Η Μονακό βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Τα χρήματα του 70χρονου Ρώσου ιδιοκτήτη της Αλεξέι Φεντόριτσεφ είναι δεσμευμένα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα χρέη συσσωρεύονται και οι παίκτες έχουν πάρει μέρος του μισθού Δεκεμβρίου.
Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά (και τα προβλήματα) η Μονακό κέρδισε το βράδυ της Κυριακής τη Λε Μαν με 103-79 και κατέκτησε το Leaders Cup ένα τουρνουά μεταξύ των οκτώ πρώτων ομάδων του γαλλικού πρωταθλήματος.
Ο Βασίλης Σπανούλης αποκάλυψε το πως η ομάδα του με τα τόσα προβλήματα έφθασε μέχρι εκεί:
«Είπα στους παίκτες μου: Είτε επικεντρωνόμαστε στο μπάσκετ, είτε πρέπει να φύγω».
Ήταν απειλή παραίτησης; Ο Έλληνας τεχνικός σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Όχι, θα είμαι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το πλοίο».
Second trophy secured by Vassilis Spanoulis as our head coach 🏆🏆
Next target loading… 👀 pic.twitter.com/qim5SO5Khb
— AS Monaco Basket EN (@asmonaco_en) February 22, 2026
Μπορεί ο Σπανούλης να ξέρει από χρέη ομάδων προς τους παίκτες αφού στην Ελλάδα αυτό θεωρείται κάτι το συνηθισμένο, αλλά για τη Γαλλία και ειδικά τους ξένους παίκτες της Μονακό αυτό είναι αδιανόητο.
Άλλωστε από το 2002 που είχε την ομάδα ο Ρώσος μεγιστάνας ήταν… τράπεζα.
Μόνο που τώρα έγινε ένας σύλλογος που χρωστά παντού. Και στον προπονητή της φυσικά. Μερικά από τα χρέη της.
- Euroleague 300.000 ευρώ
- Γαλλική Λίγκα 2,5 εκ. ευρώ, τα περισσότερα από τον φόρο πολυτελείας που δεν έχει πληρώσει για υπερβάσεις του οικονομικού της απολογισμού.
Roca Nation, this one’s for you! Leaders Cup champs after a weekend of hard work together 🏆🫶 pic.twitter.com/RuUtuM0HIt
— AS Monaco Basket EN (@asmonaco_en) February 22, 2026
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός της Μονακό φτάνει τα 38,7 εκ. ευρώ με τα 20 εκ. να πηγαίνουν στη μισθοδοσία. Για να πάρουμε μια εικόνα των οικονομικών στη Γαλλία η αμέσως επόμενη ομάδα είναι η Παρί που επίσης μετέχει στην Euroleague με 28,8 εκ.
Ο Σπανούλης τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να εξηγήσει στους παίκτες του ότι αξίζει μια τελευταία προσπάθεια για να ολοκληρωθεί με επιτυχίες η χρονιά. Δεν κερδίζει μόνο η ομάδα που μπορεί να βρει κάποιον επενδυτή, αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες που θα μπορούν να αναζητήσουν καλύτερα συμβόλαια.
Say it with me: O-KO-BOW DOWN to the MVP ⭐️
19 points in the final secured it 🔥 pic.twitter.com/LbI0pFKyUr
— AS Monaco Basket EN (@asmonaco_en) February 22, 2026
Ο Ελί Οκόμπο είναι Γάλλος με θητεία στο ΝΒΑ. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2023. Είναι από αυτούς που βάζουν… πλάτη. Έχει άποψη για τα προβλήματα της:
«Μιλήσαμε μεταξύ μας, θεωρήσαμε ότι είναι ανόητο να χάσουμε τη χρονιά, είχαμε πέντε συνεχόμενες ήττες στην EuroLeague, δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο κι ήταν απαίσιο. Είπαμε στους εαυτούς μας ότι ήταν λίγο ανόητο να σπαταλήσουμε μια σεζόν, ότι έπρεπε πραγματικά να επικεντρωθούμε στο μπάσκετ όσο το δυνατόν περισσότερο».
Full focus on the 40 minutes of basketball ahead of us. pic.twitter.com/K1IOWKOAng
— AS Monaco Basket EN (@asmonaco_en) February 22, 2026
Ο Μάθιου Στράζελ είναι περισσότερο ειλικρινής:
«Πριν διαλυθούμε, ο στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόπαια μαζί».
Δεν έχει άδικο. Η παρέα του Μονακό την επόμενη χρονιά θα σκορπίσει. Ήδη ο Μπολσομγκέιμ λέγεται ότι έχει υπογράψει στον Ολυμπιακό, ο Μάικ Τζέιμς που πρόσφατα κατηγόρησε την ομάδα του ότι τον κρατά όμηρο θα αναζητήσει ένα καλό συμβόλαιο στην Τουρκία, στο Ντουμπάι ή όπου αλλού το βρει…







