Η άμυνα στον ιό και η τουριστική σεζόν

Must Read

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που επέλεξε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι έθεσε πάνω από τους οικονομικούς δείκτες την ανθρώπινη ζωή.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Αυτό σίγουρα το πιστώνεται, όσο κι αν το σκεπτικό της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, αφού υπακούει σε ένα σύστημα αξιών απόλυτα συνυφασμένο με την κοσμοθεώρηση του ελληνισμού, που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής και ως τον βασικό παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας. Κάτι που δεν το είδαμε φυσικά στις «προηγμένες» κοινωνίες της Δύσης, με τις εκατόμβες των νεκρών, που αποτυπώνονται απλά ως αριθμοί και όχι ως ψυχές.

Με την επιλογή της αυτή η κυβέρνηση περιόρισε αφενός στο ελάχιστο τον αριθμό των απωλειών από τον ιό αφετέρου όμως, ακριβώς λόγω της επιτυχίας της στην ανάσχεση της μεταδοτικότητάς του, στην πατρίδα μας δεν αναμένεται να καταγραφεί μεγάλος δείκτης ανοσίας του πληθυσμού, όταν αρχίσουν τα σχετικά τεστ. Δεν μπορούμε, φυσικά, να τα έχουμε όλα.

Ήταν σαφώς προτιμότερο να περιοριστούν οι απώλειες και να αγοράσουμε χρόνο εν όψει θεραπείας ή εμβολίου από το να αποκτηθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» (αλήθεια, και μόνο ο όρος αυτός καταδεικνύει το πώς αντιμετωπίζουν κάποιες κοινωνίες τους πολίτες τους!), με εκατοντάδες ή χιλιάδες, όμως, νεκρούς.

Ανάμεσα στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν και η αποτροπή των κατοίκων των αστικών κέντρων να πάνε στους τόπους καταγωγής τους. Λογικό, αφού μικρές κοινωνίες θα δέχονταν ένα πλήθος δυνάμει φορέων του ιού, με αποτέλεσμα τη μετάδοσή του και σε αυτές. Το είδαμε πώς έγινε αυτό στη Μεσοποταμία Καστοριάς, στον Εχίνο και αλλού.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τώρα είναι ότι η πατρίδα μας, κατ’ αντιστοιχία, είναι πια ένα «χωριό» της Ευρώπης, το οποίο πρόκειται να κατακλυστεί σε λίγο καιρό από εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας προβάλλεται από διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς ως μία περιοχή «καθαρή» από κρούσματα του κορωνοϊού!

Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση προτίθεται να παραμείνει πιστή στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών με την ίδια ακριβώς μέθοδο, δηλαδή με την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εισόδου στην πατρίδα μας ανθρώπων από άλλες χώρες. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς, αν θεσπιστεί, λ.χ., ως προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα ο εφοδιασμός των τουριστών με πιστοποιητικό τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα έχει πραγματοποιηθεί στον τόπο τους αμέσως πριν από την αναχώρησή τους.

Αν αυτό ακούγεται ακραίο, ας σκεφτεί κανείς τι θα γίνει με την εμφάνιση ενός κρούσματος σε κάποιο ελληνικό ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν θα λειτουργήσει για 14 ημέρες τουλάχιστον. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα το βιώσουμε σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Στο χέρι μας είναι αν θα το αφήσουμε στην τύχη του ή αν θα προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε με κάποιο μέτρο, όπως το παραπάνω προτεινόμενο.

Προφανώς και τέτοιου είδους μέτρα θα αποβούν ανασχετικά του -ούτως ή άλλως- περιορισμένου, κατά τα φαινόμενα, φετινού τουριστικού ρεύματος, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί μέχρι τέλους το σημαντικό έργο που επιτέλεσε για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των πολιτών. Είναι κρίμα να καταστραφεί ό,τι κτίστηκε με τις θυσίες των Ελλήνων και την υπακοή τους στις εκκλήσεις της. Μια τέτοια αποφασιστική στάση θα είναι και κάτι που θα σφυρηλατήσει μια σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και ηγεσίας, που φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια θεμελίωσής της έπειτα από πολλά χρόνια απαξίωσής της…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This