Η τεχνική του υποδειγματικού φιάσκου*

Must Read

Οι μεγάλες αποτυχίες δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλουν χρόνο, κόπο, ασχετοσύνη, αμφιλεγόμενες προθέσεις και πολλά λεφτά

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η εξέλιξη του κρατικού εορτασμού για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας εξελίσσεται όπως ήταν εξαρχής προδιαγεγραμμένο (για όποιον/αν έχει γνώση της πρόσφατης Ιστορίας): κωμικοτραγικά. Μια κυρία που χρίζεται επικεφαλής φιεστών όπως το 2004 (πιθανότατα λόγω των χρημάτων του συζύγου της) ανέλαβε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μας… εξηγήσει τι εστί 1821.

Λες και δεν έχουμε Ακαδημία Αθηνών, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και θεσμικά κατοχυρωμένους φορείς με ικανότατους, ειδικευμένους ερευνητές και σωρευμένη πείρα δεκαετιών, και βρεθήκαμε στην ανάγκη «φωτοληψίας» για το ’21 από τους διορισμένους της διορισμένης. Και άρχισε να… εργάζεται η επιτροπή, να τουιτάρει και άρχισε ο λαός να δυσφορεί και να αποδοκιμάζει. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να πεις «δικτάτορα» κάποιον άλλον, όπως χαρακτηρίστηκε ο υπέροχος Καποδίστριας από μέλος της Γιαννοεπιτροπής.

Αν πας σ’ ένα χωριό, ρωτήσεις ποιος δεν στέκει πολύ καλά και τον κεράσεις πέντε τσίπουρα, θα αποκαλέσει δικτάτορα όποιον γουστάρει η ψυχή σου. Μόλις πιει τα τσίπουρα μπορείς να βάλεις τον σαλό να σκαρφαλώσει στον πλάτανο και να κάνει το κοτσύφι. Εύκολο να λες τα εύκολα και να τα κάνεις. Δύσκολο είναι να ξέρεις τι λες, να μιλάς στην καρδιά των Ελλήνων και να αποτίσεις τον πρέποντα φόρο τιμής στους ήρωες και τους αγίους του έθνους.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η Επιτροπή για το 1821 δεν είναι 100% της Γιάννας Αγγελοπούλου. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, που ανέθεσε ρόλους, γνωρίζει τα τεκταινόμενα, ενημερώνεται για τις αντιδράσεις και επιτρέπει στους αρχιτέκτονες των φιάσκο να συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μέχρι τώρα διαπράττουν.

* Στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η λέξη «φιάσκο» περιγράφεται ως εξής: φιάσκο το [fxásko]: μεγάλη, παταγώδης αποτυχία: H παράσταση / η συγκέντρωση ήταν (ένα) ~. H προσπάθεια για εντυπωσιασμό του κόσμου κατέληξε σε ~. [ιταλ. fiasco (αρχική σημ.: μπουκάλα΄)].

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βίντεο – ντοκουμέντα με την δράση της σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια στα βόρεια προάστια

Σοκ προκαλούν τα βίντεο ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως από την δράση της σπείρας που είχε «ρημάξει» σπίτια στα...

More Articles Like This