Κορωνοϊός και Ε.Ε.

Must Read

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει σφόδρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Ως υπέργηρη με υποκείμενα νοσήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει σφόδρα να διασωληνωθεί, καθώς πλειάδα χωρών που τη στήριζαν ως σήμερα κοντεύουν να πάθουν οικονομική ασφυξία. Παθογένειες ετών, που εξέθρεψαν η γερμανική κυριαρχία και τα λόμπι της Ε.Ε. διαλύουν τις χώρες σε συνθήκες κρίσης και φέρνουν τις ηγεσίες τους αντιμέτωπες με το δίλημμα Ε.Ε., ή έθνος-κράτος, με το δεύτερο να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Ο κορωνοϊός αποδεικνύει ότι στις δύσκολες ώρες κάθε ηγεσία κοιτάζει τον λαό της, και καλώς πράττει, αφήνοντας τις υπόλοιπες να πνιγούν κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Έτσι η Γερμανία, αφού ξεζούμισε τις υπόλοιπες χώρες με το ευρώ και τα μνημόνια, περηφανεύεται για το σύστημα υγείας που έχει φτιάξει, ξεχνώντας πώς το χρηματοδότησαν οι ευρωπαϊκές αποικίες της. Για να μας δείξει δε πόσο αλληλέγγυα είναι κατάσχει το υγειονομικό υλικό που πήγαινε για την Ιταλία, όπου πεθαίνουν κατά χιλιάδες, για να το διοχετεύσει σε δικά της νοσοκομεία. Κι ας έχει λιγότερους θανάτους.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα με διαλυμένα και υποχρηματοδοτούμενα εθνικά συστήματα υγείας επί τουλάχιστον μία δεκαετία πληρώνουν το τίμημα ποικιλοτρόπως. Η οικονομική κατάρρευση είναι βέβαιη και έχουμε φτάσει στο σημείο όπου πλέον φαίνεται απροκάλυπτα πως δεν πρόκειται για μία ένωση, αλλά για μία αυτοκρατορία, όπου οι πτωχοί έχουν πέσει στα πόδια του αφέντη να τον παρακαλέσουν να δώσει κανένα φράγκο από το σεντούκι με τις λίρες. Ο αφέντης, ιδέ Μέρκελ και από κοντά τα εξαπτέρυγα οι Ολλανδοί, δεν θέλει να χαρίσει, μόνο δανείζει με υποθήκη την εθνική και την ιδιωτική περιουσία. Μόνο τιμή πάνω σε κάθε Ευρωπαίο δεν έχουν βάλει ακόμη στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα που οι πληθυσμοί αποδεκατίζονται στην Ευρώπη, η Ε.Ε. πετάει χαρταετό, γιατί ούτε την ιατρική έρευνα χρηματοδοτεί για τον κορωνοϊό ούτε τα κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ωστόσο βρίσκει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον εποικισμό της χώρας μας και της Ευρώπης από τους εισβολείς. Η Ε.Ε., που δεν μας έχει στείλει μία μάσκα έτσι για τα μάτια του κόσμου, στέλνει εκατομμύρια για να μπουν οι λαθρομετανάστες σε δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα, για να πάρουν επιδόματα, για να λάβουν υπηρεσίες, μην και χάσουν τις ανέσεις τους και δεν μας προτιμήσουν για τόπο κατοικίας τους.

Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι για να λειτουργήσει σωστά μία χώρα σε περίοδο κρίσης πρέπει να έχει, πρώτον, εθνική ενότητα και, δεύτερον, μία σχετική αυτάρκεια. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα ευρωπαϊκά κράτη έχασαν και το ένα και το άλλο. Τώρα που το συνειδητοποιούν κάτι φαίνεται να αλλάζει. Αν ο κορωνοϊός σκοτώσει τελικά αυτό το άρρωστο μόρφωμα που καταδυναστεύει τους ευρωπαϊκούς λαούς και σαπίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θα έχει βγει τελικά και ένα καλό από όλη αυτή την ιστορία. Και η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, όπως ήταν και μετά τους πολέμους, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε εμείς αυτοί που θα την ορίζουμε.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βίντεο – ντοκουμέντα με την δράση της σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια στα βόρεια προάστια

Σοκ προκαλούν τα βίντεο ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως από την δράση της σπείρας που είχε «ρημάξει» σπίτια στα...

More Articles Like This