Ώριμη κυβέρνηση και επικίνδυνος πολίτης

Must Read

Το «Μένουμε Σπίτι» θα έπρεπε να τηρείται ευλαβικά όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από τους Γάλλους, τους Άγγλους, από όλους τους λαούς της Ευρώπης η οποία πλήττεται από τον κορωνοϊό σε επίπεδα που τείνουν να ξεπεράσουν και αυτά της Κίνας!

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Όμως στη χώρα που αποτελεί την «αφετηρία» της πανδημίας η σκληρή τακτική απέδωσε και οι Κινέζοι φαίνεται πλέον καθαρά ότι αρχίζουν να βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα. Αντίθετα οι ευρωπαϊκοί λαοί αποδεικνύονται σε αρκετές περιπτώσεις κατώτεροι όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των κυβερνήσεών τους. Το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία βιώνει τον εφιάλτη στον υπέρτατο βαθμό θρηνώντας σχεδόν δύο εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, θα έπρεπε να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στη σκέψη, στις αποφάσεις και τις κινήσεις όλων των πολιτών των υπόλοιπων κρατών.

Οι Ιταλοί κάνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους άλλους λαούς να μην υποπέσουν στα δικά τους λάθη. Να μην υποτιμήσουν τον κορωνοϊό, να μην πιστέψουν ότι είναι… άτρωτοι, να μη θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν την καθημερινότητά τους.

Κι όμως: πολλές φορές είναι σαν να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Οι Έλληνες βγήκαν στις παραλίες και έστησαν… υπαίθρια πάρτι (!) την πρώτη ημέρα που έκλεισαν οι καφετέριες, εκεί όπου κατά χιλιάδες πήγαιναν όταν είχαν κλείσει τα σχολεία. Φρίκη. Οσονούπω θα έρθει και η απαγόρευση κυκλοφορίας, οπότε μετά να μην αναρωτηθούν όλοι αυτοί αν ο… Μητσοτάκης είναι «κακός», αλλά πόσο κλούβιο είναι το δικό τους το κεφάλι.

Στην Ισπανία απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, ο Μακρόν αναμένεται να «κλείσει» τη Γαλλία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ καλά θα κάνει να βγάλει ακόμη και τον Στρατό στους δρόμους αν χρειαστεί, για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει τούτη την ώρα στον πλανήτη οι ευρισκόμενοι σε… λήθαργο επικίνδυνης βλακείας κάποιοι συμπατριώτες μας.

Συγχωρήστε με, αλλά όταν η δημοκρατία συγκρούεται με την ηλιθιότητα τότε η δημοκρατία οφείλει να είναι σκληρή. Για να σωθεί και η ηλιθιότητα. Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, «ατομική ευθύνη» σημαίνει «Κοιτάζομαι στον καθρέφτη μου και βλέπω τι κακό κάνω ΕΓΩ στους συνανθρώπους μου με τη συμπεριφορά που επιδεικνύω στις πιο κρίσιμες στιγμές που έχει ζήσει η ανθρωπότητα εδώ και 100 χρόνια».

Κανένας Μητσοτάκης και καμία κυβέρνηση δεν σου φταίνε, Έλληνα. Και καμιά κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνη της, όταν π.χ. χιλιάδες Άγγλοι συμμετείχαν σε μαραθώνιο και πήγαν σε συναυλία! Η δεδομένη ανευθυνότητα του Μπόρις Τζόνσον δεν αποτελεί άλλοθι για τον Βρετανό· για κανέναν πολίτη, στην Ελλάδα ή αλλού, ο οποίος δεν σέβεται την υγεία του, την υγεία της οικογένειάς του, την υγεία κάθε συνανθρώπου του.

Είναι η πρώτη φορά που αν δεν πειθαρχείς ευλαβικά, στρατιωτικά, θα έλεγα, στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ΔΕΝ δικαιούσαι να κουνάς το δάκτυλο στην κυβέρνηση της χώρας σου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πολιτική ηγεσία της πατρίδας έχει λειτουργήσει με σοβαρότητα και συνέπεια μπροστά στην έξαρση της πανδημίας.

Πολύ νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης πήρε μέτρα και μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που τη φέρνουν ως παράδειγμα προνοητικότητας. Προφανώς έχουν υπάρξει και λάθη. Όμως μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο δείχνει πολύ πιο σοβαρή από κάθε άλλη φορά. Συγκρινόμενη δε με ηγεσίες τύπου Τζόνσον είναι… 100 χρόνια μπροστά.

Αυτή τη στιγμή εκείνο που μετράει είναι το «Μένουμε Σπίτι» να γίνει δεύτερο «είναι» μας. Όσο πιο άδειοι είναι οι δρόμοι τόσο γρηγορότερα θα νικηθεί ο κορωνοϊός. Τα υπόλοιπα (δηλαδή την οικονομική «θηλιά», η οποία ακολουθεί την πανδημία) θα αποτιμηθούν στο πραγματικό μέγεθός τους εν καιρώ. Πρώτα μετράει να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές και μετά, ξανά με πολύ κόπο, όλα μπορούν να ξαναχτιστούν. Αρκεί να είμαστε άπαντες εδώ. Γεροί, δυνατοί, συνειδητοποιημένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξανά στο δικαστήριο για σεξουαλικά εγκλήματα

Μία υπόθεση με πολλά επεισόδια! Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα δικαστεί ξανά στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο...

More Articles Like This