Ανθ’ ημών Γουλιμής…

Must Read

Τη φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής» τη χρησιμοποιούμε στις ημέρες μας όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον, να τον υποβαθμίσουμε. Ακούστηκε και σε αυτές τις εκλογές.

  • Γράφει ο Τάκης Κάμπρας

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή η άποψη που υπάρχει για το γιατρό Μ. Γουλιμή είναι λανθασμένη;

Ας δούμε τα γεγονότα:

Είναι πρωινό Κυριακής, 16 Απριλίου 1895 στο Μεσολόγγι. Στη λιμνοθάλασσα κάνει τον συνηθισμένο πρωινό του περίπατο ο Χαρίλαος Τρικούπης. Θα επιστρέψει στο σπίτι του, το αρχοντικό των Τρικούπηδων, και εκεί θα μείνει όλη την ημέρα. Το βράδυ καθισμένος στο γραφείο του περιμένει με στενούς συνεργάτες τη λαϊκή ετυμηγορία. Η ώρα πήγε δέκα. Στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού πρώτος βουλευτής βγαίνει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης, δεύτερος ο Τρικούπης με 171 ψήφους μπροστά από τον Γουλιμή που έρχεται τρίτος. Ο Δήμος που μένει ακόμη είναι ο Δήμος του Γουλιμή, η Ωλένεια, με πρωτεύουσα τη Σταμνά. Το τηλεγράφημα για την Ωλένεια αργεί να έρθει και η αγωνία κυριεύει τα πρόσωπα. Ήρθε τελικά και η ανάγνωσή του έφερε την παγωνιά. Η Ωλένεια δίνει στον Γουλιμή τρεις ψήφους παραπάνω από τον Τρικούπη… Η εκλογή χάνεται για τρεις ψήφους… Ο Τρικούπης ηττήθηκε… Νεκρική σιγή… Ήταν η φωνή του Τρικούπη που θύμισε τη ζωή: «Λοιπόν κύριοι, τελειώσαμε», είπε, καθώς σηκώθηκε απ’ το γραφείο του. Και αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους του, βαδίζοντας προς την πόρτα γύρισε και καληνύχτισε έτσι: «Ανθ’ ημών Γουλιμής. Καληνύχτα σας».

Ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος Γουλιμής, που έγινε …γνωστός γιατί συνδέθηκε με την ήττα του μεγάλου πολιτικού στις κρίσιμες εκείνες εκλογές; «Αμαξάς απ’ το Μεσολόγγι», «κάποιος κομματάρχης που εγκατέλειψε τον Τρικούπη σε εκείνες τις εκλογές», «ένας άξεστος χωρικός», είχαν γράψει κάποιες εφημερίδες της εποχής.

Ο Μιλτιάδης Γουλιμής, διότι περί αυτού γίνεται λόγος, ούτε αμαξάς υπήρξε, ούτε άξεστος και αγράμματος ήταν. Επρόκειτο για γόνο οικογένειας αρχοντικής που μαρτυρείται στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου από το 1637, ηπειρωτικής καταγωγής, η οποία διακρίθηκε στα γράμματα στους αγώνες του έθνους και την πολιτική. Κι ο ίδιος ήταν ένας αξιόλογος πολιτικός, έστω κι αν στην εκλογική του περιφέρεια επισκιάζονταν από την επιβλητική πολιτική φιγούρα του Τρικούπη. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και ιδιώτευσε ως δικηγόρος στο Μεσολόγγι. Ασχολήθηκε με την πολιτική εκλεγόμενος στις βουλευτικές εκλογές του 1887 βουλευτής με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη καθώς και σε αυτές του 1890. Στις εκλογές του 1895 ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Δηλιγιάννη καταφέρνοντας να κερδίσει την βουλευτική έδρα από τον Χαρίλαο Τρικούπη για μόλις τέσσερις ψήφους. Μετά από αυτό ο Τρικούπης αποσύρθηκε από την πολιτική δηλώνοντας «Ανθ΄ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας», φράση που πέρασε στην ιστορία. Ο Γουλιμής, λέγεται, μόλις πληροφορήθηκε την αποτυχία του Τρικούπη εκδήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί υπέρ αυτού, που δεν δέχτηκε ο Τρικούπης.

Εκείνο που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός ότι ο Τρικούπης πολιτευόταν επί μακρά σειρά ετών στην περιφέρεια του Μεσολογγίου σε συνδυασμό με τον Γουλιμή, ο οποίος ήταν εξαιρετικά λαοφιλής στις ορεινές περιοχές της επαρχίας. Παραμονές των εκλογών του 1895, ο Χαρίλαος Τρικούπης έβλεπε το ρεύμα που διαμορφωνόταν εναντίον του. Εγκατέλειψε λοιπόν τον πολιτικό «σύντροφό» του Γουλιμή που είχε σταθεί πιστά δίπλα του και συνδέθηκε με τον αντίπαλό του Δεληγεώργη, νομίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζει την εκλογή του. Ερέθισε όμως με την απόφασή του αυτή το συναισθηματικό λαό της επαρχίας Μεσολογγίου, τον απλό χωρικό, τον τσοπάνη, τον ψαρά, οι οποίοι φρόντισαν να «μαυρίσουν» τον Τρικούπη, αφού τότε ακόμη η ψηφοφορία γινόταν με μαύρα και άσπρα σφαιρίδια.

Ο Μ. Γουλιμής απεβίωσε το 1901. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Γεώργιο Γουλιμή, δικηγόρο που πέθανε στο Ηπειρωτικό Μέτωπο (1912 – 1913).

Φυσικά σήμερα κανένας δεν θα θυμόταν ποιος ήταν ο Γουλιμής, αν δεν τον συμπεριελάμβανε, η τελευταία φράση της πολιτικής καριέρας του Χαρίλαου Τρικούπη, όπως κανείς δεν θυμάται και τους υπόλοιπους αντιπάλους άλλων μεγάλων μεταρρυθμιστών Ελλήνων ηγετών…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This