Σάββατο 12/6/2021

Εδώ και τώρα αναστολή ασύλου επ’ αόριστον

Στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που ζούμε δημιουργούνται και ευκαιρίες που μάλλον σπάνια θα ξαναβρούμε.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες τρόμου… σεισμού, λιμού, καταποντισμού, η κυβέρνηση οφείλει, στο τέλος του μήνα, να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής ασύλου για όλους τους παράνομα εισερχομένους. Όχι για ακόμη 30 μέρες. Επ’ αόριστον!

Έχει εθνική υποχρέωση να μας απαλλάξει από το μείζον πρόβλημα των τελευταίων ετών για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο του κορωνοϊού. Και σε αυτή τη συγκυρία οι διεθνείς αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες, για να μην πω ανύπαρκτες, πέραν της γκρίνιας της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ που θα χάσουν το μεροκάματο.

Αν ο Κυριάκος υπερβεί τις αναστολές του και κόψει την κατάχρηση του ασύλου, τώρα που μπορεί, χωρίς διεθνείς παρενέργειες, θα είμαι ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσω. Και από μέσα τους το ίδιο θα κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Αν δεν το πράξει, θα έχει επιτελέσει εθνικό έγκλημα πρώτου μεγέθους.

Δεν ξέρω τι λένε οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο και δεν δίνω δεκάρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να δέχεται αίτηση ασύλου από παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά διαθέτουν κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας μέσω του οποίου… δεν σκέφτηκαν να φωτογραφίσουν το διαβατήριο που, τάχα μου, έχασαν. Αυτά τα παιδικά παραμυθάκια είναι για την «Αλληλεγγύη» του Σόρος. Όχι για κυβερνήσεις και κρατικές Αρχές που αναφέρονται σε φορολογούμενους πολίτες. Κι ας χτυπιούνται κάτω ο ΟΗΕ και ο «σουλτάνος».

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική στο Μεταναστευτικό κατόπιν σχεδιασμού και ωρίμου σκέψεως. Υπό το κράτος πανικού λειτούργησε και μονάχα το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης την υποχρέωσε να διορθώσει πορεία στρίβοντας το τιμόνι -επιτέλους- δεξιά.

Είχε κοντέψει να καεί, βέβαια, ύστερα από εκείνο το ανεκδιήγητο και παντελώς αχρείαστο φιάσκο «επίδειξης πυγμής» στη Λέσβο και τη Χίο, που οδήγησε σε διαπόμπευση του αθηνοκεντρικού κράτους. Μόνο όταν ξεχείλισε η οργή κατάλαβαν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου πως, αν δεν κάνουν κάτι, θα τους πάρει στο κυνήγι ο κόσμος…

Αν ήθελε ο Μητσοτάκης να αυστηροποιήσει τα μέτρα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, θα το είχε κάνει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην εξουσία. Εφαρμόζοντας ακριβώς αυτά που αναγκάστηκε να κάνει στον Έβρο, εσχάτως δε και στα νησιά, υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας. Απλά και πρακτικά πράγματα: αναστολή δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου, εφαρμογή των νόμων για τους παράνομα εισερχομένους στη χώρα και αλλαγή κανόνων εμπλοκής με χρήση προειδοποιητικών πυρών για push back.

Δεν ήθελε η κυβέρνηση να σπάσει αβγά και αυτό φάνηκε από την αρχή. Επιχείρησε με αυτοσχεδιασμούς να μεταθέσει το πρόβλημα, συγκάλεσε ένα σωρό ΚΥΣΕΑ που θύμιζαν συναντήσεις αργόσχολων σε τσάγια της Αθηναϊκής Λέσχης, έφτασε να ξανασυστήσει το υπουργείο που η ίδια κατάργησε, και στο τέλος επιστράτευσε πλωτούς φράχτες από τα…Jumbo, για να τα ακούει κιόλας από τους Ευρωπαίους, λες και έβαλε ηλεκτροφόρα σύρματα στο Αιγαίο.

Αποτέλεσμα μηδέν. Απόρροια έλλειψης ετοιμότητας, ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και υπερευαισθησίας (πώς αλλιώς να το πω;) για το τι θα πουν οι έξω σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε για να προστατεύσουμε τους… μέσα! Μέχρι που ήρθε ο Έβρος!

Μα, θα μου πείτε, δεν ήξεραν από πριν τι απαιτεί η κοινωνία; Δεν είχαν κάνει μετρήσεις; Δεν γνώριζαν ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα; Προτιμώ να μη σας απαντήσω, γιατί θα πρέπει να πω πράγματα βαριά που μπορεί να παρεξηγηθούν από κάποιους αναγνώστες, όπως εκείνος που με είπε τις προάλλες «αμετανόητο συριζαίο» (σ.σ.: Όχι, αγαπητέ, εγώ είμαι συριζαίος όσο αυτή η κυβέρνηση που προφανώς ψήφισες είναι δεξιά…).

Ας μη μείνουμε όμως στο γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε εξαρχής στο Μεταναστευτικό αυτά τα στοιχειώδη για τα οποία ψηφίστηκε. Αναγκάστηκε να τα κάνει, αφού πρώτα τα είχε μουσκέψει άσχημα στα νησιά και -πιστέψτε με- δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο στου Μαξίμου αν είχαν μπουκάρει 10.000 λαθραίοι στη Θράκη, βρίσκοντας ανοχύρωτο τον Έβρο.

Η κυβέρνηση όμως, έστω και στο παρά δύο, ανταποκρίθηκε. Και σιγά σιγά… γλυκάθηκε! Είδε τις δημοσκοπήσεις που χειροκροτούσαν τα (αυτονόητα) μέτρα, παρήγγειλε και μερικές ακόμη και θεώρησε ότι όχι μόνο πέρασε τη διελκυστίνδα, αλλά κέρδισε και πόντους.
Περίπου έτσι είναι τα πράγματα. Κέρδισε πόντους επειδή εξέπληξε θετικά πράττοντας τα αυτονόητα και επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση (με την εξαίρεση του Τσίπρα που πήγε κάπως να τα μαζέψει) εξόργισε την κοινωνία με τις εθνομηδενιστικές της θέσεις.

Τη διελκυστίνδα όμως θα την κερδίσει ο Κυριάκος αν τολμήσει την επ’ αόριστον αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Ομοίως, αν δεν το πράξει, θα έρθει ακριβώς στην ίδια μοίρα με τον ΣΥΡΙΖΑ: Θα έχει πετάξει μια χρυσή ευκαιρία να λύσει το πρόβλημα, όχι από εθνομηδενιστική ιδεοληψία, αλλά από πολιτική δειλία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ