Μιντιακό θέατρο σκιών

Must Read

Δείτε τη φωτογραφία από το κουκουέδικο τσίρκο και ύστερα διαβάστε την παραβολή του σπηλαίου του Πλάτωνα*

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

O Σωκράτης, όπως σώζει τις σκέψεις του ο Πλάτων, θα μας είχε μάθει να μην καταπίνουμε αμάσητη την τηλεοπτική προπαγάνδα – αρκεί να ανοίγαμε κάνα βιβλίο. Στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα (514a–517a) υπάρχει ένας από τους διδακτικότερους μύθους όλων των εποχών: η παραβολή του σπηλαίου. Εκεί, σ’ ένα ανήλιαγο σπηλαιώδες σημείο, βρίσκονται αλυσοδεμένοι δεσμώτες που δεν γνωρίζουν ότι είναι δεσμώτες και εκλαμβάνουν ως απόλυτη πραγματικότητα τις σκιές που ρίχνουν παίζοντας κουκλοθέατρο πίσω από την πλάτη τους άγνωστοι χειριστές ειδώλων. Οι περισσότεροι εκ των εγκλείστων όταν τους δίδεται η επιλογή της απελευθέρωσης την απορρίπτουν.

Γράφει ο θείος Πλάτων: «Υστερ’ απ’ αυτά παράστησε τώρα την ανθρώπινη φύση, σχετικά με την παιδεία και την απαιδευσία, με την ακόλουθη εικόνα που θα σου ειπώ: Φαντάσου σαν μέσα σ’ ένα σπήλαιο κάτω από τη γη, που να έχη την είσοδό του ανοιγμένη προς το φως σ’ όλο το μάκρος της· ανθρώπους που από παιδιά να βρίσκουνται εκεί μέσα αλυσοδεμένοι από τα πόδια και τον τράχηλο, σε τρόπο που να μένουν πάντα στην ίδια θέση και μόνο εμπρός των να βλέπουν, χωρίς να μπορούν να στρέψουν γύρω την κεφαλή τους εξ αιτίας τα δεσμά τους· και από πίσω σε αρκετή απόσταση και υψηλότερά τους να υπάρχη αναμμένη φωτιά, που το φως της να έρχεται ως αυτούς και ανάμεσα στη φωτιά και τους δεσμώτες ένας δρόμος προς τα επάνω· και πλάι στον δρόμο φαντάσου ακόμα παράλληλά του χτισμένο ένα μακρύ τοιχαράκι σαν εκείνα τα διαφράγματα που έχουν βαλμένα οι θαυματοποιοί εμπρός από τους ανθρώπους και τους δείχνουν πάνω από εκεί τις ταχυδακτυλουργίες των.

[…] Φαντάσου τώρα ανθρώπους να περνούν κατά μήκος αυτού του τοίχου φορτωμένοι κάθε λογής αντικείμενα, καθώς και αγάλματα ανθρώπων και ζώων κατασκευασμένα από ξύλο ή πέτρα ή ό,τι άλλο, που να ξεπερνούν όλ’ αυτά πιο ψηλά από το τοιχαράκι, κι αυτοί που τα σηκώνουν, όπως είναι φυσικό, άλλοι να μιλούν καθώς περνούν μεταξύ τους κι άλλοι να σωπαίνουν».

* Η απόδοση στα νέα ελληνικά είναι του Ι.Ν. Γρυπάρη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στη Σάμο: «Έσπασε κομμάτι ρήγματος που δεν είχε σπάσει» λέει σεισμολόγος

Ο Γεωλόγος - Σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» για τον σεισμό 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου...

More Articles Like This