Τα αιώνια, σπουδαία, και μεγάλα

Must Read

Και ποιο είναι το αιώνιο, το μεγάλο, το άφθαρτο και το απροσπέλαστο στο οποίο αξίζει να αφιερώσουμε τη μικρή ζωή μας για να το προσεγγίσουμε; Ο Θεός

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Πολλές φορές, τις ώρες της μοναξιάς και της περισυλλογής στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου, αλλά και στον θάλαμο νοσηλείας, ήρθε στον νου μου το ερώτημα, τι είναι ο άνθρωπος, τελικά; Πώς, από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι δυνατόν από την απόλυτη δράση να βρεθεί στην απόλυτη απραξία, από την απόλυτη δύναμη και ζωντάνια στο άλλο άκρο, στην απόλυτη αδυναμία. […]

Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθει ο άνθρωπος ότι η ζωή είναι πολύ μικρή και, ταυτόχρονα, πολύ σπουδαία για να χαραμίζεται σε μικρότητες, για ν’ απασχολείται με ανούσια πράγματα και όχι με εκείνα που καταξιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν το αιώνιο μέλλον της».

Από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» στις 9 Ιουνίου 2007.

Όλοι οι ζωντανοί έχουν εμπειρία από κάποιον από το περιβάλλον τους ο οποίος υπόμεινε τη δοκιμασία μιας βαριάς ασθένειας και επέμεινε μέχρι το τέλος να συμπεριφέρεται μεγαλόκαρδα, γενναία και με απαρασάλευτη αγάπη. Κοινή μοίρα των ανθρώπων, η επαφή με τον θάνατο, και αναρίθμητες προσωπικές ιστορίες διασταυρώνονται ακριβώς σ’ αυτό το πικρό σημείο του αποχαιρετισμού.

Ο ένας αποχαιρετά τον άλλον, ο προηγούμενος τον επόμενο, ο επόμενος τον μεθεπόμενο και ο νόμος της εκδημίας μπορεί να καταλυθεί μόνο από έναν: τον Νομοθέτη. Ο Χριστός παραβίασε τις πύλες του Αδη άπαξ και με δική Του εντολή θα μπορέσουμε να αποδράσουμε κι εμείς από τα δεσμά της σιωπής, της απουσίας.

Ο Χριστόδουλος ήταν ο κοινός εν πνεύματι συγγενής των Ελλήνων οι οποίοι έζησαν στην εποχή κατά την οποία ήταν Αρχιεπίσκοπος και ένας από τους πιο αγαπημένους νεκρούς της οικογένειας των ορθόδοξων χριστιανών. Γνωρίζοντας ότι το τέλος της επίγειας παρουσίας του πλησίαζε, θέλησε να στείλει μηνύματα ζωής για όλους όσοι ήθελαν να τα λάβουν και να τα αξιοποιήσουν: να επικεντρωθούμε στα μεγάλα, στα σημαντικά, στα σπουδαία. Να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο αιώνιο και στο άφθαρτο. Να αποτραβήξουμε την προσοχή από τα μικρά και τα ασήμαντα.

Η καθημερινότητά μας, κατά έναν τρόπο παράξενο και δυσερμήνευτο, μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για να μας αποσπά από εκείνα που καθιστούν την ιδιότητα του ανθρώπου τίτλο τιμής και όχι ένα ουσιαστικό άνευ αξίας, μια οργανική επιταγή που κάποια στιγμή θα λήξει και θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

Η ασθένεια αλλά και κάποιες έκτακτες συνθήκες, όπως οι επιδημίες, λειτουργούν σαν φρένο. Διακόπτουν το ξέφρενο ράλι της καθημερινότητας, που μας παρασύρει σ’ όλα όσα ευνοούν την επιβολή του βασιλείου της λήθης. Δεν υπάρχουν περισπάσεις. Ακόμα κι οι υποχρεώσεις αναστέλλονται. Στην ανημπόρια μας έχουμε υποχρέωση να ανακαλύψουμε ισχύ και να τη χρησιμοποιήσουμε.

Μένουμε μόνοι μας, περιορισμένοι, έχοντας την ευλογία (που μας φαίνεται κατάρα την ώρα που γίνεται) να αντλήσουμε διδαχές, ευχαρίστηση, νόημα και περιεχόμενο από τον ίδιο τον εαυτό μας. Λίγοι μπορούν να αντέξουν δίχως βαρυγκόμιες και δυσφορία την ελευθερία του χρόνου. Λίγοι δεν αισθάνονται ανία με τον εαυτό τους και τους οικείους τους. Ακόμα κι ο καθημερινός κάματος της αδιάκοπης εργασίας τούς φαίνεται σαν σανίδα σωτηρίας, η οποία τους γλιτώνει από τον πνιγμό στη θάλασσα της απελπισίας που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Μπορεί να μας φαντάζει κακό που ο Θεός πατά από καιρού εις καιρόν αυτό το «φρένο» για λογαριασμό μας και μας υποχρεώνει να απέχουμε από δραστηριότητες, αλλά είναι καλό: Βρίσκουμε τον χρόνο να αναλογιστούμε τι είδους ζωές έχουμε φτιάξει και πόσο πολύ μας έχουν φθείρει οι συμβάσεις και οι πράξεις που διεκπεραιώνονται χωρίς καρδιά.

Επίσης, ο πόνος αποτελεί πάντοτε κι ένα ενοποιητικό στοιχείο για τις κοινωνίες. Στην ίδια συνέντευξη ο Χριστόδουλος είχε πει: «Πιστεύω ότι όταν νιώσει κανείς τον πόνο και μάλιστα τόσο έντονα, μπορεί να νιώσει και τον πόνο των άλλων καλύτερα. Όταν βιώσει το άλγος της ασθενείας, μπορεί να θαυμάσει και να υποκλιθεί σε ανθρώπους, που το πεπρωμένο της ζωής τούς επέβαλε να ζουν υπό διαρκείς συνθήκες ασθενείας και αδυναμίας».

Και ποιο είναι το αιώνιο, το μεγάλο, το άφθαρτο και το απροσπέλαστο στο οποίο αξίζει να αφιερώσουμε τη μικρή ζωή μας για να το προσεγγίσουμε; Ο Θεός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκ: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα γυναίκας σε χωριό της Καρδίτσας!

Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε κάτοικος του Καταφυλλίου Αργιθέας στην Καρδίτσα.Εντόπισε το... ακέφαλο πτώμα συγχωριανής του μέσα στο...

More Articles Like This