Σάββατο 12/6/2021

Κράτος χωρίς πρόληψη

Δεν ήθελα να γράψω για τον κορωνοϊό. Θλιβερό θέμα και όλοι αναφέρονται σε αυτό. Προσπάθησα να βρω κάτι διαφορετικό να αναλύσω στις δύσκολες στιγμές αυτοαπομόνωσης και φόβου που ζούμε όλοι.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Αλλά όσες φορές και να προσπάθησα, το μυαλό μου γύρναγε στην πανδημία που βιώνουμε. Δύσκολο να γράψεις για κάτι διαφορετικό, όταν ο κόσμος γύρω σου παλεύει για την επιβίωση.

Ο νους μου πάει συνέχεια σε μια βιβλική αναφορά, όταν ο Ιωσήφ ερμήνευσε το όνειρο με τις 7 παχιές και τις 7 ισχνές αγελάδες. Προέβλεψε ότι μετά τα 7 έτη ευμάρειας θα ακολουθήσει μια εφταετία λιμού. Ο Φαραώ τον πίστεψε και προστάτευσε έτσι με προληπτικά μέτρα όλη την Αίγυπτο. Υπήρχε τέτοιο σημάδι, όπως το όνειρο του Φαραώ, για να ενεργοποιήσει την πολιτική μας ηγεσία τόσο καιρό; Ναι, υπήρχε.

Οι επιδημίες Sars, Mers, εποχικής γρίπης με επιθετικά στελέχη, Έμπολα κ.ά. Όλες αυτές οι επιδημίες αποτελούσαν σαφή «σημάδια» ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι εντελώς ευάλωτη σε ένα φτέρνισμα ενός απομακρυσμένου Εσκιμώου που μπορεί να έχει αναπτύξει μεταλλαγμένο στέλεχος κάποιου φονικού ιού.

Τι έκανε το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια για να προφυλάξει το έθνος μας που υπηρετεί από πιθανή καταστροφική πανδημία; Μήπως ανέπτυξε την υποδομή στα νοσοκομεία, ώστε να αυξήσει τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ); Όχι, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κλινών ΜΕΘ στην Ευρώπη στα νοσηλευτήριά μας. Μήπως έδωσε ευκαιρία σε ιδιωτικά νοσοκομεία να αναπτυχθούν ώστε να δράσουν επικουρικά με τα δημόσια; Όχι, είναι ελάχιστα τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Μήπως προσέλαβε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να θωρακίσει τις υπάρχουσες δομές; Όχι, τώρα τρέχει το υπουργείο να προσλάβει εξειδικευμένους. Μήπως οργάνωσε το κράτος εκπαιδευτικές ημερίδες για την πολιτική προστασία μας; Όχι, δεν έχει ενημερωθεί κανένας συμπολίτης. Μήπως, έστω στην αρχή της κρίσης, προμήθευσε με προστατευτικές μάσκες και χειρουργικά γάντια δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς; Όχι. Θυμάμαι καλά τον υπουργό Β. Κικίλια που έλεγε τον Φεβρουάριο ότι είμαστε «πλήρως θωρακισμένοι απέναντι στον ιό».

Μειδιάζω όταν κάποιος καλεί σε πλήρη υπακοή σε αυτό το κράτος, όταν ορθοεμμονικοί κήνσορες κουνάνε το δαχτυλάκι ως κυβερνητικά φερέφωνα και απειλούν με «αυστηρή συμμόρφωση» τους ανυπάκουους. Το έθνος μας έχει επιζήσει πολύ χειρότερων καταστροφών, ακόμα και όταν τα κράτη που μας διοικούσαν ήταν αλλοεθνή.

Προσευχόμαστε στον Θεό και ελπίζω ειλικρινά οι διοικούντες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ