Η προπαγάνδα και η πραγματικότητα

Must Read

Τη στιγμή που δεκάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διασχίζουν σε χαμηλό ύψος οριζοντίως και καθέτως τον ουρανό πάνω από τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προεικάζοντας τα μελλούμενα, τα τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής, «μπολιασμένα» με το κυβερνητικό χρήμα, αγνοούν τα σημαντικά γεγονότα, έχοντας εξαπολύσει έναν καταιγισμό κατευθυνόμενης ψευδοενημέρωσης και προπαγάνδας με ειδήσεις που αφορούν την κατάσταση λειτουργίας των «αναπνευστήρων και των καθετήρων» των ασθενών.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Οι Ελληνες ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τον βήχα και την αναπνοή των απρόσκλητων επισκεπτών, αν αυτοί είναι καλά στην υγεία τους, αν σιτίζονται ικανοποιητικά και αν τηρείται το «ανθρώπινο δικαίωμα» της χορήγησης επιδομάτων αμέσως μετά την είσοδό τους στη χώρα.

Η τηλεοπτική προπαγάνδα δεν σχολιάζει γεγονότα όπως η επιχειρούμενη δημιουργία δομής εποίκων στο Καστελόριζο και η κατασκευή δομής στη Σάμο με χιλιάδες οικίσκους και εξοπλισμό από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. απευθύνεται στο θυμικό του δεινοπαθούντος πληθυσμού, μέσω γλυκανάλατων τηλεοπτικών διαφημίσεων κοινωνικής προσφοράς εργαζομένων, που πριν από την πανδημία απελύοντο της εργασίας των με ιδιαίτερη χαρά. Η οξυδερκής κυβέρνηση της Ν.Δ. έκλεισε τους φοβισμένους Ελληνες στα σπίτια τους, αγνοώντας τον εγκλεισμό των εποίκων και των «ευπαθών», με αποτέλεσμα σήμερα να ανακαλύπτει με «έκπληξη» ότι η επιδημία μπορεί να πλήξει με την ίδια σφοδρότητα που πλήττει τον αστικό ιστό και τις δομές και τις φαβέλες που δημιούργησε.

Οι κυβερνητικές ιδιοφυΐες δεν έχουν αντιληφθεί ότι η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων έχουν προκαλέσει αφενός έμφραγμα στη λειτουργία της κοινωνίας και αφετέρου θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ήδη διαλυμένη οικονομία. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας και η εξαθλίωση στη χώρα μας. Δεν απαιτείται διδακτορική διατριβή για να αντιληφθούν οι κυβερνητικοί σοφοί ότι χιλιάδες νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από τις διάφορες μικροβλάβες στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό, επειδή δεν μπορούν να προμηθευτούν κάποιο υδραυλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα. Δεν χρειάζεται, επίσης, πολιτική ευστροφία για να αντιληφθούν οι εγκλείοντες ότι οι εγκλειόμενοι θα μπορούσαν να αποφύγουν την κατάθλιψη και την ενδοοικογενειακή βία εάν αυτοαπασχολούντο σε εργασίες συντήρησης της οικίας των.

Πέρα από τα όρια της κοινής λογικής, οι πολιτικοί εγκέφαλοι της Ν.Δ. έκλεισαν τα μικρά χρωματοπωλεία ή τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως κατασκευής και πώλησης κλειδιών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εισέλθουν στα σπίτια τους οι δυστυχείς που απώλεσαν τα κλειδιά τους. Η κυβερνητική προπαγάνδα διαφημίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκρίνοντας διαρκώς τον εγχώριο χάρο με τη δράση του σε άλλες χώρες. Ξεχνούν, όμως, να αναφέρουν ότι εκεί επικρατούν διαφορετικές κοινωνικές και πληθυσμιακές συνθήκες. Η Ιταλία έχει τρεις φορές μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από την Ελλάδα, διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες στα βόρεια της χώρας, ενώ ο πληθυσμός της έχει άλλους δείκτες νοσηρότητας και υγείας.

Η κυβέρνηση, επίσης, δεν έχει αντιληφθεί ότι η κοινωνικότητα των νέων δεν έχει ουδόλως περιοριστεί επειδή η καφετέρια και η ταβέρνα αντικαταστήθηκαν με πολυπληθείς συναθροίσεις σε σπίτια. Οι Αθίγγανοι συνεχίζουν απτόητοι τα γλέντια, ενώ στα παράνομα τζαμιά ο Αλλάχ λατρεύεται με τον ίδιο θρησκευτικό ζήλο όπως και πριν. Οι πολιτικοί της Ν.Δ. μάλλον αγνοούν ότι οι κάτοικοι της νοτίου Ιταλίας, μετά την καταστροφή της οικονομίας, επιβιώνουν μέσω των συσσιτίων και της κλοπής, ενώ δεν αντιλαμβάνεται ότι η επερχόμενη καθολική πείνα και φτώχεια καθώς και η αναμενόμενη μαζική αύξηση της εγκληματικότητας θα την εξαφανίσουν από τον πολιτικό χάρτη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των μέτρων.

Αδυνατούν, επίσης, να κατανοήσουν ότι, παρά τις σημερινές θετικές δημοσκοπήσεις, η ανθρώπινη μνήμη είναι βραχεία. Η κοινωνία ανέκαθεν διατηρούσε στην εξουσία αυτούς που την τάιζαν και όχι τους αυτόκλητους σωτήρες. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έχασαν τις εκλογές την επομένη του διπλασιασμού της Ελλάδας και της συντριβής του γερμανικού τέρατος αντίστοιχα, επειδή στη συνείδηση του λαού επικράτησε η πραγματικότητα της φτώχειας, της πείνας, το αίμα και οι ατομικές θυσίες, παραμερίζοντας τη συνείδηση της συλλογικής σωτηρίας.

Η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος του ελληνικού λαού είναι μια πραγματικότητα που θα έχει ολέθριες πολιτικές συνέπειες για τη Ν.Δ. Αυτό που θα μείνει στη συλλογική μνήμη είναι ότι στη μακρόχρονη ελληνική ιστορία για πρώτη φορά απαγορεύθηκε στους Ελληνες να γιορτάσουν την Ανάσταση και το Πάσχα. Οι Ελληνες, όταν θα προσέλθουν στις επόμενες κάλπες, είναι πολύ πιθανόν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους την τηλεοπτική προπαγάνδα, την αλαζονεία της εξουσίας και τον πολιτικό αυταρχισμό και να πράξουν τα δέοντα.

Η απόσταση από το Ωσαννά στη Σταύρωση είναι πολύ μικρή.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ερντογάν μετά από 12 χρόνια στο Ιράκ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε θα στην Βαγδάτη ύστερα από πρόσκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι, μετά...

More Articles Like This