Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Η τεχνική του υποδειγματικού φιάσκου*

Οι μεγάλες αποτυχίες δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλουν χρόνο, κόπο, ασχετοσύνη, αμφιλεγόμενες προθέσεις και πολλά λεφτά

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η εξέλιξη του κρατικού εορτασμού για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας εξελίσσεται όπως ήταν εξαρχής προδιαγεγραμμένο (για όποιον/αν έχει γνώση της πρόσφατης Ιστορίας): κωμικοτραγικά. Μια κυρία που χρίζεται επικεφαλής φιεστών όπως το 2004 (πιθανότατα λόγω των χρημάτων του συζύγου της) ανέλαβε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μας… εξηγήσει τι εστί 1821.

Λες και δεν έχουμε Ακαδημία Αθηνών, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και θεσμικά κατοχυρωμένους φορείς με ικανότατους, ειδικευμένους ερευνητές και σωρευμένη πείρα δεκαετιών, και βρεθήκαμε στην ανάγκη «φωτοληψίας» για το ’21 από τους διορισμένους της διορισμένης. Και άρχισε να… εργάζεται η επιτροπή, να τουιτάρει και άρχισε ο λαός να δυσφορεί και να αποδοκιμάζει. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να πεις «δικτάτορα» κάποιον άλλον, όπως χαρακτηρίστηκε ο υπέροχος Καποδίστριας από μέλος της Γιαννοεπιτροπής.

Αν πας σ’ ένα χωριό, ρωτήσεις ποιος δεν στέκει πολύ καλά και τον κεράσεις πέντε τσίπουρα, θα αποκαλέσει δικτάτορα όποιον γουστάρει η ψυχή σου. Μόλις πιει τα τσίπουρα μπορείς να βάλεις τον σαλό να σκαρφαλώσει στον πλάτανο και να κάνει το κοτσύφι. Εύκολο να λες τα εύκολα και να τα κάνεις. Δύσκολο είναι να ξέρεις τι λες, να μιλάς στην καρδιά των Ελλήνων και να αποτίσεις τον πρέποντα φόρο τιμής στους ήρωες και τους αγίους του έθνους.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η Επιτροπή για το 1821 δεν είναι 100% της Γιάννας Αγγελοπούλου. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, που ανέθεσε ρόλους, γνωρίζει τα τεκταινόμενα, ενημερώνεται για τις αντιδράσεις και επιτρέπει στους αρχιτέκτονες των φιάσκο να συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μέχρι τώρα διαπράττουν.

* Στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η λέξη «φιάσκο» περιγράφεται ως εξής: φιάσκο το [fxásko]: μεγάλη, παταγώδης αποτυχία: H παράσταση / η συγκέντρωση ήταν (ένα) ~. H προσπάθεια για εντυπωσιασμό του κόσμου κατέληξε σε ~. [ιταλ. fiasco (αρχική σημ.: μπουκάλα΄)].

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ