«Κανονικά» θα αγωνιστούν οι Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά με… αστερίσκους

Θα επιτρέπεται να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία - Αντιδράσεις στην Ουκρανία, απειλεί με μποϊκοτάζ

Must Read

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα επιτρέπεται να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 μόνο υπό ουδέτερο καθεστώς.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΔΟΕ σήμερα Παρασκευή, οι μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές (AIN) – τους οποίους η Εκτελεστική Επιτροπή του οργανισμού ορίζει ως αθλητές που διαθέτουν ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο – θα είναι επιλέξιμοι να αγωνιστούν υπό καθορισμένους όρους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει τα προκριματικά.

Η απόφαση ισχύει για μεμονωμένα άτομα και η ΔΟΕ αποφάσισε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζονται σε ομαδικά αθλήματα στους Αγώνες. Οποιοσδήποτε αθλητής ή άλλο προσωπικό «υποστηρίζει ενεργά» τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας κατά της Ουκρανίας θα αποκλειστεί επίσης.

Ομοίως, οι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξης που είναι συμβεβλημένοι με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν θα είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή ή διαγωνισμό. Επιπλέον, όλοι οι AIN θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις κατά του ντόπινγκ που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς ομοσπονδίες.

Η ΔΟΕ σημείωσε περαιτέρω ότι οι κυρώσεις της στα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ για τους Αγώνες του Παρισιού.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται να επιδεικνύονται σημαίες, ύμνοι, χρώματα ή οποιαδήποτε άλλη εθνική ταυτότητα των δύο χωρών σε οποιονδήποτε επίσημο χώρο ή λειτουργία στην εκδήλωση.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα προσκληθούν ούτε θα διαπιστευθούν για τους Αγώνες, έγραψε η ΔΟΕ.

Από τους 4.600 αθλητές από όλο τον κόσμο που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής για το Παρίσι 2024, μόνο 11 είναι ουδέτεροι– οκτώ Ρώσοι και τρεις υπήκοοι Λευκορωσίας.

«Αντάρτικο» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου

Δεν θα υπάρχουν Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές στα αγωνίσματα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε.

«Μπορεί να δείτε Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές κάτω από μια ουδέτερη σημαία στο Παρίσι, αλλά δεν θα είναι στον στίβο», τόνισε ο Κόε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης. «Η θέση του στίβου παραμένει αμετάβλητη, είναι μια σταθερή θέση», πρόσθεσε.

Ουκρανικές αντιδράσεις

Μετά την απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στο Παρίσι με ουδέτερο καθεστώς, η Ουκρανία μπορεί να αρχίσει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Αυτό είπε  ο Ουκρανός Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Ματβέι Μπίντνι και πρόσθεσε στο Telegram:

«Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να κρύβονται πίσω από την ψεύτικη ουδετερότητα είναι ανεύθυνηΚαταδικάζουμε έντονα την ανεύθυνη απόφαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024: θα λάβουμε απόφαση αργότερα, μετά από διαβούλευση με την ουκρανική αθλητική κοινότητα και την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This