόγο είπε όχι, ήρθε ένας γέρος κι είπε “εγώ, φίλοι μου, θα το κάνω”. Ήταν λοιπόν η κατσαρίδα. Η κατσαρίδα λοιπόν υπάρχει στη φύση διότι τρώει ό,τι μολυσμένο και κακό υπάρχει κι έτσι λοιπόν ζει μέσα στους υπονόμους για να τους καθαρίζει και εμείς να μην αρρωσταίνουμε».

Μια απορία για τα παραπάνω: έλεγχο περιεχομένου κάνει ποτέ η ΕΡΤ πριν προβάλει κάτι ή απλώς βλέπει μια παρουσιάστρια, παιδάκια γύρω της να ευθυμούν, χρωματάκια, κουκλάκια, συμπαθητικά γραφικά και αποφαίνεται ότι όλα είναι εντάξει; Αν ο ρατσισμός είναι η αρνητική διάκριση για τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις κάποιου, τότε η κατάταξη ολόκληρου του ανθρώπινου είδους στους «κακούς» του πλανήτη τι είναι;

Συνεχίζεται αύριο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ