Ούτε απομόνωση ούτε και μετάλλαξη!

Must Read

«Ξέρεις, φίλε, εγώ είμαι… κεντροδεξιών καταβολών. Αλλά το καλύτερο για εμάς είναι, νομίζω, το εξής: Να πάμε με άλλο αρχηγό στις εκλογές, να διεκδικήσουμε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σε κρίση, να αυξήσουμε το ποσοστό μας, να επανεκλεγούμε βουλευτές με το ΚΙΝ.ΑΛ. και έπειτα να συνεργαστούμε με τον Κυριάκο!»

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ο κύριος που μου μιλούσε στο τηλέφωνο είναι παλαιός γνωστός/ή βουλευτής. Σε γενικές γραμμές τον/την εκτιμώ. Έτυχε να τον/τη γνωρίσω όταν περιόδευε στα χωριά της περιφέρειάς του/της τον καιρό που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε κρίση το 2006 και εκείνος/η ήταν νεαρός/ή πολιτευτής/τρια. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντοτε εκτιμώ έναν πολιτικό όταν τον γνωρίζω να μάχεται στα πέτρινα χρόνια του κόμματός του. Ίσως γιατί έζησα από πολύ κοντά ως ρεπόρτερ τα πέτρινα χρόνια της Ν.Δ. Αντιθέτως, αντιπαθώ όσους βλέπω να «σκάνε μύτη» μόλις φανεί η εξουσία στον ορίζοντα! Ο συγκεκριμένος βουλευτής μού τηλεφώνησε λοιπόν να μιλήσουμε μετά την αποκάλυψή μας ότι ο Κυριάκος ετοιμάζει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας με μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορία απολύτως διασταυρωμένη από δύο πηγές, δεν παίζω ποτέ με τέτοια ζητήματα. Στην ουσία μού επιβεβαίωσε όσα φέραμε στο φως της δημοσιότητος με τη διαφοροποίηση ότι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τη Γεννηματά για να τεθεί εκ μέρους τους ζήτημα συνεργασίας Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. υπό άλλη ηγεσία σε ισότιμη βάση. Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, αν η κυρία Γεννηματά δεν ανατραπεί και αποφασίσει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτό το ερώτημα δεν μου απάντησε τι θα κάνει ο κύριος βουλευτής. Ίσως γιατί η εξέλιξη σε αυτή την περίπτωση είναι αυτονόητη: Όσοι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. διαφωνούν με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσουν και θα ζητήσουν να ενταχθούν στην -έχουσα αποδεδειγμένα ανοικτές αγκάλες- Ν.Δ.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, προς τι ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε; Την αλήθεια γράψαμε. Ίσως νωρίς, αλλά την αλήθεια. Δεν αποκαλύψαμε κάτι συγκλονιστικό. Η απλή αναλογική και οι δημοσκοπήσεις παράγουν ήδη διεργασίες και πολιτικά αποτελέσματα, όχι τα ΜΜΕ. Εμείς απλώς τα φωτίζουμε. Δουλειά των πολιτικών είναι να κρύβουν τις ειδήσεις και δουλειά των δημοσιογράφων είναι να τις μαθαίνουν. Τι συμβαίνει εδώ; Απλό, το επαναλαμβάνω. Η μακρά πρωτοπορία που δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την εποχή οι μετρήσεις ξύπνησαν τα ένστικτα επιβίωσης του λεγόμενου «δημοκρατικού χώρου» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), ο οποίος βλέπει, πρώτον, ότι έρχονται εκλογές (οι χθεσινές διαρροές για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων τον Σεπτέμβριο ενισχύουν το σενάριο) και, δεύτερον, ότι ως «χώρος» κινδυνεύει με πολιτική συντριβή.

Από όσα, μάλιστα, διαβάζω, φαίνεται ότι ο Τσίπρας το έχει εμπεδώσει. Εμπρός στην ανάγκη να συσπειρωθούν σε ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. για να έχουν αξιοπρεπή ήττα, ο τέως πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τους παλαιούς ηγεμονισμούς και τώρα, όταν αναφέρεται στη Γεννηματά, τονίζει με σεμνότητα πως «εμείς καταγράφουμε θετικά τη ρητορεία της, αλλά δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις». Δύο φορές χρησιμοποίησε τη φράση «δεν θα προκαταλάβουμε» στη συνέντευξή του στην «Αυγή».

Κατόπιν όλων αυτών ειλικρινώς δεν κατανοώ την ταραχή κάποιων στο ΚΙΝ.ΑΛ. για τις αποκαλύψεις μας. Ομοίως δεν κατανοώ και την έκπληξη κάποιων στην «περιφέρεια» του Μαξίμου για την αποκάλυψη του πολιτικού φλερτ της Ν.Δ. με τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Εφτασαν στα αυτιά μου, μάλιστα, πληροφορίες ότι κατά κάποιους καχύποπτους η αποκάλυψή μας αποσκοπούσε δήθεν στο να χαλάσει το προξενιό, ότι έχει στόχο τη δημιουργία… πόλου στο εσωτερικό της Ν.Δ. και άλλα τέτοια γραφικά.

Μα και όταν αποκαλύψαμε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον περασμένο Νοέμβριο. τα ίδια μας έλεγαν κάποιοι από τα ραδιόφωνα: ότι θέλουμε να… κάψουμε το σενάριο. Ερώτηση: Κάηκε; Γιατί να καεί και τώρα αν αυτός που θα το αποφασίσει είναι πανίσχυρος, νιώθει ότι έχει τη νομιμοποίηση και θεωρεί ότι σε εκλογές απλής αναλογικής… θα αυξήσει τη συσπείρωσή του με μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ; Εμείς είμαστε το… εμπόδιο; Σας παρακαλώ! Ας είμαστε σοβαροί! Όποιος έχει την ελευθερία έχει και την ευθύνη, αγαπητοί. Όσον αφορά τα σενάρια περί… πόλου -χαμογελάω-, επισημαίνω τα εξής: Τους πόλους δεν τους φτιάχνουν οι δημοσιογράφοι αλλά τα γεγονότα.

Όταν καθημερινά ο κορμός της βάσης σου αναστατώνεται τη μία από δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, την άλλη από χειρισμούς της Επιτροπής 2021 (Καποδίστριας), την τρίτη από χειρισμούς της υπουργού Παιδείας (διώξεις σε χριστιανούς), την τέταρτη από δηλώσεις του υφυπουργού Συντονισμού (Τοπαλούδη), την πέμπτη από χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού (Ξαρχάκος) και εσύ θέλεις να βάλεις κι άλλο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τότε δεν χρειάζονται οι δημοσιογράφοι για να δημιουργηθεί ο πόλος.

Τον φτιάχνουν μια χαρά τον πόλο με τα ίδια τους τα χέρια οι κεντροαριστεροί/ές υπουργοί που προκαλούν την κοινωνία και οι ηγεσίες που τους ανέχονται. Ο ίδιος προσωπικά παρακολουθώ από τα 14 μου ως μαθητής από τις τάξεις της ΜΑΚΙ τις διεργασίες σε αυτή τη μεγάλη παράταξη και από τα 22 μου ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Γνωρίζω άριστα ότι εμείς που έχουμε δημόσιο λόγο και διεκδικούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα πέφτουμε καμιά φορά στην παγίδα να θεωρούμε ότι είμαστε… συναρχηγοί με τον εκάστοτε αρχηγό της παράταξης. Το λάθος αυτό το έκαναν στο παρελθόν διάφοροι εμβληματικοί δημοσιογράφοι του χώρου μας, τέως αριστεροί, νυν μεταλλαγμένοι δεξιοί. Με γνωστά αποτελέσματα.

Δεν έχω τον σκοπό ούτε τη διάθεση να το επαναλάβω. Γνωρίζω τα όρια. Λέω μαζί με άλλους -δεν ανακαλύπτω την Αμερική- ταπεινά τη γνώμη μου και όποιος θέλει την ακούει, όποιος θέλει την πετάει. Κανένα άγχος για την τύχη της. Επί της αρχής όμως, όπως χιλιάδες Ελληνες που ανήκουν ιδεολογικά από την εδώ πλευρά, επιθυμούμε μια Κεντροδεξιά που βασίζεται στην ανανέωση, στη μεταρρύθμιση, στην παράδοση και τη συνέχεια.

Δεν τη θέλουμε να κλείνεται στον εαυτό της σε σημείο που να απομονώνεται από την κοινωνία, αλλά ούτε και να ανοίγεται σε τρίτους, σε σημείο που να μεταλλάσσεται σε κάτι ξένο από τις αρχές της.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε υπουργούς μειράκια τύπου Χάρη Θεοχάρη να ερωτώνται από γερμανικά περιοδικά για την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή ιδέα και να απαντούν κάνοντας πως δεν άκουσαν το όνομα του ιδρυτή της παράταξης με την οποία πολιτεύονται.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακούμε ανθρώπους που δεν κόλλησαν ποτέ αφίσα για αυτόν τον χώρο στα πέτρινα χρόνια –ενώ κάποιοι άλλοι το έκαναν– να μας παραδίδουν μαθήματα ιδεολογικής προσήλωσης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακούμε μαθήματα νομιμοφροσύνης από ανθρώπους που αποστάτησαν δυο και τρεις φορές από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με στόχο να γίνουν συνιστώσες της διαπλοκής για να γυρίσουν και να μηρυκάζουν ανόητες θεωρίες συνωμοσίας. Θα είμαστε λοιπόν εδώ, πάντα εδώ, πάντα εντός, και θα λέμε τη γνώμη μας και τις πληροφορίες μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα. Σαφές, υποθέτω. Λήξις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη φωτιά στα Χανιά – Εκκενώνεται οικισμός

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σούδας, στον Ναύσταθμο Κρήτης. Η φωτιά εκδηλώθηκε...

More Articles Like This