Δίκη για τα «στημένα»: «Με απείλησαν ότι θα με βρουν σε χαντάκι» – Μελισσανίδης: «Έλεγχε τη διαιτησία ο Ολυμπιακός»

Must Read

Δύο ακόμα μάρτυρες κατέθεσαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για τη δίκη των στημένων με κατηγορούμενους τους Βαγγέλη Μαρινάκη και ακόμα 27 νυν και πρώην παράγοντες και διαιτητές του ποδοσφαίρου.

Όπως αναμενόταν, σήμερα κλήθηκαν να καταθέσουν ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας, από τις καταγγελίες του οποίου το καλοκαίρι του 2012 για τους πίνακες διαιτησίας είχε αρχίσει η δικαστική έρευνα, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Τάκης Φύσσας.

Λόγω της πολύωρης κατάθεσης των Σάββα και Μελισσανίδη, ο Γιάννης Αλαφούζος θα καταθέσει την Τετάρτη ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του Τάκη Φύσσα που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από την Πρόεδρο, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί βίαιη προσαγωγή στο δικαστήριο.

Από τους κατηγορούμενους, έδωσαν το «παρών» οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Προύντζος, Δούρος, Μπριάκος και Ηλίας Σπάθας.

Σάββας: «Ο Κουρίδης και η ομάδα του έκαναν κουμάντο»

«Μπερδεμένα» τα παρουσίασε ο Χρήστος Σάββας στην κατάθεσή του, μιλώντας για τα… αφεντικά του πρωταθλήματος, αλλά αρνούμενος να μιλήσει με ονόματα.

Σάββας: «Στην ΕΠΟ υπήρχε μια ομάδα με επικεφαλής τον νομικό κ. Κουρίδη και αυτή έκανε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και οι άλλοι που τον πλαισίωναν κάθε φορά. Είναι η ομάδα που έκανε κουμάντο στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο από αυτούς είναι εδώ κατηγορούμενοι, ο Σταθόπουλος και ο Παπακωνσταντίνου. Ο Κουρίδης ήταν ο άνθρωπος που βρίσκονταν πίσω από την κουρτίνα. Είχα συμφωνήσει με την ΚΕΔ για τον αριθμό των διαιτητών στον πίνακα. Δεν θυμάμαι πόσοι ήταν. Μπορεί να ήταν 28, έτσι έκρινε η διοργανώτρια Ο Κουρίδης συμμετείχε παρασκηνιακά στον καταρτισμό των πινάκων. Ο Σαρρής είπε ότι δεν συμμετείχε αυτός και είπε ότι τους έκαναν αυτοί οι 3. Εννοούσα τον Κουρίδη, τον Σταθόπουλο και τον Παπακωνσταντίνου.

Η συγκεκριμένη ομάδα έκανε τους πίνακες και πριν και μετά. Έγινε ότι γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΠΟ. Κατά την άποψη μου η απόφαση ήταν παράνομη για τους πίνακες. Από αυτή την ομάδα δέχθηκα τα πάνδεινα, μέχρι και απειλές, ότι θα βρισκόμουν σε χαντάκι. Τις δέχθηκα όταν ήταν η διοίκηση Σαρρή, τη διετία 2012-14. Ο Σταθόπουλος δεν είχε σχέση με τις απειλές. Η ομάδα ήταν πίσω από τις απειλές».

Πρόεδρος: Το λέτε πρώτη φορά αυτό, γιατί δεν το είπατε πριν;

Σάββας: Το λέω σήμερα, δεν το είπα μέχρι τώρα. Οι κ. Κουρίδης και Παπακωνσταντίνου συμμετείχαν σε αυτό τον πόλεμο εναντίον μου και ο Σαρρής. Η ομάδα είχε και άλλα μέλη που τώρα δεν είναι εδώ. Με απείλησε ο κύριος Σαρρής.

Δικηγόρος: Ποιος σας απείλησε;

Σάββας: Η ομάδα αυτή. Ο Σαρρής με απείλησε όταν ήρθε στην Κοζάνη, Οι υπόλοιποι ήταν στην ομάδα. Ο Παπακωνσταντίνου ήταν στην ομάδα αν και δεν είχε εκλεγεί στην ΕΠΟ ακόμη. Είχαν γίνει πάρα πολλά. 

Δικηγόρος: Υπήρχαν ενέργειες συγκεκριμένες πριν από το 2012 από τον κ. Παπακωνσταντίνου;

Σάββας: Δεν μπορώ να πω ονόματα. Και κάποιος άλλος μου είπε και ξέρω γεγονότα που έγιναν. 

Δικηγόρος: Ποια είναι τα γεγονότα;

Σάββας: Σας είπα, δεν μπορώ να σας πω ονόματα.

Πρόεδρος: Αν δεν μας πείτε ονόματα και γεγονότα, δεν θα ληφθεί υπόψιν 

Σάββας: Πολλά γεγονότα. Κυρία πρόεδρε δεν μπορώ να πω ονόματα. Είναι άνθρωποι που μου είπαν ότι ο Παπακωνσταντίνου πριν εκλεγεί στην ΕΠΟ ήταν μέλος της ομάδας. Δεν μπορώ να πω ονόματα. 

Δικηγόρος: Γιατί πιστέψατε αυτόν που σας τα είπε 

Σάββας: 2-3 ήταν αλλά έναν τον πίστεψα. Αρκετά πριν από τις εκλογές του 2012. 

Δικηγόρος: Εσείς συγκεκριμένο περιστατικό γνωρίζετε με ιδία γνώση.

Σάββας: Όχι, ιδία γνώση όχι. Τα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν επί της ουσίας. Ήταν πολλά τα γεγονότα αλλά δεν μπορώ να τα αποδείξω γιατί θα πρέπει να αναφέρω ονόματα.

Δείτε επίσης: Η Ξάνθη κάνει συνάλλαγμα τα… ρούβλια στον Ολυμπιακό μετά τη χθεσινή καφρίλα στο Καραϊσκάκη!

Τι είπε ο Μελισσανίδης για τον Ολυμπιακό

Για καταστάσεις και περιστατικά μίλησε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, παραδεχόμενος πως ο Ολυμπιακός ήλεγχε τη διαιτησία για να παίρνει τα πρωταθλήματα. Μάλιστα, ανέφερε ονόματα παικτών που ήταν παρόντες σε «στημένα» παιχνίδια, τους οποίους όπως αποκάλυψε προσπάθησε να προστατεύσει.

Μελισσανίδης: «Στο ποδόσφαιρο πάντα μπορεί να υπήρχε μια εύνοια αλλά από το ‘10 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει μια τροπή. Υπήρχε μια εύνοια για μία ομάδα, τον Ολυμπιακό, από μία ομάδα μέσα από την ΕΠΟ. Από τον κ. Σαρρή και τους συνεργάτες του. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένα μπλοκ μέσα στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Έλεγχαν διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν είσαι πρόεδρος στην Ομοσπονδία, ότι θέλεις κάνεις. Η ΚΕΔ ήταν υπάλληλοι κανονικοί, όχι όργανο.

Ο Ολυμπιακός εκείνη την εποχή έλεγχε διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν έρχεται πόρισμα στην ΕΠΟ του Κορέα, και η ΕΠΟ δεν κάνει τίποτα, αυτό τα λέει όλα, εσείς πως το βλέπετε… Όταν υπάρχουν ένα τσουβάλι κασέτες με αυτά που ακούσαμε, άμα τα διαβάζεις τρομάζεις.

Στην ΚΕΔ πιστεύω ότι ήταν θύματα. Ίσως ήταν και υπάλληλοι. Απόδειξη είναι ότι ο Ζωγράφος που ήταν αρχιδιαιτητής ένα διάστημα, θα σας πω από το 2013 και μετά…. Πριν μου είπαν ότι ήταν ταξιτζής, οπωσδήποτε ήταν διαιτητής, όταν ήταν αρχιδιαιτητής κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Όταν σταμάτησε να διαιτητεύει, τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο στην ΚΕΔ.

Τη μέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε αστυνομία, ούτε δικαιοσύνη, μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αυτός τα οργάνωνε όλα, ο αρχιμάγειρας, ο Ζωγράφος. Δεν είμαι χθεσινός, έβλεπα διαιτητές που έβαζαν και μπορούσα να καταλάβαινα τι έκαναν. Θυμάμαι από το ‘13 και μετά με τους διαιτητές που έβαζαν, τι γινόταν. Το πιο αποδεδειγμένο ήταν ότι από τον Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνετε; Το κόκκινο φασόλι;

Εγώ μπορώ να πω από το 2013 και μετά. Ποιος έβγαλε τους πίνακες ψάξτε στις κασέτες της ΕΥΠ.

Έπιασα τον Γεωργέα και του είπα τι έγινε; Ο Γεωργέας μου είπε ότι μπήκαν στα αποδυτήρια και του είπαν να κάτσουνε να χάσουνε και είπε στον προπονητή να τον αλλάξει (για τον αγώνα Βέροια – Ολυμπιακός). Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης αυτά. Όλη η Ελλάδα το ξέρει, ένα τσουβάλι κασέτες τις ΕΥΠ. Κι εγώ λέω  τη γνώμη μου, οι ερωτήσεις σας, δεν με αφήνετε να πω αυτό που θέλω. Με σκρινάρετε».

Μελισσανίδης: «Δε γνωρίζω πράξεις του Μαρινάκη, μόνο από τις κασέτες. Τότε δεν ήμουν στο ποδόσφαιρο. Αυτό που μπορούσα να καταλάβω, είναι ότι ο Σαρρής σαν πρόεδρος της ΕΠΟ, από εκεί ξεκινούσαν όλα…

Εισαγγελέας: Με ποιον τρόπο ήλεγχε τη διαιτησία ο Ολυμπιακός;

Μελισσανίδης: Έβλεπα ότι είχε μια υποστήριξη από τη διαιτησία, λεπτομέρειες… 

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πραγματικά περιστατικά από τα οποίο προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο; 

Μελισσανίδης: Όχι κύριε πρόεδρε. Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι όποιες Ενώσεις δεν ήταν στο σύστημα της ΕΠΟ, οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο. Κάθε τρεις και λίγο στην ΕΠΟ πήγαιναν να με τιμωρήσουν. Ήταν φως φανάρι, ήταν όλα μιλημένα. Ούτε στην ΕΠΟ απέξω, δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Ήταν ένα σύστημα με τον Σαρρή που έκανε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, προς όφελος μιας συγκεκριμένη ομάδας, σας το είπα.

Εισαγγελέας: Μπορείτε να περιγράψετε συγκεκριμένες πρακτικές;

Μελισσανίδης: Ήλεγχαν τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Αυτό τα λέει όλα.  

Εισαγγελέας: Υπάρχουν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά; Θυμάστε κάτι από τον τελικό του ’13;

Μελισσανίδης: Θυμάμαι ότι ήταν καθαρό πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές γιατί ήταν μιλημένοι, όλη η Ελλάδα το είδε. Δεν ξέρω αν ήταν στην αρμοδιότητα του Γιάχου ή και του διαιτητή που ήταν στη γραμμή. Ήταν όμως, τόσο φανερό, φαίνεται από εκεί και μόνο ότι ήταν μιλημένο.  

Εισαγγελέας: Ήταν μια δόλια παράβαση; 

Μελισσανίδης: Έτσι πιστεύω. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες φάσεις. Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο Κύπελλο, έπαιζε διαιτητής από τον Πύργο που φαινόταν καθαρά ότι ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά το έκανε τόσο φανερά που ήταν εξοργιστικό. Πάντα θα υπάρχουν και σφάλματα, εκείνη την εποχή ήταν και διαιτητές κατ’ εντολή και έτσι γινότανε. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, ούτε Άγιος είμαι, ούτε ψάλτης. Ξέρω τι γίνεται. Εκείνη την εποχή γινόντουσαν όργια, και απορώ με τη δικαιοσύνη πουν δεν έκανε τίποτα. 

Μελισσανίδης: «Ο Καλαϊτζίδης μου είπε ότι φοβάται, τον απειλούνε. Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αυτό, στο ημίχρονο βγήκα έξω, μπήκαν αυτοί και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μου τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα πει στη δικαιοσύνη.  Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με το σούπερ μάρκετ. Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι, βγήκε έξω. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω. Μέσω κοινού φίλου και λόγω κοινής καταγωγής είχα γνωριστεί μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή του είπα να πάει σε αστυνομία και εισαγγελέα. Νομίζω πήγε…

Κάποια στιγμή ο Γεωργέας μου είπε ότι φοβάται, του είπα να μη φοβάται και να πει την αλήθεια. Παιδί είναι, λογικό και ανθρώπινο είναι…

Όταν χτυπήθηκε ο Ζωγράφος, τα δικαιοδοτικά όργανα έστειλαν εμένα κατηγορούμενο ότι τον χτύπησα εγώ. Για να καταλάβετε πως ήταν οργανωμένο το σύστημα. Βέβαια, πήγα αλλά δεν υπήρχαν λόγοι για μένα. 

Μελισσανίδης: «Μετά τα κακουργήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί μιλάμε για κακουργήματα, ενδιαφερθήκαμε εγω και ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης, να το φτιάξουμε. Το 2015 στηρίξαμε την επιλογή του κυρίου Γραμμένου. Είναι ένας δικηγόρος, έντιμος, καθαρός και άμεμπτος.

Ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος αλλά ήταν μια Φιλιππινέζα της ΕΠΟ με τη μεταφορική έννοια. Σε όλες τις εντολές κατά Μελισσανίδη έρχονταν μάρτυρες με τους ίδιους δικηγόρους και τους ίδιους μάρτυρες».

Μελισσανίδης: «Είδα ότι ήταν πέναλτι, δεν ξέρω αν ο Γιάχος είχε εικόνα ή όχι, Ήταν έντιμος και καθαρός άνθρωπος, μπορεί να ήταν και λάθος αλλά ήταν τόσο φανερό που έκανε κραχ. Ο Τριτσώνης είπε ότι δεν είδε, κανείς δεν είδε. Μην με ρωτάτε πως λειτουργεί η διαιτησία μέσα στο γήπεδο. Έχει ευθύνη ο διαιτητής της γραμμής αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο διαιτητής. Το είπα ο Γιάχος και έντιμος άνθρωπος ήταν και καλός διαιτητής. Ήταν τόσο φανερό το λάθος, είπα για ένα σοβαρό λάθος από εκεί και πέρα να κρίνεται εσείς. Εσείς δικάζετε… Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη αλλά ποτέ το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει γάλα…

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του κ. Αρβανιτίδη, πρώην μεγαλομετόχου της Βέροιας, είπε: «Πρώτα μίλησα και μετά όταν κάλεσα τον Γεωργέα να έρθει πίσω, στην επιστροφή του, το παιδί μου τα είπε όλα. Άγιος άνθρωπος είναι ο πελάτης σας, το φωτοστέφανο του λείπει. Οι άνθρωποι μου είπαν «εμεις φοβόμαστε». Δεν είναι μόνο ο Γεωργέας και ο προπονητής αλλά και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές, όλοι μιλημένοι είναι; Ο Γεωργέας λέει την αλήθεια… Δεν είχα δει το παιχνίδι Βέροια – Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν κάποιος παίκτης έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει τρόπος να το μάθει κάποιος αν θέλει κάποιος να έχει μειωμένη απόδοση; Έχω δει αγώνα που έμαθα μετά ότι ήταν χειραγωγημένος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This