Η ιστορία της Γιάννας

Must Read

Όσα λεφτά και να ‘χει κάποιος δεν μπορεί να πάρει απευθείας ανάθεση στην παραγωγή της υστεροφημίας του

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 αυτοπροτείνεται να αναλάβει τη συγγραφή σχολικού βιβλίου για την Εθνεγερσία. Στον λογαριασμό που έχει στο twitter (βλ. εικόνα) έγραψαν τα ακόλουθα: «Το τελευταίο σχολικό βιβλίο της Επανάστασης του 1821, γράφτηκε επί χούντας. Μήπως ήρθε η ώρα να γραφεί κάτι ανάλογο & επί Δημοκρατίας; Ευτυχώς έχουμε & σήμερα λαμπρούς Ιστορικούς, αρκετοί από τους οποίους είναι στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”. #Greece2021».

Η λογική και η αισθητική της αυτοπρότασης θυμίζουν την τελετή λήξης της φιέστας του 2004 με τα ημιφορτηγά γεμάτα καρπούζια και τους κορυβαντιώντες Ρομά. Κιτς σαν τον πλούτο δίχως καλλιέργεια. Επίσης, έχουν ιδιαίτερα «χαλαρή» σχέση με τη λογική και σχεδόν ανύπαρκτη με τη δεοντολογία. Βασικοί κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας που παραβιάζονται από το ποστάρισμα του γιαννοαγγελοπουλικού υπαλλήλου: τα ανθρώπινα διανοήματα και η αρτιότητα κάθε πνευματικού έργου κρίνονται από το περιεχόμενό τους, όχι από το καθεστώς που επικρατούσε όταν δημιουργήθηκαν.

Oταν αναφέρουμε ότι κάτι «γράφτηκε επί χούντας», είναι σαν να θέλουμε να ταυτίσουμε το περιεχόμενό του με κάθε αρνητική εκδήλωση του καθεστώτος και παθογένεια της εποχής. Αυτό το επιχείρημα είναι τόσο φτηνό ώστε ακόμα και η Αριστερά το έχει ξεπεράσει.

Επίσης αυτή η στάση δείχνει και μια αξιοθρήνητη ανασφάλεια. Αν θέλεις να γράψεις κάτι -από Aρλεκιν μέχρι Ιστορία-, δεν σε εμποδίζει κάποιος. Και στιλό έχει η Ελλάς και μολύβια και περγαμηνές και υπολογιστές, ακόμα και μαρμάρινες πλάκες. Αρπα ό,τι νομίζεις και γράφε. Μη «νιαουρίζεις» στην εξουσία για να σε προσέξει ώστε να… γράψεις ιστορία. Κανείς δεν έχει γράψει ιστορία με αυτόν τον τρόπο. Η ποιότητα, το βάθος και το εθνικό πρόσημο, η σύνδεση με την ψυχή της πατρίδας είναι αυτά που κερδίζουν το στοίχημα με τον χρόνο· όχι η εύνοια του Μητσοτάκη που θα σου πει «γράψε για το ’21 να σε αποστηθίζουν τα παιδιά για τις εξετάσεις τους».

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος δεν χρειάστηκε βαποριές γεμάτες με μετρητά για να γράψει Ελληνική Ιστορία. Οι γνώσεις του και η συνθετική δεινότητά του ήταν αρκετές για να παραμένει μέχρι σήμερα αξεπέραστο το έργο του…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένοπλη ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο στην Καλλιθέα

Συναγερμός σήμανε την Τρίτη στην ΕΛ.ΑΣ για ένοπλη ληστεία στην Καλλιθέα. Άγνωστος εισέβαλε σε διαγνωστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται...

More Articles Like This