Όλος ο πλανήτης θρηνεί για τον Κόμπι Μπράιαντ! Πώς έπεσε το ελικόπτερο – Η συνομιλία με τον πύργο ελέγχου (video)

Must Read

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε χθες, Κυριακή, ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος, που άκουσε άναυδος την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 41 ετών μαζί με την 13χρονη κόρη του, Τζάννα, και άλλους επτά ανθρώπους. Το ελικόπτερο S-76B, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη από άγνωστη -ακόμα- αιτία, ενώ στην περιοχή εκείνη την ώρα επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Μάλιστα, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι πτήσεις απαγορεύτηκαν, ωστόσο η απαγόρευση φαίνεται πως ήρθε ενώ είχε προκληθεί το δυστύχημα, με τις καιρικές συνθήκες πράγματι να μην είναι κατάλληλες.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, χωρίς να αναφέρουν επίσημα τα ονόματα των θυμάτων, καθώς περιμένουν την αναγνώρισή τους. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως, εκτός του Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του, στο ελικόπτερο βρίσκονταν και ένας προπονητής του μπέιζμπολ, με την γυναίκα του και την κόρη του, που ήταν συναθλήτρια της Τζάννα στην ακαδημία μπάσκετ του Κόμπι Μπράιαντ.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του LA επιβεβαίωσε ότι «Υπήρχε απαγορευτικό πτήσεων έως το απόγευμα της Κυριακής», ενώ εξετάζονται δύο σενάρια: ένα (πιο μακρινό) που μιλά για μηχανική βλάβη κι ένα άλλο που αναφέρεται σε περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης.

Ο πρώην πιλότος του διάσημου αθλητή, Kurt Deetz, βετεράνος πιλότος ελικοπτέρων με μεγάλη εμπειρία στα συγκεκριμένα ελικόπτερα, σχεδόν αποκλείει το σενάριο της μηχανικής βλάβης, καθώς όπως λέει, το μοντέλο αυτό διαθέτει δύο μηχανές, πολύ υψηλής ποιότητας, φτιαγμένες από την Κάντιλακ. «Το ενδεχόμενο να καταστράφηκαν και οι δύο μηχανές; Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ελικόπτερο S-76B που χρησιμοποιούσε ο Κόμπι Μπράιαντ θεωρείται η λιμουζίνα των ελικοπτέρων και είναι επαρκώς ασφαλές. Πιστεύω πως το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω της ομίχλης», δηλώνει ο Kurt Deetz.

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες ενισχύουν το σενάριο της πτώσης λόγω ομίχλης. Στην περιοχή που συνέβη η τραγωδία, ένα πυκνό πέπλο της ομίχλης είχε σκεπάσει τον ουρανό. Όσοι ήταν εκεί μίλησαν για εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα και για πολύ χαμηλή πτήση του ελικοπτέρου.

Ο 62χρονος Jerry Kocharian, που στεκόταν έξω από την εκκλησία του Κάνιον κι έπινε καφέ, είδε ένα ελικόπτερο να πετά ασυνήθιστα χαμηλά. «Δεν ακουγόταν καλά και βρισκόταν πολύ χαμηλά. Το είδα να χάνει ύψος και στροβιλίζεται, όμως ήταν δύσκολο να καταλάβω, καθώς είχε πυκνή ομίχλη», δήλωσε αρχικά και συνέχισε: «Αμέσως μετά άκουσα μία έκρηξη και διέκρινα μία πύρινη μπάλα. Κανείς δεν θα μπορούσε να βγει ζωντανός από αυτό».

Ένας άλλος αυτόπτης, ο 61χρονος Scott Daehlin, δήλωσε ότι είδε το ελικόπτερο να πετά πολύ χαμηλά και έγειρε αριστερά πριν πέσει στο έδαφος. «Αμέσως κάλεσα το 911», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, πάντως, οι αρχές είχαν καθηλώσει τα ελικόπτερά τους στο έδαφος έως το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και αναμενόταν να «σπάσει» η ομίχλη. «Οι καιρικές συνθήκες δεν κάλυπταν το μίνιμουμ των στάνταρ, για να γίνονται πτήσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όλα συντείνουν, λοιπόν, στο σενάριο της ομίχλης…

Δείτε βίντεο από το σημείο της πτώσης:

Οι ελεγκτές εναέριου χώρου προειδοποίησαν για χαμηλή ορατότητα

Οι ελεγκτές εναέριου χώρου, όπως αναφέρει το Associated Press, είχαν προειδοποιήσει για την χαμηλή ορατότητα στην περιοχή, όπου έπεσε το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-76. Ειδοποίησαν τον πιλότο να αλλάξει διαδρομή και να πετάξει βορειοδυτικά και στις 9:40 το ελικόπτερο αναγκάστηκε να γυρίσει και πάλι στα νοτιοανατολικά, ανεβαίνοντας στα 2.000 πόδια. Μετά, έπεσε στον λόφο, σε περίπου 1.400 πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ραντάρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ελικόπτερο πετούσε με περίπου 184 μίλια όταν προσέκρουσε στο έδαφος, όπου η πτώση του γινόταν με 4.000 πόδια ανά λεπτό, όπως αναφέρει το Flightradar24.

Μάλιστα, στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η προειδοποίηση από υπάλληλο του πύργου ελέγχου προς τον πιλότο του ελικοπτέρου, που του λέει: «Πετάτε πολύ χαμηλά».

Και μετά η επικοινωνία χάνεται…

Ακούστε την συνομιλία που προσπάθησε να έχει με το μοιραίο ελικόπτερο με τον πύργο ελέγχου.

Τραγική ειρωνεία; Ελάχιστα μετά το δυστύχημα ο Σερίφης του Λος Άντζελες απαγόρευσε στα ελικόπτερα να πετούν λόγω της κακής ορατότητας…

Οι αντιδράσεις των μεγάλων σταρ των Lakers & του ΝΒΑ

Στο μεταξύ, από χθες αναρίθμητοι θαυμαστές του Κόμπι Μπράιαντ συρρέουν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Mamba».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ανάμεσα στους πρώτους, που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του – και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

«Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, κομισάριος του NBA.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Λίζο, στιχουργός και ερμηνεύτρια της μουσικής R&B, αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Γκράμι στον Μπράιαντ: «Η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η καλλιτέχνιδα, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος.

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά, όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής». Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο Έργουιν «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στους χθεσινούς αγώνες τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

«Είναι σαν κακό όνειρο. Ο Κόμπι είναι ο λόγος που αγαπάω αυτό το άθλημα. Ο δικός μου υπερήρωας. Σπάει η καρδιά μου για την οικογένειά του και για τις οικογένειες των υπολοίπων ανθρώπων που χάθηκαν. Ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον θρηνήσουν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This