Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Οικονομία και πανδημία

Δεν είμαι οικονομιστής. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι η οικονομία είναι «πάνω από όλα», ακόμα και από την εθνική μας συνέχεια και ομοιογένεια

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Πιστεύω ότι ο καπιταλισμός είναι το «καλύτερο από τα χειρότερα» συστήματα που υπάρχει (όπως ήταν το συμπέρασμα του πρόσφατου φιλοσοφικού debate των λογίων Τζόρνταν Πίτερσον εναντίον Σλάβοϊ Ζίζεκ) και απολαμβάνω τις ευκαιρίες που δίνει σε ανθρώπους να εξελιχθούν με την αξία τους. Είμαι σκεπτικιστής όταν ο καπιταλισμός δρα ανεξέλεγκτα με διεθνιστικό τρόπο καταργώντας παραδόσεις, θρησκείες και εθνικές ταυτότητες, «πολτοποιώντας» τα σε ένα γκρίζο μείγμα, αυτό του ανώνυμου καταναλωτή.

Παρ’ όλα αυτά, δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι η οικονομία αποτελεί δομικό στοιχείο ενός έθνους, και κυρίως στους άκρως ανταγωνιστικούς καιρούς που ζούμε. Έθνη χωρίς σοβαρή οικονομία παρακμάζουν, με άκρως εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως η μαζική μετανάστευση σε άλλες πατρίδες, η έκπτωση των ηθών, η αδυναμία συντήρησης της εθνικής τους ταυτότητας. Η κυβέρνησή μας έχει να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μείγμα αυτό τον καιρό: από τη μία τον περιορισμό της εξάπλωσης του κινεζοϊού και από την άλλη την προστασία της οικονομίας ώστε η επερχόμενη ζημιά να μην είναι δυσβάσταχτη, ιδίως μετά τη δεκαετή κρίση χρέους που υποστήκαμε ως έθνος.

Η απόλυτη καραντίνα και η ανάπτυξη είναι αντιστρόφως ανάλογες έννοιες, αφού η οικονομία μιας χώρας είναι σαν τον καρχαρία: αν δεν κινείται, θα πεθάνει. Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα πρωτοφανές σε κλίμακα lockdown, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κλάδων που λειτουργούν είναι σε πλήρη παύση. Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις κρατικών λειτουργών, όπως του κ. Στουρνάρα για 0% ανάπτυξη το 2020 (στις 20 Μαρτίου η δήλωσή του) και του κ. Σταϊκούρα για μέχρι 3% ύφεση το 2020 (στις 26 Μαρτίου η δήλωσή του), ήρθαν οι «σφαλιάρες ρεαλισμού» από τον διεθνή έγκριτο οργανισμό ΟΟΣΑ για κατάρρευση του ΑΕΠ μας κατά 35% και από τη UniCredit Research που περιμένει μείωση του ΑΕΠ μας κατά 18,6%.

Τα παραπάνω σενάρια, όπως καταλαβαίνετε, είναι εφιαλτικά και θα κάνουν την επώδυνη δεκαετή κρίση χρέους που περάσαμε να μοιάζει με παραθεριστικές ευχάριστες διακοπές. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα τρόπο να ανακόψει αυτή την πορεία που έχει πάρει η χώρα και να συνυπολογίσει την τραγική ζημιά που θα υποστούμε (με μεταναστεύσεις νέων, ανέχεια και θανάτους), αν πάλι φτωχοποιηθούμε τόσο δραματικά.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ