ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΟ: Σύλλογος μεγάλος, 21 χρόνια ψάχνει το… σπίτι του! (δ΄ μέρος)

Must Read

Το newsbreak.gr παρουσιάζει –σε συνέχειες- με στοιχεία, από το 1998 ως σήμερα, την βασανιστική περιπλάνηση του Παναθηναϊκού και την άκαρπη προσπάθειά του να χτίσει γήπεδο. Χθες παρουσιάσαμε το γ’ μέρος και σήμερα ακολουθεί η συνέχεια και το τέλος του αφιερώματος.

  •   Από τον
    Βασίλη Βέργη

Το Athens Alive!

Ένα χρόνο αργότερα η εφημερίδα «LIVE SPORT» αποκαλύπτει το Athens Alive! Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ξένοι επενδυτές-συμπαίκτες του από μεγάλες εταιρείες συζητούν επί μήνες με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

 

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο το κόστος του οποίου ξεπερνούσε το ένα δισ. ευρώ! Ήταν ουσιαστικά η δημιουργία μιας «Πράσινης Πολιτείας» στο ΟΑΚΑ, η οποία δεν προέβλεπε απλώς ανακατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, πισίνες, καταστήματα, εστιατόρια, αθλητικές πίστες κ.α.

«Το Athens Alive θα είναι, διεθνώς, μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Η πρόοδος έρχεται βήμα προς βήμα. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί η κοινοπραξία αυτή τη στιγμή», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Από την πρώτη στιγμή η πλευρά Γιαννακόπουλου-ξένων επενδυτών ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση ότι για να πραγματοποιηθεί το έργο απαιτείται αλλαγή του συντελεστή δόμησης στην περιοχή, από 0,4 σε 0,6. Και από την πρώτη στιγμή γίνεται αντιληπτό ότι τούτο είναι το πιο δύσκολο «κλειδί» για να προχωρήσει το πρότζεκτ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι θετική για την αλλαγή του συντελεστή δόμησης και εκτιμά ότι (κι αυτό) το έργο θα μπορέσει να θωρακιστεί νομοθετικά για να μην «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκροτούνται ομάδες εργασίας, ενώ υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στον κόσμο του Παναθηναϊκού που περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις.

Οι μήνες περνούν όμως δίχως κάτι ουσιαστικό. Μέχρι που πριν από λίγο καιρό, σε συνάντηση των δύο πλευρών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος ενημερώνει την πλευρά του Athens Alive για μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει να φτάσει έως το ΣτΕ η αλλαγή του συντελεστή δόμησης. Γίνεται φανερό ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εως τότε δεν γνωρίζαμε τίποτα για Βοτανικό. Η κατάσταση έδειχνε ότι ο Παναθηναϊκός θα βίωνε ακόμη ένα γηπεδικό ναυάγιο…

Ο Δημήτρης έριξε την βόμβα μεγατόνων: Βοτανικός!

Στις 8 Μαϊου 2019, στο περιθώριο ενός αγώνα μπάσκετ, ο Πρόεδρος (πλέον) του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και ιδιοκτήτης της πράσινης ΚΑΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος έριξε βόμβα μεγατόνων: «Ανέφερα νωρίτερα ότι έχουμε ένα μεγαλόπνοο πλάνο για όλο τον Παναθηναϊκό. Θέλουμε το δικό μας γήπεδο. Βλέπουμε τις καθυστερήσεις στο Athens Alive. Είμαστε σε συζητήσεις για νέες λύσεις. Αν αυτές θα είναι το Γουδί, ο Βοτανικός ή η Λεωφόρος, θα το δούμε. Έχουν γίνει επαφές με την Κυβέρνηση για τον Βοτανικό. Φαίνεται να είναι η πιο εφικτή λύση. Εφόσον γίνουν όλα τα υπόλοιπα και τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για όσα γίνονται σήμερα, ο Παναθηναϊκός θα μεγαλουργήσει. Είχα πει πως θα κάνω συνέντευξη Τύπου. Η Κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει αυτή την ανισότητα. Έχουν όλοι γήπεδο, εκτός από τον Παναθηναϊκό. Δεν νοείται να μην είναι γεμάτα τα γήπεδα. Θα πρέπει ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια. Τότε και μόνο τότε θα προχωρήσουμε για ένα μεγάλο σχέδιο, που θα κάνει τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα σπορ».

Μετά τις δηλώσεις του σήμανε συναγερμός! Άμεσα επιβεβαιώνονται από κυβερνητικής πλευράς οι συζητήσεις. Η πρόταση Γιαννακόπουλου δεν αφορούσε μόνο την «ενεργοποίηση» του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος για την Διπλή Ανάπλαση αλλά και την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στον Παναθηναϊκό χωρητικότητας 15.000 θέσεων.

Ο ίδιος ο κ. Γιαννακόπουλος δίνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τους τομείς χρηματοδότησης του πρότζεκτ. Τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι Alpha Bank και Πειραιώς (στις οποίες ανήκει το «Εμπορικό Βωβού») είναι πολύ «ζεστές» να συμμετάσχουν στο έργο.

Οι Ευρωεκλογές και οι Δημοτικές Εκλογές δημιουργούν μια καινούργια κατάσταση, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στις 10 μονάδες κάτω από τη ΝΔ που γίνεται το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι οποίες προκηρύσσονται.

Ακολουθεί ομοβροντία θετικών, δημόσιων τοποθετήσεων υπέρ του πρότζεκτ Βοτανικός. Αρχικά ο Γιώργος Τσίπρας (Διευθυντής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αυτός που μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη πρωτοστάτησε στις συζητήσεις και στη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό), εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης που δηλώνει ότι μιλάει εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων και έπειτα από λίγα 24ωρα συναντιέται με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και συμφωνούν σε ΟΛΑ για τη Διπλή Ανάπλαση. Μάλιστα, ο Δήμος προωθεί τη λύση όμορου οικοπέδου, ιδιοκτησίας του, για την κατασκευή εκεί του γηπέδου μπάσκετ ώστε να μην υπάρξει νομικό πρόβλημα με το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του επιβεβαιώνει τη συμφωνία της δικής του κυβέρνησης με τον Παναθηναϊκό και χαρακτηρίζει «εύκολο έργο» πλέον τον Βοτανικό!

Στις 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλεί στο γραφείο του τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και μετά τη συνάντησή του ο τελευταίος δηλώνει ότι έχει πλέον τη σύμφωνη γνώμη και της «εν δυνάμει νέας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας».

Δύο ημέρες αργότερα ο κ. Γιαννακόπουλος ανακοινώνει το πλάνο του για τον Παναθηναϊκό σε μία ιστορική συνέντευξη Τύπου. Ο Βοτανικός και η κατασκευή των γηπέδων είναι η «καρδιά» αυτού του πλάνου. Η ομάδα εργασίας που δημιουργούν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων θα καταλήξει στην πρότασή της έως τον Αύγουστο. Αυτή θα δοθεί για προέγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τον Βοτανικό.

Όλα δείχνουν ότι η περιπλάνηση 21 χρόνων για τον πολύ μεγάλο σύλλογο μπορεί να πάρει τέλος. Κι όπως λένε πλέον όλοι: «Αν δεν γίνει ούτε τώρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δεν θα γίνει ποτέ»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This