Ντούσαν Ίβκοβιτς: Πέθανε ο θρύλος του μπάσκετ – Θρηνεί και η Ελλάδα (video)

Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» ο σοφός του ευρωπαϊκού μπάσκετ - Το μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και του Ολυμπιακού

Must Read

Ο σοφός, ο δάσκαλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια μαζί μας. Ο Σέρβος προπονητής που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πορτοκαλί μπάλας, πέθανε στο Βελιγράδι σε ηλικία 78 ετών, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης της Σερβίας.

Είχε γεννηθεί στις 29 Οκτωβρίου 1943 στο Βελιγράδι, παντρεύτηκε δύο φορές και άφησε πίσω του δύο γιους.

«Ο Ντούσαν πέθανε στις 6:50 σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι ως αποτέλεσμα υγρού στους πνεύμονες και έρπη», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Ραντίντσκι (αγαπημένης ομάδας του Ίβκοβιτς την οποία υπηρέτησε κιόλας) Γκόραν Κάλινιτς, στο Sport Klub.

Ο «Ντούντα» ήταν ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που έχει κατακτήσει και τους τέσσερις σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους (Euroleague, Saporta, Korac, ULEB), ενώ το 2017 μπήκε στο Hall of Fame της FIBA και τιμήθηκε και με το βραβείο «Θρύλος της Euroleague».

Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν πολύ στενή και γεμάτη αγάπη και επιτυχίες. Ο Ίβκοβιτς είχε περάσει από Άρη (1980-1982), ΠΑΟΚ (1991-1993), Πανιώνιο (1994-1996), Ολυμπιακό (1996-1999 και 2010-2012) και ΑΕΚ (1999-2001), κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό) και τέσσερα Κύπελλα (με ΑΕΚ και Ολυμπιακό) στη χώρα μας.

Μαζί του οι «ερυθρόλευκοι» δύο φορές κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης (1997, 2012), ενώ με την ΑΕΚ πήρε το 2000 το Κύπελλο Σαπόρτα.

Το μήνυμα της ΕΟΚ

Ανακοίνωση για τον θάνατο του «Ντούντα» έβγαλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης:

«Μια μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας Σέρβος με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα που  ένιωθε δεύτερη πατρίδα του. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ο πρόεδρος Βαγγέλης Λιόλιος εκφράζουν τη θλίψη τους για την σημαντική αυτή απώλεια. Ο εκλιπών υπήρξε ένας άνθρωπος με ουσιαστική προσφορά στην πρόοδο του αθλήματος παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αφού συνδύασε την προπονητική του παρουσία με σημαντικές επιτυχίες ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις».

Ολυμπιακός: «Έφυγε ο μεγαλύτερος όλων»

Η ομάδα με την οποία γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στην Ελλάδα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι με μια λιτή ανακοίνωση τον χαρακτηρίζουν τον «μεγαλύτερο όλων».

Αναλυτικά:

“Έφυγε” ο μεγαλύτερος όλων
Η “ερυθρόλευκη” οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά…

Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του.
Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Καλό ταξίδι Θρυλικέ Ντούντα…

Παναθηναϊκός: «Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ»

Συλλυπητήρια ανακοίνωση έβγαλε και ο Παναθηναϊκός για τον Σέρβο προπονητή:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός εκ των κορυφαίων “δασκάλων” του αθλήματος».

ΑΕΚ: «Αιώνια ευγνωμοσύνη»

Η ΑΕΚ, με την οποία ο Ίβκοβιτς πανηγύρισε δύο Κύπελλα Ελλάδας και ένα Κύπελλο Σαπόρτα, ανέφερε τα εξής για τον θάνατο του Σέρβου κόουτς:

«H οικογένεια της «Βασίλισσας» θρηνεί για την τραγική απώλεια…
Η είδηση του χαμού ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της Ιστορίας μας, του τρις-τροπαιούχου Ντούσαν Ίβκοβιτς, προκαλεί ανατριχίλα, προκαλεί δέος. Στενοχώρια. Βουβαμάρα. Ανείπωτος και ο πόνος. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πενθεί. Πενθεί και η ΑΕΚ.

Ο προπονητής-δάσκαλος, που μετά από 19 «άτιτλα» χρόνια οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση τριών τροπαίων (Κύπελλο Σαπόρτα 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2001), δεν είναι πια μαζί μας. Θα είναι όμως για πάντα στην καρδιά μας.

Η ΑΕΚ BC εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Σέρβου τεχνικού για το χαμό του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει. «Ντούντα», η ΑΕΚ και ο κόσμος της αιώνια θα σ’ ευγνωμονούν για τα σπουδαία…»

ΠΑΟΚ: «Οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα»

Ο ΠΑΟΚ, που πανηγύρισε πρωτάθλημα το 1992 υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, έγραψε:

«Ο δάσκαλος, ο σοφός, ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Οι αναμνήσεις όμως θα μείνουν για πάντα, όπως και η τεράστια προσφορά του στο άθλημα.
Καλό ταξίδι Ντούντα…»

https://youtu.be/UJAeFfEBPTk

https://youtu.be/-vSnY3kPBrc

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This