«Αναγκαία η εθνική λίστα συμπληρωμάτων διατροφής για να πολεμήσουμε τα αναβολικά»

Must Read

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» μίλησε ο καθηγητής τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας για το θέμα των αιφνίδιων θανάτων αθλητών και αν αυτοί συνδέονται με χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Κουρέτας:

«Έχει βρεθεί ένα ποσοστό περίπου στο 10% των νόμιμων συμπληρωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα οποία περιέχουν απαγορευμένες ουσίες. Από μελέτες που έχουμε δημοσιεύσει κι εμείς και άλλοι επιστήμονες, έχουμε βρει ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών και κυρίως αναβολικών κάνει βλάβη στην καρδιά, στα κουνέλια έχουν γίνει αυτά τα πειράματα, η οποία δε φεύγει ποτέ.  Αυτό τι σημαίνει; Και ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που στο παρελθόν είχαν κάνει χρήση ουσιών και έχουν φύγει από τη ζωή, ότι για μένα είναι πάρα πολύ πιθανό και πάρα πολύ σοβαρό. Και γι αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνει ένα εθνικό αρχείο συμπληρωμάτων διατροφής όπως έχει η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη τα οποία να είναι περίπου στα 100 που να καλύπτουν όλα τα σπορ και κάθε χρόνο το υπουργείο ή η ΓΓΑ να τα δίνει σε ανεξάρτητα εργαστήρια. Και να κυκλοφορεί αυτός ο κατάλογος και να μπορούν αυτοί που κάνουν αθλητισμό να είναι προστατευμένοι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να το φτιάξει και ένας αθλούμενος να είναι ασφαλής παίρνοντας κάτι το οποίο είναι ελεγμένο.

Επομένως θεωρώ ότι είναι αρκετά πιθανό πολλές φορές πίσω από αιφνίδιους θανάτους που έχουν να κάνουν με την καρδιά να υπάρχει είτε με τη θέλησή τους είτε χωρίς, χρήση ουσιών. Κι εγώ προσωπικά γνωρίζω δύο αθλητές οι οποίοι πέθαναν. Αθλούμενοι, δεν ήταν πρωταθλητές, οι οποίοι έκαναν ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά έκαναν πολύ μεγάλη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και βρέθηκε εκ των υστέρων ότι αυτά τα συμπληρώματα ήταν μολυσμένα με απαγορευμένες ουσίες».

Αν οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών μπορεί να οφείλονται και στα εμβόλια για τον κορωνοϊό: «Προσωπικά δεν το γνωρίζω. Έχω δει κάποια ντοκιμαντέρ και κάποιες εκπομπές από ξένη τηλεόραση τα οποία υποστηρίζουν αυτά τα πράγματα αλλά προσωπικά δεν έχω διαμορφώσει άποψη».

Για το πόσο κοστίζει μία διαδικασία ολοκληρωμένου ντόπινγκ σε έναν αθλητή: «Στο γραφείο μου έχουν έρθει πάνω από 10 γονείς τα τελευταία 20 χρόνια και μου έχουν φέρει συμπληρώματα τα οποία παίρνουν τα παιδιά τους, τους τα έχουν δώσει από τα γυμναστήρια, και με ρωτούσαν τι είναι. Και δεν γνωρίζω γιατί αυτά τα φέρνουν από το εξωτερικό και αρκετές φορές τα έχουν επίτηδες «μολύνει» οι εταιρίες με απαγορευμένες ουσίες για να έχει αποτέλεσμα, να κάνεις σώμα. Είναι κάτι που θέλω να το καταθέσω και κρατήστε το. Είναι θέμα δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This