Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Λειτουργικό κράτος

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ότι το κράτος μάς έλεγε ψέματα.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η ανειλικρίνεια δεν αφορά το σκέλος της ενημέρωσης για τον κινεζοϊό, αλλά τη διάσταση που αφορά την ισχύ της κρατικής μηχανής. Τόσα χρόνια ακούγαμε από εκατοντάδες κρατικούς λειτουργούς να μας λένε πως η λαθρομετανάστευση «δεν μπορεί να σταματήσει», ότι «δεν μπορούν να φυλαχθούν τα ελληνικά σύνορα από ροές, είναι τεράστια η συνοριακή μας γραμμή και ιδίως στη θάλασσα» ή ακόμα και παλαιότερα με άλλα τραγικά γεγονότα, όπως αυτό της εξέγερσης του Δεκεμβρίου το 2018 λόγω του θανάτου του Γρηγορόπουλου και το κάψιμο της Αθήνας, όπου μας ενημέρωναν πως «δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε τόσους ταραξίες, αναγκαστικά η Αστυνομία υποχώρησε».

Ψέματα, όλα τα παραπάνω ήταν ανακρίβειες που χρησιμοποιεί κάθε κυβέρνηση όταν επιθυμεί να κατευθύνει την κοινή γνώμη ή όταν δεν είναι ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν πριν από λίγες εβδομάδες το κράτος ήρθε αντιμέτωπο με τον θανατηφόρο κίνδυνο του κινεζοϊού και αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα οι πολιτικοί μας ηγέτες πως πολλοί θάνατοι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να φέρουν άμεσα και πολιτικές ανακατατάξεις, η αντίδραση ήταν ακαριαία και πραγματικά μεγαλειώδης σε κλίμακα. Η καθολική καραντίνα επιτεύχθηκε σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, με πρωτοφανή συνέπεια από τις δυνάμεις ασφαλείας μας.

Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, είχες την εντύπωση πως ζούσες σε κάποια δυστοπική αστυνομοκρατούμενη κοινωνία βγαλμένη από τον οργουελικό εφιάλτη του βιβλίου «1984». Περιπολικά παντού, έλεγχοι σε κάθε σημείο (προσωπικά με έχουν ελέγξει 6 φορές, πήγαινα καθημερινά στην εργασία μου και έκανα διαδρομές), αστυνομικές μοτοσικλέτες με τους φάρους σε συνεχή λειτουργία, ώστε να έχει την αίσθηση ο πολίτης πως συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, συχνή διέλευση της ομάδας Ζ ανά ζεύγη, ακόμα και μέσα από σοκάκια σε μικρές γειτονιές.

Πλήρης ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του απόλυτου και καθολικού lockdown! Το αποτέλεσμα ήταν ακαριαίο, ο ελληνικός λαός συμμορφώθηκε και είδαμε να λειτουργεί μια τιτάνια επιχείρηση σε ελάχιστες μέρες.

Άρα το κράτος, όταν θέλει να λειτουργήσει, μπορεί. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πλέον καμία δικαιολογία για τη μη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, για καθημερινές επιχειρήσεις αναρχικών που γίνονται κατά στόχων τους στις πόλεις, για εγκληματική παραβατικότητα, για φοροδιαφυγή, για ελλείψεις στην εκπαίδευση, για μειονότητες που ζουν παρασιτικά σε βάρος του έθνους μας. Θέλουμε να δούμε το κράτος να κάνει τη δουλειά του και εκεί, χωρίς ορθοπολιτικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα και δικαιολογίες.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ