Έργο τέχνης η απαγορευμένη από τη FIFA ταινία για το Μουντιάλ

Must Read

Από το 1954 η FIFA ήταν παραγωγός ταινιών με το προϊόν της, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κορυφαίοι σκηνοθέτες, δεκάδες οπερατέρ, παρήγαγαν το επίσημο φιλμ κάθε Μουντιάλ που έπαιρνε το δρόμο του για τους κινηματογράφους όλων των χωρών.

Ήταν η εποχή που η τηλεόραση αποτελούσε προνόμιο λίγων χωρών, ενώ αργότερα το χρώμα και οι πολλές, διαφορετικές, γωνίες λήψης,ήταν το δέλεαρ που οδηγούσαν όχι μόνο ποδοσφαιρόφιλους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το επίσημο φιλμ του Μουντιάλ του 1978, ο τότε πρόεδρος της FIFA Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε, ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών σε όλη τη Νότια Αμερική, ανέθεσε στον συμπατριώτη του σκηνοθέτη Μαουρίτσιο Σέρμαν τη δημιουργία του.

Ο Σέρμαν ήταν διάσημος σε όλη τη Νότια Αμερική για τα δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα. Η ταινία θα έκανε πρεμιέρα της ανήμερα των 75ων γενεθλίων της FIFA στις 21 Μαΐου 1979 στη Ζυρίχη.

Ο τίτλος ήταν «Κύπελλο ’78, η δύναμη του ποδοσφαίρου». Περισσότεροι από 400 καλεσμένοι έσπευσαν στον κινηματογράφο «Λούξορ» στην επίσημη πρώτη, καλεσμένοι της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ανάμεσά τους, φυσικά, και εκπρόσωποι της Αργεντινής, της χώρας που είχε διοργανώσει το Μουντιάλ.

Μόνο που τότε η συγκεκριμένη χώρα ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή. Στην εξουσία βρισκόταν ένα δικτατορικό καθεστώς, αυτό του στρατηγού Βιντέλα που είχε κατηγορηθεί για χιλιάδες θανάτους κι ακόμη περισσότερες διώξεις των (πολλών) αντιπάλων του.

Η ματιά του Σέρμαν δεν ήταν αμιγώς ποδοσφαιρική. Ήθελε να δώσει την ατμόσφαιρα των αγώνων χωρίς… μακιγιάζ. Γύρισε μια ταινία – ντοκουμέντο με αρχή μέση και τέλος. Συνάντησε και μίλησε ακόμα και με τον αρχηγό των «Μοντονέρος», τον Ροντόλφο Γκαλιμπέρτι, μιας αριστερής οργάνωσης που είχε κηρύξει ένοπλο αγώνα κατά του καθεστώτος, ο οποίος δήλωνε ότι στη διάρκεια του Μουντιάλ θα υπάρξει ανακωχή. Με αυτόν άρχιζε το φιλμ!

Όλα αυτά τα έβλεπαν οι επίσημοι και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Οργισμένος ο Χαβελάνζε απαγόρευσε την ταινία. Κλείστηκε στα κουτιά και δεν βρήκε ποτέ το δρόμο της για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Χρόνια αργότερα, το 1991, για τηλεοπτικούς λόγους και για μη χαθεί η σειρά των ταινιών που (μοσχο)πουλά η FIFA σε κάθε Μουντιάλ στα κανάλια που μεταδίδουν δημιούργησε μια άλλη ταινία με πλάνα από τη συγκεκριμένη, αμιγώς ποδοσφαιρικά. Μάλιστα επειδή οι παραγωγοί της νέας ταινίας δεν είχαν το αυθεντικό υλικό, αλλά μόνο την τελική κόπια με το σπικάζ χρησιμοποίησαν ήχο γηπέδου από παλαιότερους ή νεότερους αγώνες, για να αποδώσουν τους πανηγυρισμούς των γκολ!

  • Δείτε εδώ την απαγορευμένη ταινία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This