Ιδιώνυμο για τους ολιγάρχες: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για εμπρηστικές δηλώσεις! – Το τελεσίγραφο στους «Big 4»

Οι απόρρητες συνεννοήσεις του Μαξίμου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πάταξη της οπαδικής βίας - Η «Εστία της Κυριακής» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Must Read

Ιδιώνυμο αδίκημα, για τους ολιγάρχες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι υποκινούν σε διέγερση τους οπαδούς των ομάδων τους με εμπρηστικές δηλώσεις τους, προωθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο δρακόντειο νομικό «υπερόπλο » που έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του πρωθυπουργικού επιτελείου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να μεταρρυθμίσει επί το αυστηρότερο τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο ώστε στο μέλλον ολιγάρχες Πρόεδροι των ΠΑΕ και συνεργάτες τους στις ομάδες, να σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν  στοχοποιήσουν πρόσωπα της διοργανώτριας αρχής, διαιτητές, πολιτικά πρόσωπα κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Κυβέρνηση το ποτήρι ξεχείλισε όταν προσφάτως ΠΑΕ με ανακοινώσεις της στόχευσε διαιτητή ποδοσφαίρου ο οποίος ακολούθως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Η ίδια αντίδραση προκλήθηκε, όταν επίσης στην ίδια ανακοίνωση η κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε «ανίκανη».

Ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με δηλώσεις του στον «Αντέννα» σχολιάζοντας αυτές τις ανακοινώσεις προειδοποίησε ότι και κατά την ισχύουσα νομοθεσία οι δηλώσεις αυτές υποκίνησης σε διέγερση τιμωρούνται με φυλακή και ότι οι ποινές σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο είναι αμετάτρεπτες. Ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη κάλεσε στο γραφείο της Πρόεδρο ποδοσφαιρικής ΠΑΕ, για την ανακοίνωση της ομάδας του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής», στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης, που προωθείται είναι, να μπει «φίμωτρο» στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι με δηλώσεις ή με ανακοινώσεις τους, υποκινούν σε πράξεις βίας, ή διεγείρουν τους οπαδούς στη διάπραξη εγκλημάτων.

Ο λόγος, που ανέλαβε πρωτοβουλία το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από όσα τραγικά συνέβησαν τελευταία, με τους τραυματισμούς του ποδοσφαιριστή Χουάνκαρ και του αστυνομικού στο Ρέντη, ήταν η διαπίστωση ότι «η κατάσταση στο ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει επικίνδυνα, με κίνδυνο να υπάρξουν κι άλλοι νεκροί και να μην τελειώσει ποτέ το πρωτάθλημα της Super League».

Μια ακόμη διαπίστωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι «ο αθλητικός νόμος έχει κενά και δεν καλύπτει σε όλο το φάσμα την έννοια της υποκίνησης βίας και διέγερσης σε αδικήματα». Αυτό οδηγεί και την Κυβέρνηση στη διεύρυνση του νομικού ορισμού του αδικήματος, ώστε να ποινικοποιηθούν αξιολογικές κρίσεις, που εκφράζονται ή εκτοξεύονται με ιδιαίτερη φόρτιση, κατά τις διοργανώτριας αρχής, των διαιτητών, των αρχιδιαιτητών, των προπονητών και άλλων προσώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σκέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ποινές βαριές ποινές κάθειρξης του αθλητικού νόμου, για όλο το φάσμα των παραβάσεων, που καλύπτει, ενώ παράλληλα για το αδίκημα της διέγερσης ή υποκίνησης σε βία, οι ποινές θα συνοδεύονται από βαριά πρόστιμα, που θα ξεκινούν από 1 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον για κάθε εμπρηστική δήλωση. Τουλάχιστον.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει ρύθμιση, ώστε τα πρόστιμα, που θα προβλέπει ο νέος νόμος για τη διέγερση και την υποκίνηση σε βία, εκτός από εξοντωτικά, να καταβάλλονται αμέσως στο ταμείο ανεξάρτητα από την τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων. Θα ακολουθηθεί δηλαδή ακριβώς το ίδιο μοντέλο με  τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ιδιωτικές εταιρείες που αισχροκερδούν.

Ένα ακόμη σημείο, που θα αποτελεί καινοτομία του νέου νόμου θα είναι η προϋπόθεση υπό μορφή τελεσιγράφου να συμφωνήσουν οι Πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ σε κοινής αποδοχής πρόσωπο αρχιδιαιτητή, για να μπορούν να παίζουν κανονικά οι ομάδες τους. Ακόμη και αν αυτό υποδειχθεί από την ΟΥΕΦΑ. Σε αντίθετη περίπτωση διαφωνίας, οι ομάδες θα συνεχίσουν να παίζουν σε άδειες κερκίδες. Το μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές θα είναι αορίστου διαρκείας.

Το τρίτο θέμα, στο οποίο στοχεύει ο νέος αθλητικός νόμος του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο σε αυτή την φάση έχει πάρει τα σκήπτρα από τα συναρμόδια Υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Αθλητισμού με εντολή του πρωθυπουργού, θα είναι μέτρα για τους «οπαδικούς στρατούς». Αυτούς που ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλεσε «εγκληματικές οργανώσεις των οποίων η ηγεσία αναζητείται από τις δικαστικές αρχές όσο ψηλά και αν βρίσκεται».

Το πνεύμα του νέου νομοσχεδίου απηχείται από τις δηλώσεις, που έκανε την περασμένη Τετάρτη στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι, η Κυβέρνηση θα επανατοποθετηθεί στο πρόβλημα της οπαδικής βίας.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η αθλητική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κάποιοι λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρξουν  αυστηρότερες ποινικές διώξεις. Υπάρχουν παράγοντες ομάδων που δυναμιτίζουν το κλίμα με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις», ήταν τα λόγια του υπουργού, που αποτελούν πρόγευση του νέου νόμου, οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε πράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βρετανία, η οποία όμως χρειάστηκε 30 χρόνια για να πατάξει το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Η μήτρα  του προβλήματος είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα υγιές και καθαρό πρωτάθλημα. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν θα επανεξεταστούν μετά από 2 μήνες».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει. Ούτε η Κυβέρνηση ούτε οι ΠΑΕ έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους» τόνισε. Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την οπαδική βία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This