Την αντίθεσή της για μέρος του σχεδίου του αθλητικού νόμου εξέφρασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η οποία προχώρησε σε ψήφισμα. Σε αυτό τονίζεται ότι τμήματα που αφορούν την αναδρομικότητα των θητειών των Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικά. Μάλιστα, τονίζεται ότι «καταστρατηγείται η αρχή του ”αυτοδιοίκητου” των αθλητικών φορέων».
Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:
1. Η ΕΟΕ θεωρεί ότι η κατάθεση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση στην ”καρδιά” των θερινών διακοπών, τη στιγμή που όλα τα στελέχη του αθλητικού κινήματος της χώρας βρίσκονται σε διακοπές, ενώ το σύνολο σχεδόν των αθλητικών φορέων υπολειτουργούν, δεν δίνει τη δυνατότητα για ευρεία συμμετοχή στη διαβούλευση των αθλητικών φορέων, των στελεχών, των προπονητών, των αθλητών αλλά και των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.
2. Σε δεύτερη ανάγνωση το Σχέδιο Νόμου διακρίνεται για αντισυνταγματικότητα με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!). Η ΕΟΕ δηλώνει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με τη θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών, αρκεί να τίθεται εντός του πλαισίου της καταστατικής ελευθερίας του κάθε αθλητικού φορέα (αυτορρύθμιση). Πλέον αυτού, οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στα καταστατικά των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος.
3. Για την αναδρομικότητα των θητειών παραγνωρίζεται η εκπεφρασμένη παντοιοτρόπως αντίθετη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που έχει δηλωθεί γραπτά και προφορικά με σαφήνεια από όλα τα κλιμάκιά της, μη εξαιρουμένου του ίδιου του προέδρου της.
4. Καταστρατηγείται η αρχή του ”αυτοδιοίκητου” των αθλητικών φορέων που έχει θεσπιστεί με την υπ’ αριθμό 5 θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη της ΔΟΕ με τη θέσπιση διατάξεων πολιτικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού και ειδικότερα στις εκλογικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού να επανεξετάσει τις επίμαχες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αναδρομικότητα στις θητείες του Σχεδίου Νόμου στη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και της συζήτησής του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας ότι επιθυμία δική του αλλά και της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του αθλητικού κινήματος, το οποίο θα είναι λειτουργικό, διαφανές και πλήρως εναρμονισμένο με τους ισχύοντες κανόνες του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη (ΟΚΧ)».
Δείτε επίσης: Το… φλερτ της ΑΕΚ με Ρομπέρτα και η εμφάνιση του Τυνήσιου Νασίμ Χνιντ στην Ελλάδα