Νίκος Λαγαρίας στη «ΔΙΚΗ»: «Καθαρές λύσεις για τα χειραγωγημένα μόνο με ξένους πραγματογνώμονες»

Τι αναφέρει για την ελληνική εκδοχή του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού που ερευνάται από την Εισαγγελία Αθηνών

Must Read

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας και μίλησε για τα επεισόδια στον Βόλο και την αποκάλυψη της εκπομπής για τους 109 φακέλους της Sportradar που ανέσυρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Λαγαρίας:

Για τα επεισόδια στον Βόλο, ο είπε: «Η Ελλάδα είναι γενέτειρα του αθλητισμού, του ολυμπισμού, της αθλητικής αριστείας. Αυτά που βλέπουμε εδώ και θα δούμε στη συνέχεια δεν είναι απλώς μελανές κηλίδες, έχει επεκταθεί αυτή η κηλίδα και έχει καταλάβει ολόκληρη την αθλητική Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σε αυτόν τον βαθμό είναι ιεροσυλία και προσβάλει τον ελληνισμό στο σύνολό. Ο εκάστοτε υπουργός αθλητισμού δε θα έπρεπε να είναι τίποτα παραπάνω από έναν φύλακα του κύρους του αθλητισμού και του ελληνισμού. Διαχρονικώς και διαδοχικώς ασχολούνται με άλλα θέματα και ενώ πλήττεται σε αυτόν τον βαθμό η ηθική υπόσταση του αθλητισμού στη γενέτειρα χώρα του, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί». Για την αποκάλυψη της εκπομπής για τους 109 φακέλους της Sportradar: «Όταν έρχονται αυτές οι εξελίξεις, εγώ χαίρομαι πάρα πολύ. Και να συγχαρώ τους δικαστές της ΕΠΟ αν θα προχωρήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο διότι δείχνουν ότι έχουν το θάρρος να προχωρήσουν μπροστά χωρίς τη συμπαράσταση της ΕΠΟ. Εννοώ με αυτό ότι στην ολιστική μελέτη, στις σελίδες 84 και 85, υπάρχει η σύσταση προς την ΕΠΟ να συγκροτήσει πάνελ αθλητικών πραγματογνωμόνων και δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα το κάνει μόνος του ο κ. Κωτουλόπουλος γιατί δε βρήκε συμπαράσταση. Εμείς στη «Δίκη» δώσαμε και μία απόφαση του CAS που μπορούν να τη μελετήσουν.

Αυτές τις ημέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο απολογισμός δράσης της ΕΠ.ΑΘΛ.Α.. Στην προτελευταία σελίδα, προφανώς κάποιος υπάλληλος της ΓΓΑ το έγραψε αυτό γιατί για να το γράψεις πρέπει να στερείσαι σοβαρότητας, γράφει ότι «πρωταγωνιστούμε στον διεθνή χώρο». Προφανώς θα του διέφυγε ότι στη σελίδα 16 γράφει για 105 αναφορές ύποπτων αγώνων στην Ελλάδα και είμαστε πραγματικά πρωταγωνιστές. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της ιλαροτραγωδίας». Για το ότι φέτος δεν υπάρχει ούτε ένας φάκελος της Sportradar στη Super League 2: «Το γιατί έχει σημασία και είναι πολύ εύκολο. Κατ’ αρχάς, αυτό που συμβαίνει τώρα αποδεικνύει πλήρως ότι υπάρχουν πάρα πολλά χειραγωγημένα παιχνίδια στην Ελλάδα και οι εκθέσεις αυτές πράγματι ανταποκρίνονται. Διότι μόλις κόπηκε η κρατική ενίσχυση μέσω της ΕΡΤ η οποία έλαβε αυτήν την κεντρικήαπόφαση να μη χρηματοδοτεί ένα πρωτάθλημα για το οποίο έρχονται εκθέσεις της Sportradar και μόλις δεν διατίθενται τα χρήματα από το στοίχημα εφόσον υπάρχουν εκθέσεις της Sportradar, εξαφανίστηκαν οι εκθέσεις αυτές. Είναι κοινή λογική». Για την ελληνική εκδοχή του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού που ερευνάται από την Εισαγγελία Αθηνών: «Το κακό είναι ότι και αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα, που εμείς έχουμε τα πάντα και όλα τα τεχνικά μέσα».

Ποιοι θα είναι οι πραγματογνώμονες της επιτροπής: «Η δική μου πρόταση και εισήγηση είναι να ενεργοποιηθεί η πολιτεία ούτως ώστε αυτοί οι αθλητικοί πραγματογνώμονες που θα βρίσκουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της αφύσικης στοιχηματικής δραστηριότητας και της αφύσικης αθλητικής δραστηριότητας να μην έχουν καμία σχέση με την ΕΠΟ. Και αν είναι δυνατόν, να είναι στο εξωτερικό. Όχι ξένοι στην Ελλάδα, στο εξωτερικό. Να στέλνουν το βίντεο στις Βρυξέλλες, στο Μόναχο, στο Λονδίνο, όχι εδώ. Διότι η σημερινή αθλητική Ελλάδα είναι ικανή να ξεφτιλίσει τον οποιοδήποτε πετυχημένο διεθνή θεσμό. Μιλάμε απολύτως για ξένους. Και όχι μόνο αυτό. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο θεσμός από την πολιτεία ούτως ώστε οι πραγματογνώμονες να ορκίζονται όπως γίνεται και στα δικαστήρια και να υπέχουν ευθύνες, να είναι υπόλογοι. Δεν μπορεί ο άλλος να έχει στοιχηματίσει 1 εκατ. ευρώ για να ανοίξεις τα πόδια στο 90’, εσύ να τα ανοίγεις, να περνάει η μπάλα και μετά να λέει «δεν είδα κάτι». Γιατί αυτά βλέπουμε εδώ. Θα έχεις ευθύνες για να το πεις αυτό. Στην Ελβετία ορκίζεσαι και υπέχεις ευθύνες. Γιατί προτείνω να είναι στην Ευρώπη οι πραγματογνώμονες. Για να μη γίνει αυτό που γίνεται πάντα στην Ελλάδα. Θα φτιάξουν ένα πάνελ πραγματογνωμόνων και θα γίνει… «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Δηλαδή θα πάνε όλες οι υποθέσεις εκεί και θα λένε «δεν είδα, δεν άκουσα». Επομένως θα έχουμε συνεχώς απαλλαγές». Ο κ. Λαγαρίας πρόσθεσε: «Να πω κάτι για την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Έχει αποτύχει παταγωδώς. Και έχει αποτύχει παταγωδώς στο εξής: κανονιστική συμμόρφωση είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από το να ασχολείσαι με τα μισθωμένα αυτοκίνητα της ΕΠΟ. Κανονιστική συμμόρφωση σημαίνει βλέπω τα διεθνή πρότυπα, τους κανονισμούς της FIFA και τα φέρνω εδώ προς εναρμόνιση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This