Αυτοψία Τζιτζικώστα στην επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν επιπλέον 30 τόνοι πλαστικών που ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό

Must Read

Αυτοψία πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην παράκτια ζώνη της Χαλάστρας μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αξιού, όπου υλοποιείται η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δράση που είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου δέκα μέρες, έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων πλαστικών διχτυών και βαρελιών, που ρυπαίνουν τόσο τις ακτές, όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού Κόλπου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία, το Δέλτα του ποταμού Αξιού μέχρι την Πιερία και την παραλία των Αλυκών Κίτρους. Σήμερα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά τις εργασίες καθαρισμού, που γίνονται και να ενημερωθώ από όλους όσοι συμμετέχουν για τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει αυτή η δράση για το περιβάλλον. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η μάχη για ένα πιο καθαρό περιβάλλον είναι διαρκής και με αυτή την επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού από τα πλαστικά απορρίμματα τιμούμε στην πράξη και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα εορταστεί στις 5 Ιουνίου, με την κορύφωση της δράσης.

»Για την επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού από τα πλαστικά απορρίμματα θέλω, πέρα από τους εταίρους μας, να ευχαριστήσω ειδικά τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, οι οποίοι συνδράμουν στην υλοποίησή της. Με τα καΐκια τους μαζεύουν τα πλαστικά, τα οποία προωθούμε σε ειδικές εγκαταστάσεις του εξωτερικού ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι εκτός από μια δράση περιβαλλοντικής προστασίας, η επιχείρηση “Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός” είναι και ένα απτό παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα συλλέξαμε και αποθηκεύσαμε περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 15 τόνους κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τον Δήμο Δέλτα μέχρι τις Αλυκές Κίτρους και το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις ειδικές μονάδες ανακύκλωσης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η αυτοψία έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης τόσο από τους εκπροσώπους των οστρακοαλιέων του Δήμου Δέλτα «Ο Αξιός» και των Κυμίνων – Μαλγάρων «Ο Ποσειδών», όσο και της «ΕΝΑΛΕΙΑ» και της ΕΛΔΙΑ, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων μέχρι την εξαγωγή τους στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, με τη βραβευμένη από τον ΟΗΕ για τα έτη 2019 και 2020 «ΕΝΑΛΕΙΑ» και την Ελληνική Διαχείριση Απορριμμάτων ΑΕ (ΕΛΔΙΑ ΑΕ), αλλά και με την ενεργό συμμετοχή των μελών του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας. Η κορύφωση της επιχείρησης είναι την 5η Ιουνίου, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν επιπλέον 30 τόνοι πλαστικών που ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This