ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Κρατάει χρόνια (44) αυτή η κόντρα…

Must Read

Το ματς που όλοι περίμεναν. Το ντέρμπι της χρονιάς είναι εδώ. Ενας… τελικός πρωταθλήματος για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα (19.30, Novasports1) που δεν θα κρίνει τον πρωταθλητή, αλλά σίγουρα θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Super League, αφού ο νικητής θα εξασφαλίσει την κορυφή και ψυχολογικά θα πάρει τον…αέρα για τα πλέι οφ που θα κρίνουν τον τίτλο.

  • Του Γιώργου Σηφάκη

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» με το πλεονέκτημα της έδρας θα δώσει το σημαντικότερο ματς του για φέτος μπροστά σε 30.000 φιλάθλους του, ενώ, από την άλλη, το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς μπορεί με νίκη να αυξήσει τη διαφορά στους πέντε βαθμούς και να μπει πιο δυνατά από ποτέ στη φετινή σεζόν στο… κόλπο του τίτλου. Μιλάμε για ένα παιχνίδι που τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο, καθώς η κατάσταση όλη την εβδομάδα -αν και φέτος ξεπερνάει τον μήνα- θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση.

Τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, αφού σε τέτοια ματς πολλά μετρούν από την ημέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες, αλλά και από το ποια το θέλει πιο πολύ. Ποιος θα καταθέσει ψυχή και θα πάρει τον… αέρα του άλλου.

Δείτε επίσης: ΟΠΑΠ Game Time: Tι βλέπει για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ο Βασίλης Σαμπράκος

Η βεντέτα που «άνοιξε» ο Κούδας

Ας δούμε, όμως, τα αίτια αυτής της αντιπαράθεσης! Η αρχή όλης αυτής της κόντρας άρχισε από την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, ο οποίος τον Ιούλιο του 1966 είχε δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, κατέβηκε στον Πειραιά και για δύο χρόνια δεν αγωνίστηκε καθόλου, μια και η μεταγραφή αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ αντέδρασε πολύ έντονα, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας θα φορούσε τα ερυθρόλευκα και κάθε ματς εκείνη την περίοδο «μύριζε μπαρούτι». Τελικά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο του 1968 είχε βγει από τα γραφεία της ομάδας δηλώνοντας: «Επέστρεψα, γιατί ήθελα και γιατί έπρεπε. Δεν ζητάω τίποτα!»

Στις 30 Οκτωβρίου 1998 ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 μέσα στην Τούμπα του ΠΑΟΚ, σε ένα ματς που δεν τελείωσε ποτέ και που στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια. Ο Πίτερ Οφορίκουε άνοιξε το σκορ για τους «ερυθρολεύκους», με τον Φρατζέσκο να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 72′. Λίγο αργότερα οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται έντονα για οφ-σάιντ του Γκόγκιτς στη συγκεκριμένη φάση.

Τελικά ο Γεωργάτος από την άσπρη βούλα έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως δύο λεπτά μετά σημειώθηκε η φάση που έφερε τα πάνω κάτω. Ο Τάκολα ισοφάρισε σε 2-2, όμως ο βοηθός του διαιτητή Παπαδάκου, Βλάχος, σήκωσε τη σημαία του για χέρι και το γκολ ακυρώθηκε. Το τι ακολούθησε δεν γίνεται να περιγραφεί εύκολα με λόγια.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τους διαιτητές, ενώ ο άτυχος βοηθός Φεσόπουλος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, αν και δεν είχε συμμετοχή στη φάση. Το ματς διεκόπη και ο «Δικέφαλος του Βορρά» τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

«Κόλαση» με Κασναφέρη

Δύο χρόνια μετά, στις 27 Νοεμβρίου του 2000, διεξήχθη ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι στην ιστορία. H κατάσταση «μύριζε μπαρούτι» από νωρίς. Στα πρώτα 20′ οι παίκτες του ΠΑΟΚ ζήτησαν δύο πέναλτι. Στο 32′ ο Γεωργάτος έκανε το 0-1 «κρεμώντας» από μακρινή απόσταση τον Τοχούρογλου, ενώ στο 39′ και πάλι ο ΠΑΟΚ ζητάει πέναλτι σε ανατροπή του Γεωργιάδη, όμως τίποτα. Αντ’ αυτού ο Κασναφέρης δείχνει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον παίκτη του «Δικεφάλου του Βορρά» και τον αποβάλει.

Στο δεύτερο ημίχρονο ακολούθησε ένα «τρελό» τέταρτο, όπου αρχικά ο Ναλιτζής ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ στο 56′, ο Ολυμπιακός πήρε πάλι το προβάδισμα με τον Αλεξανδρή στο 66′, με τον Φρούσσο να απαντά και να σημειώνει το 2-2. Δύο γκολ του Τζόρτζεβιτς στο 75′ και στο 90′ όμως διαμορφώνουν το τελικό 2-4.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, το παιχνίδι λήγει μέσα σε ένα πραγματικό χάος. Ο διαιτητής του ματς Κασναφέρης τραυματίζεται και αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού καταστρέφουν την προτομή του Γιώργου Κούδα.

Μακάρι φέτος όλα να κυλήσουν ομαλά και κερδισμένο να βγει το ποδόσφαιρο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This